PROGRAM

Istanbul nije glavni grad Turske ali je najveći i predstavlja njen kulturni, historijski i ekonomski centar. Sa blizu 14. Miliona stanovnika Istanbul je jedan od najvećih gradova na svijetu po broju stanovnika u gradskom području. Najveće atrakcije ovog grada nalaze se u njegovom historijskom dijelu, čija se većina zdanja, muzeja i džamija nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Istanbul je grad sa najvećim i najbržim ekonomskim rastom na svijetu. Na početku donosimo riječi čuvenog Alphonse de Lamartine koji je rekao: „Ukoliko bi imali pravo na samo jedan pogled u životu, uputite ga ka Istanbulu“

1. dan, 16.10.2018. / UTORAK /  SARAJEVO – ISTANBUL

Polazak sa dogovorenog mjesta u 10:00 h. Vožnja kroz BiH, Srbiju, Bugarsku.

2. dan, 17.10.2018. / SRIJEDA / ISTANBUL

Vožnja kroz Tursku. Dolazak u Istanbul u podnevnim satima. Kratka šetnja i slobodno vrijeme  ili fakultativni obilazak starog dijela grada: Hipodrom (njemačka fontana, egipatski obelisk, zmijski stub, Sultan Ahmetova džamija – Plava džamija, Aja Sofija, Topkapi palata..). Smještaj u hotel u 14h. Nakon odmora, u 18 h slijedi fakultativni izlet Marmaray, Azijski dio Istanbula, Uskudar, i Taksim, Istiklal ulica prepune prestižnih butika, restorana, kina, najraznovrsnijih trgovina, umjetničkih galerija, kafića i pubova te klubova sa muzikom uživo. Povratak u hotel. Noćenje.

3. dan, 18.10.2018. / ČETVRTAK /  ISTANBUL

Doručak. Nakon doručka slijedi fakultativni odlazak na krstarenje Bosforom: Zlatni Rog – najljepši dio Istanbula, Galata most i Galata kula, džamija Selimija, Dolmabahče palata – posljednje sjedište sultana, Bešiktaš, Ortakoj kvart, Rumeli hisar – čuvena vizantijska tvrđava, Jedi kule (sedam kula), Djevojačka kula…) Fakultativno: miniaturk muzeju – jedinstvenoj izložbi minijaturnih maketa koje     predstavljaju najznačajnije objekte sagrađene u osmanskom   i u periodu moderne Turske, a nakon toga odlazak u čuveni kvart Ejup o kome u svome „Istanbulu“ Orhan Pamuk piše kao o „malom i savršenom selu na kraju Zlatnog roga“ koje mu „ne izgleda stvarno, već uvijek kao priviđenje“. Ovdje se nalazi čuvena Ejupova džamija kao i turbe Mehmed-paše Sokolovića. Nakon toga odlazimo žičarom do čuvene kafane Pjer Loti odakle se pruža nezaboravan pogled na Istanbul i Zlatni rog. Povratak u hotel.

4. dan, 19.10.2018. / PETAK / ISTANBUL

Doručak, fakultativno cjelodnevni izlet u Bursu...(nekad zvana Brusa) je grad u sjeverozapadnoj Turskoj, administrativni centar Provincije Bursa, u regiji Marmara. Bursa je bila prijestolnica Osmanskog carstva između 1326. - 1365. U to vrijeme zvali su je Hüdavendigar (Božji dar), danas je zovu Yeşil Bursa (Zelena Bursa) zbog brojnih parkova i gustih šuma koje okružuju grad. Bursa je neraskidivo povezana sa planinom Uludağ koja je danas poznato tursko skijalište. Prilika da posjetite turbeta Osmana i Orhana Gazi, sahat kulu, pijacu svile Koza Han i još mnogo toga... Povratak u hotel... Noćenje...

5.dan, 20.10.2018. / SUBOTA / ISTANBUL

Doručak, slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti, shopping... ili fakultativni izelet u Dolmabahce Palatu. Povratak u hotel. U večernjim satima predlažemo fakultativni izlet: tursko veče, CLUB GAR sa trbušnim plesačicama i večerom. Povratak u hotel i noćenje.

6. dan, 21.10.2018. / NEDJELJA /  ISTANBUL – EDIRNE – SARAJEVO

Doručak, check out iz hotela i polazak prema Edirne - drugi glavni grad Osmanlijskog carstva sa čuvenom Selimiye džamijom, Arasta bazarom (shopping), spomenikom mimaru Sinanu, Eski džamijom i  karavansarajima – prilika za završni shopping (posebno slatkiša). Nastavak putovanja od Edirna prema BiH uz  kraća zadržavanja grupe radi odmora.

7. dan, 22.10.2018. / PONEDJELJAK /  SARAJEVO

Dolazak u BiH u prijepodnevnim satima.

CIJENE

HOTEL

CIJENA 1/3

CIJENA 1/2

CIJENA 1/1

HOTEL 3/4 ****

309,00 KM

309,00 KM

429,00 KM

ARANŽMAN UKLJUČUJE:

 •  prijevoz autobusom visoke turističke klase (TV, Video, CAffe, Clima, Radio, DVD, VCD, Caffe),
 • 4 noćenja sa doručkom u 1/2 i 1/3 sobama u hotelu 3***/4**** u oblasti LALELI,
 • troškove pripreme i organizacije,
 •  kratka posjeta Edirnama...
 • pratioc putovanja.

ARANŽMAN NE UKLJUČUJE:

 •  fakultativne obilaske i ulaznice za kulturno-historijske spomenike,
 •  Individualne troškove za vrijeme putovanja
 •  PZO: 14,00 KM/osoba
 •  doplatata 1/1 sobu: 30,00 KM/osoba/dan

Fakultativni izleti:

 • Topkapi (Samo Selamlik) – 15 EUR
 • Aya Sofiya – 20 EUR
 • Dolmabahce (Samo Selamlik)  – 15 EUR
 • Krstarenje Bosforom  – 15 EUR
 • Tursko veče (GAR) 35 EUR
 • Miniaturk + Eyup (sa uključenim ulaznicama) – 15 EUR
 • Uskudar+Marmaray+Djevojačka kula (sa uključenim ulaznicama) – 25 EUR
 • Bursa (cijelodnevni izlet) – 35 EUR

Potrebna dokumentacija:

 • Prijavni list
 • Putna isprava (pasoš, putovnica) biometrijska sa rokom važenja 150 dana od dana polaska na putovanje.
 • Svaki putnik mora imati uplaćeno putničko zdravstveno osiguranje (vlastito ili uplaćeno putem agencije) bez obzira da li podliježe procesu viziranja BH pasoša ili ne.
 • Za ovaj program važe OPSTI USLOVI PUTOVANJA Turističke agencije SOL AZUR I BUENA VISTA D.O.O. od 01.04.2008., a koji su usklađeni sa UTA BIH standardima. Uslove putovanja možete pronaći na web linku https://www.solazur.ba/bs/ostalo/usloviputovanja

OKTOBARSKA PUTOVANJA

VENECIJA - VERONA 2 noći 04.10.

VENECIJA - VERONA 2 noći 04.10.

5 dana / 2 noćenja - AUTOBUS
04.10. – 08.10.2018.

TIRANA - OHRID - SKADAR

TIRANA - OHRID - SKADAR

4 dana / 2 noćenja - AUTOBUS
04.10. – 07.10.2018.

AZURNA I LIGURSKA OBALA

AZURNA I LIGURSKA OBALA

6 DANA / 3 NOĆENJA BUS
17.10.-22.10.2018.