OPIS DESTINACIJE

Erciyes je najviša planina Centralne Anadolije sa vrhom koji dostiže do 3.916 metara. Nastala je erupcijom vulkana. Nalazi se 25 km južno od grada Kayseri i 27 km od istoimenog aerodroma. Ski centar je inicijalno nastao 2012. i stalno se širi sa tendencijom da postane jedan od najvažnijih skijaških centara Azije. Svake godine se grade nove skijaške staze, hoteli, zabavni sadržaji, a broj skijaša koji posjećuju ovaj ski centar neprestano raste. Do sada je u ovaj mladi zimski turistički centar investirano preko 250 miliona dolara. Grad Kayseri je samo 70 km udaljen od poznate istorijske turističke destinacije Kapadokije (Cappadocia). Kao rijetko gdje u svijetu, ski centar Erciyes je sa gradom Kayseri povezan autoputem! To omogućava svima onima koji su u gradu lak i veoma brz transfer do polazne tačke skijališta, na 2120 m/nv. Shutle-busevi iz cijelog grada saobraćaju do skijališta (i nazad) tokom cijelog dana. Ski centar karekteriše velika nadmorska visina - prostire se između 2.120 i 3.360 m/nv; nove brze i moderne žičare - gondole i sjedežnice.

Karakteristike ski centra ERCIYES - Najviša tačka skijališta nalazi se na 3.650 m/nv. Najniža tačka žičare 2.120 m/nv sa visinskom razlikom od 1.240 m. Skijaških staza ima 18, ukupne dužine 55km, od toga su  plave (lagane) 18km / Crvene (srednje) 29km / Crne (teške) 8km. Skijalište je uvezano sistemom 16 žičara, od toga su 2 gondole (sa 8 i 10 sjedišta); Sjedežnice – 11; Ski Lift, trake – 3. Vještačkim osnježavanjem pokriveno je 90% skijališta. Posjeduju Halfpipe i Snow park.

KAPADOKIJA - Na stotine živopisnih i šarenih balona koji se prožeti jutarnjim sunčevim zrakama izdižu iznad ostataka vulkanskog krajolika i formiraju jedinstven i nezaboravan pejzaž će Vas svaki put ostaviti bez daha bilo da ih pratite sa jedne od brojnih romantičnih terasa malih tradicionalnih «pećinskih» hotela ili da ste sakupili dovoljno hrabrosti da ovaj nevjerovatni dio zemljine površine pogledate iz zraka «ploveći» ispod jedne od ovih šarenih «lopti». Kapadokija je jedna od najposjećenijih i najatraktivnijih regija Turske i već godinama unazad izmamljuje uzdahe svih posjetilaca. Sve će Vam biti jasno kada prvi put pogledate i zaljubite se u pejzaž Kapadokije koji se nalazi na listi svjetske baštine UNESCO.

 

PROGRAM

1.DAN – (NEDJELJA) – SARAJEVO – ISTANBUL – KAYSERI – ERCIYES

Okupljanje na MEĐUNARODNOM AERODROMU SARAJEVO 2h prije leta. Check in i prijava na let TK 1024 (Turkish Airlines) nakon čega slijede pasoške i carinske formalnosti. Polijetanje u 08:30H, slijetanje u Istanbul u 12:30 sati po lokalnom vremenu. Odlazak na «domaći» terminal te nastavak leta na liniji TK 2016 u 14:50 sati za Kayseri. Slijetanje u Kayseri u 16:10 sati. Transfer do hotela. Smještaj u hotel. Noćenje.

2 - 6.DAN – (PONEDJELJAK - PETAK) – KAYSERI / SKI CENTAR ERCIYES

Doručak. Slobodno vreme za skijanje (5 punih dana), šetanje, zabavu, fakultativne izlete ili druge aktivnosti. Noćenje.

7.DAN – (SUBOTA) – KAYSERI - GÖREME

Doručak. Check out. Slobodno vrijeme za skijanje do 17.00h. Transfer od Kayserija do GOREME (srce Kapadokije). Smještaj u boutique «cave» hotel GRAND CAPPADOCIA. Slobodno vrijeme za neki od fakultatvnih izleta ili odmor u tradicionalnom mjestu sa prelijepim hotelima i pejzažima. Noćenje.

8.DAN – (NEDJELJA) – KAPADOKIJA IZ ZRAKA (Čarobni let balonom)  + DREVNA KAPADOKIJA

Doručak. Ranim jutrom nudimo doživljaj za pamćenje! Mogućnost fakultativnog odlaska na spektakularni let balonom iznad prekrasnih krajolika Kapadokije (okvirno vrijeme polaska iz hotela u 04:30h). Pored bajkovitih prizora koji će vam trajno ostati u sjećanju, Kapadokija se izdvaja po šarenim balonima. Oni su prva asocijacija na ovaj magičan grad i vožnja u njima je najomiljenija aktivnost posjetilaca, koja pruža nezaboravnu avanturu i neponovljivo iskustvo. Fakultativni izlet započinjemo u ranim jutarnjim časovima prije svitanja, a sam let balonima traje oko sat vremena. Vozimo se kombijem do mjesta gdje nas čekaju baloni u koje se, nakon napuhavanja toplim zrakom, ukrcavamo i polijecemo. Baloni nemaju unapred planiranu putanju, već lete tamo gdje ih vjetar nosi. Penjemo se do 300m nadmorske visine, a ispod nas se nalazi čitava oblast prekrivena fantastičnim reljefnim formacijama. Njih je oblikovao bijeli vulkanski pepeo, a lokalno stanovništvo ovo čudo prirode naziva „Vilinski dimnjaci“. Preko stotinu balona je istovremeno u vazduhu, dok mi uživamo u nestvarnom prizoru rađanja sunca i prelamanja različitih boja svjetlosti i neba. Čudesni let završavamo slijetanjem u neposrednoj blizini ukrcavanja, gdje nas čekaju kombiji koji nas vraćaju nazad u grad. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Slijedi fakultativni u prijepodnevnim časovima koji počinjemo obilaskom podzemnog grada Derinkuju, koji je jedan od najvećih na svijetu. U njemu je živjelo oko 50.000 stanovnika u 8 različitih nivoa i predstavlja najveći otkopani podzemni grad u Turskoj. Danas je u turističke svrhe otvoreno 4 nivoa, a šetajući kroz tunele otkrićemo fascinatnu mrežu vinarija, kuhinja i dnevnih boravaka koje datiraju još iz 7 vijeka prije nove ere. Nakon toga odlazimo u dolinu Ihlara i prolazimo dugačkim kanjonom rijeke Melendiz, koja je nestvarna skupina isklesnih kamenih stijena u kojima se nalazi stotinjak kućica, ispresijecane brojnim riječicama. Pauzu od šetnje napravićemo u selu Belisirma, gdje imamo slobodno vrijeme za ručak. Izlet nastavljamo do manastira Selime, najvećeg kamenog manastira u Kapadokiji sa velikom pećinskom katedralom i bajkovitim pogledom na okolinu. Po povratku u Uçhisar zaustavljamo se na spektakularnom vidikovcu koji gleda na dolinu golubova, gdje ćemo saznati zašto su golubovi oduvijek zauzimali posebno mesto u srcu mještana Kapadokije. U kasnim poslijepodnevnim časovima povratak u hotel. Noćenje.

8.DAN – (PONEDJELJAK) – GÖREME - KAYSERI – ISTANBUL – SARAJEVO

Doručak. Check out. Slobodno vrijeme. Transfer do aerodroma u 14:00h. Prijava za let Turkish Airlinesa za Istanbul, TK2017 u 17:00h. Slijetanje u Istanbul u 18:25h. Let za Sarajevo TK1023 u 20:00h po lokalnom vremenu s očekivanim slijetanjem u Sarajevo u 19:50h po lokalnom vremenu.

CIJENA

FIRST MINUTE CIJENA | za uplate 15 dana prije putovanja

1249,00 KM (sa uključenim aerodromskim taksama)

 

REGULARNA CIJENA ARANŽMANA

1499,00KM (sa uključenim aerodromskim taksama)

 

CIJENA UKLJUČUJE:

 • Povratna avio karta na relaciji SARAJEVO - ISTANBUL – KAYSERI – ISTANBUL - SARAJEVO (TURKISH ARILINES)
 • Aerodromske takse i prtljag od max 30kg + 8kg
 • Prevoz SKI OPREME (1 komplet po putniku)
 • 5 noćenja sa doručkom u hotelu THE KAYSERI LOFT 4* https://www.thekayseriloft.com/
 • 2 noćenja sa doručkom u Kapadokiji (mjesto Goreme) u tradicionalnom boutique hotelu tipa GRAND CAPPADOCIA http://www.grandcappadocia.com/
 • Transferi aerodrom Kayseri – hotel u Kayseriju  i Kayseri – Goreme – aerodrom Kayseri
 • Dnevni shuttle prevoz hotel - skijalište - hotel 
 • PCR test za ulazak u Republiku Tursku (testiranje u Medical Centru Sarajevo ili Travnik) 
 • Kompletnu organizaciju putovanja uz stručnog vodiče tokom putovanja, za vrijeme boravka u kao i u toku realizacije fakultativnih (neobaveznih) izleta.
   

CIJENA NE UKLJUČUJE:

 • Obavezno putničko zdravstveno osiguranje za skijase sa COVID polisom (PZO) 30 KM
 • Doplata za Ski-pass 50,00EUR
 • Doplata za 1/1 (jednokrevetnu) sobu 300,00KM

 

FAKULTATIVNI (NEOBAVEZNI) IZLETI:

 • Drevna Kapadokija (juzna tzv.zelena tura) - 40 EUR
 • Let balonima u Kapadokiji 100-120 EUR (1h) zavisno od tipa balona i broja osoba (realizacija izleta na let sa balonima zavisi od vremenskih uslova i brzine vjetra)
 • Adrenalinska Quad bike tura - 25 EUR

NAPOMENE

 • Svaki putnik mora imati uplaćeno putničko zdravstveno osiguranje putem agencije
 • Organizator nije odgovoran za eventualna povećanje cijena ulaznica ili fakultativnih (neobaveznih) izleta navedenih u programu na dan formiranja programa
 • Putnik moze uplatiti osiguranje od OTKAZA 35KM po osobi koje pokriva iznos do 1300KM
 • Agencija zadržava pravo promjene redoslijeda programa i izleta po danima
 • Popust za djecu od 2 do 12 godina – 10 % na kompletnu cijenu aranžmana u slučaju da su smješteni sa dva roditelja u istoj sobi na pomoćnim ležajevima.
 • Organizator zadržava pravo izmjene cijene aranžmana i fakultativnih izleta u slučaju drastičnih povećanja cijene nafte na svjetskom tržištu ili monetarnih poremećaja na finansijskom tržištu a koji utiču na kalkulativne elemente ovog aranžmana.
 • Buena Vista d.o.o. nije u mogućnosti da određuje satnicu po kojoj će letovi biti realizovani i ne odgovara za eventualne promjene u satnici leta kao ni pomjeranje letova.
 • Vrijeme leta zavisi od uslova u saobraćaju (raspoloživost aviona kod avio-kompanije, opterećenost sarajevskog i odredišnog aerodroma) koji u sezoni mogu biti otežani.
 • Molimo Vas da provjerite da li je validnost vašeg pasoša/putovnice u skladu sa pravilima zemlje u koju putujete. Ispravnost putnih dokumenata je iskljuciva odgovornost putnika, te Vas molimo da iste provjerite prije polaska na putovanje.  Pasoši/putovnice za ulazak u zemlje Schengena moraju biti validni minimalno 90 dana od dana povratka iz zemlje a za putnike koji putuju u Tursku, pasoš mora biti važeći najmanje 150 dana od dana povratka iz zemlje
 • Za ovaj program važe OPSTI USLOVI PUTOVANJA Turističke agencije SOL AZUR od 01.04.2008.

VAŽNO – OBAVEZNO PROČITATI

IZVOD IZ OPŠTIH USLOVA PUTOVANJA (AVIO LETOVI I ARANZMANI):

ČLAN 4.

“…Datum početka i završetka aranžmana utvrđen programom putovanja ne podrazumjeva cjelodnevni boravak putnika u smještajnom objektu, odnosno, destinaciji. Vrijeme–sat polaska ili dolaska putnika i ulaska putnika u smještajni objekat, uslovljen je procedurama na graničnim prelazima, stanju na putevima, dozvolama nadležnih vlasti, tehničkim i vremenskim uslovima ili višom silom, koje mogu da utiču na vrijeme polijetanja aviona i dr., na koje organizator ne može uticati, te zbog toga navedeni razlozi ne mogu biti osnov prigovora-reklamacije putnika. Prvi i poslednji dan iz programa putovanja su predviđeni za putovanje i ne podrazumjevaju boravak   u  hotelu   ili  mjestu   opredjeljenja -  već  samo   označavaju kalendarski  dan   početka   i  završetka putovanja, radi čega putnik nema pravo na prigovor-reklamaciju, zbog  večernjeg, noćnog ili ranog jutarnjeg leta,  ulaska   u sobu  u  kasnim   večernjim  časovima,  napuštanja  hotela  u ranim jutarnjim časovima, i slično.

Za avio aranžmane ugovoreno vrijeme početka putovanja je sastanak putnika na aerodromu, koji je najmanje 2 sata ranije, u odnosu na prvo objavljeno vreme polijetanja od strane avio-kompanije. U slučaju pomjeranja navedenog vremena polijetanja aviona, organizator ne snosi nikakvu odgovornost, već se primjenjuju nacionalni i međunarodni propisi iz oblasti avio saobraćaja. Po pravilu odlazak – dolazak, polijetanje-slijetanje aviona, kod čarter ili redovnih letova je u kasnim večernjim ili ranim jutarnjim satim, i ako je npr. obezbjeđen ugovoreni početni ili završni obrok u vidu tzv. “hladnog obroka”, van ili u smještajnom objektu, smatra se da je program putovanja u cijelosti izvršen.
Usluge turističkog vodiča, turističkog pratioca, lokalnog turističkog vodiča i turističkog animatora ili lokalnog predstavnika organizatora, predviđene programom putovanja, ne podrazumjeva njihovo cjelodnevno i kontinuirano prisustvo, već samo kontakt i neophodnu-nužnu pomoć putniku, po unaprijed utvrđenim terminima periodičnog dežurstva, objavljenih na oglasnoj tabli ili na drugi prikladan način. Instrukcije i uputstva turističkog vodiča, turističkog pratioca ili predstavnika organizatora (posebno u vezi sa vremenom polazaka, prevozom,  smještajem, zakonskim i drugim propisima, i dr.) obavezuju putnika, a nepridržavanje pomenutih instrukcija predstavlja povredu ovih opštih uslova,  i sve eventualne posljedice i štetu u takvom slučaju, snosi putnik u cjelosti.
Usmene i bilo koje druge vrste informacija, koje se razlikuju od onih koje su sadržane u pisanom programu putovanja ili posebnom pisanom ugovoru, ne obavezuju organizatora i ne mogu biti osnov za isticanje prigovora ili reklamacije putnika…”

ČLAN 12. (PRTLJAG)

...Organizator putovanja ne preuzima odgovornost za izgubljeni, ostećeni ili ukradeni prtljag. Putnik je dužan voditi brigu o svojim stvarima unetim u prevozno sredstvo, o davanju, odnosno preuzimanju prtljaga predatog prevozniku, odnosno prtljagu unetom u smeštajni objekat. Sva svoja prava po navedenom, putnik ostvaruje direktno od prevoznika, pružaoca usluge smeštaja i dr. a prema važećim međunarodnim propisima i važećim uzansama.

ČLAN 15. (GUBITAK DOKUMENATA...)

...Ukoliko za vreme putovanja dođe do gubitka ili krađe putnog dokumenta, troškove izdavanja novih dokumenata kao i sve druge troškove putovanja nastale istim povodom snosi sam putnik.
 

TERMINI PUTOVANJA

I TERMIN / 10 - 18.Januar 2021.
II TERMIN / 17 - 25.Januar 2021.
III TERMIN / 24.Januar - 01.Februar 2021.
 
IV TERMIN / 31.JAN - 07. FEB 2021.
V TERMIN / 07. - 15.FEB 2021.
VI TERMIN / 14. - 22.FEB 2021.
VII TERMIN / 21.FEB - 01.MART 2021.
 
VIII TERMIN / 28. FEB - 08.MART 2021.
IX TERMIN / 07. - 15.MART 2021.