O DESTINACIJI

ULUDAG Idilično i zabavno - Jedna od vodećih zemalja za ljetni odmor pruža odlične mogućnosti i za sve vrste sportova na snijegu. Brojne visoke planine, moderni ski-centri i ulaganja u zimski turizam, sve više doprinose izgradnji reputacije ove zemlje i kao idilične i zabavne destinacije za skijanje i zimski odmor. Uludag je jedan od najpopularnijih ski-centara u Turskoj. U antička vremena, ova planina poznata kao Olimpos misios bila je mjesto odakle su bogovi posmatrali Trojanski rat. Uludag na turskom znači „velika planina", ali kolokvijalno se koristi i ime Kesis dagi što u prevodu znači „planina monaha". Tokom srednjeg vijeka, od osmog do 11. ovdje je bio pravi manastirski centar, a monasi su bili prava opozicija zvaničnoj religiji Konstantinopolja. Planinski vijenac Uludag nalazi se u Zapadnoj Anadoliji (udaljen 276 kilometara od Istanbula) sa najvišim vrhom Kara Tepe visokim 2.543 metra. Nacionalni park Uludag udaljen je 36 kilometara od Burse. Za one koji više vole zimski provod u gradu, minibusevi iz Burse saobraćaju do planinskog vrha svakih sat vremena. Sezona skijanja traje od decembra do aprila, a u ponudi je 13 ski-staza različite težine koje su povezane sa 24 različite žičare. Ljubiteljima zimskih sportova u ovom ski-centru na raspolaganju je 27 hotela, a ovo živopisno mjesto za zimski odmor obiluje i brojnim barovima, restoranima i prodavnicama.

BURSA je danas četvrti grad po broju stanovnika u Turskoj. Bursu mnogi sa pravom nazivaju biserom Bliskog istoka - leđa joj čuva planina Uludag, a vrata ka svijetu drže otvorena obale Mramornog mora, udaljene svega 20-tak kilometara. Obiluje historijskim znamenitostima (neki od najljepših primjera osmanske arhitekture, među kojima su Velika džamija, sa 20 kupola, u svijetu poznata Zelena džamija, u okviru koje se nalaze medresa i biblioteka, zatim Mauzolej sa turbetom sultana Mehmeda Prvog), parkovima, uskim uličicama i bulevarima, najdužom žičarom na svijetu. U parku je smještena Muratova džamija, koju je podigao posljednji otomanski vladar sultan Murat Drugi početkom 15.vijeka, nalaze se turbeta sultana i članova njegove porodice, među kojima i sultan Osmangazi i Orhangazi- oca i sina, prvih sultana koji su došli u Bursu.

PROGRAM

  1.   DAN : SARAJEVO SRBIJA - BUGARSKA - TURSKA

Polazak iz Sarajeva u jutarnjim satima. Vožnja sa usputnim zadržavanjima radi pauza za odmor, osvježenje i regulisanje carinskih i graničnih formalnosti. Noćna vožnja preko Bugarske.

2.   DAN: BURSA

Dolazak u Bursu u podnevnim satima. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme za odmor i individualne aktivnosti. Noćenje.

3.   DAN - 8.DAN : BURSA – ULUDAG – BURSA

Doručak. Svakodnevni transfer do skijaškog centra ULUDAG. Slobodno vrijeme za skijanje, šetanje, zabavu, fakultativne izlete ili druge aktivnosti. Noćenje.

9. DAN : BURSA – ISTANBUL - BUGARSKA

Doručak. Napuštanje hotela i polazak prema Istanbulu. Fakultativni obilazak historijskog dijela Istanbula: posjeta Aja Sofiji; posjeta Plavoj džamiji (Sultan Ahmet), posjeta dvorcu turskih sultana (Topkapi). Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Uveče polazak prema BiH. Noćna vožnja preko Bugarske…

10. DAN : SARAJEVO

Dolazak u BiH u poslije podnevnim satima.

CIJENA

CIJENA:  499,00KM  - akcijska cijena
Regularana cijena: 599,00KM

 CIJENA UKLJUČUJE:

·       Prevoz modernim turističkim autobusima KLIMA, WC, TV, VIDEO, na navedenim relacijama

·       7 noćenja sa buffet doručkom u hotelu sa 3*** IBIS BURSA, u 1/2 I 1/3 sobama

·       Transport ski opreme, 1 komplet po osobi

·       Obezbjeđen transfer do skijališta (Bursa – Uludag - Bursa)

·       Kompletnu organizaciju uz pratioca putovanja

 CIJENA NE UKLJUČUJE:

·       Putničko-zdravstveno osiguranje 20,00KM 

·       Ski pass Uludag 6 dana – 50,00 EUR

·       Fakutativne izlete

NAPOMENE:

·       Svaki putnik mora imati uplaćeno putničko zdravstveno osiguranje uplaćeno putem agencije.

·       Turističke taxe 5KM po noćenju (ukupno 3 noćenja x 5KM = 15KM) se plaćaju prilikom rezervacije u agenciji

·       Za sve aranžmane važe Opšti uslovi putovanja BUENA VISTA doo usklađeni sa UTA BIH standardima.