EGIPAT - HURGADA

HURGHADA poznata kao „Biser egipatske obale“ sa preko 350 sunčanih dana u godini, je najznačajniji turistički centar Egipta na zapadnoj obali Crvenog mora, 500 kilometara jugoistočno od glavnog grada Kaira. Takođe je i administrativni centar provincije Crveno more, jedne od 26 provincija Egipta. Ne tako davno, Hurgada je bila malo ribarsko mjesto. Danas je jedinstvena destinacija gdje možete uživati na predivnim plažama i hotelskim kompleksima u kojima će svi gosti naći sadržaj za sebe, u čistom i toplom Crvenom moru sa svojim šarolikim podvodnim svijetom i nestvarnim koralnim grebenima, u šopingu, mnogobrojnim izletima i egipatskoj tradicionalnoj hrani. Prostire se na 80 km obale Crvenog mora, a podjeljena je na Sakalu, El Dahar i El Memshu, uz još tri turistička centra – Sahl Hasheesh, Makadi Bay i Soma Bay

Iako su glavne atrakcije Hurgade nesumnjivo vezane za plažu i kristalno čisto Crveno more, ovo egipatsko ljetovalište svojim posjetiocima nudi i druge brojne sadržaje, od obilaska Rajskih ostrva preko pustinje i obližnjih beduinskih sela, pa do izleta u Luksor, Kairo, Gizu te krstarenje Nilom.

DIREKTNI CHARTER LETOVI / od 06.05.2022.
TERMINI U MAJU 2022 - 8 DANA 7 NOCENJA:

06.05. - 13.05.2022.
13.05. - 20.05.2022.
20.05. - 27.05.2022.

Za kompletnu i aktuelnu ponudu možete kontaktirati agenciju direktno na

Sarajevo 033 550 540 - 033 550 561 - 033 550 541; solazur@bih.net.ba - info@solazur.ba - prodaja@solazur.ba 

ZENICA - 032 444 777 - buenavista@bih.net.ba


TURISTIČKI VODIČ

EL DAHAR - najstariji dio Hurgade, administrativni centar u kome se nalazi glavna pošta, autobuska stanica za međugradski saobracaj, bazar i pijaca, policijska stanica i gradska uprava. U Daharu živi većina lokalnog stanovništva. Od Sakale je udaljen 6 km, od novog turističkog centra Memša 12 km i aerodroma 15 km.

SAKALA - spoj starog tradicionalnog Egipta (brojne radnje, suvenirnice, restorani nacionalne kuhinje) i savremenih turistickih (hoteli različitih kategorija, nova marina, šetalište, restorani, klubovi i barovi uz obalu mora). Sakala se nalazi 6 km južno od El Dahara, 6 km sjeverno od turističkog centra Memša i 7 km od aerodroma.

EL MEMSHA - novi turistički centar Hurgade, turistička oblast Hurgade koja se veoma brzo razvila, sa dugačkim popločanim i uređenim šetalištem na kome se nalaze raskošni hoteli, veliki broj prodavnica, marketa, tržnica, restorana i poznatih barova i klubova, Hard Rock Café, Little Buddha, Elements. Na svega 2 km paralelno sa šetalištem se nalazi Međunarodni Aerodrom Hurgada.

SAHL HASHEESH (SAHL HAŠIŠ) - turistička zona, pravi biser Crvenog mora, dobila je naziv po istoimenom zalivu,. Ekskluzivni dio južne Hurgade koga ćine raskošni hotelski kompleksi izgrađeni uz samu morsku obalu a povezani šetalištem dužine 8 km uz samo more. Od novog centra Memša je udaljen 18 km, a od starog centra Sakala 26 km.

SOMA BAY - turistička zona na krajnjem jugu ljetovališta Hurgada, u istoimenom zalivu, nadomak grada Safaga, udaljen od Memše oko 45 km. Soma Bay je poznat po luksuznim hotelskim kompleksima i dugačkoj pješčanoj plaži (oko 5 km pješčane duž zaliva). Koralni grebeni u moru idealni su za goste koji vole ronjenje i kao takav predstavlja zaštićenu zonu regije Crvenog mora. Idealan je za miran odmor u luksuznim hotelima grđdenim u pustinji uz obalu Crvenog mora.

EL GOUNA - Počeci razvoja ovog odmarališta vezani su uz potragu za najljepšim mjestom pod suncem, gdje je prije otprilike dva desetljeća Samih Sawiris, jedan od najbogatijih Egipćana, želio sagraditi kuću i mol za vezivanje čamca. Pronašao ga je sjeverno od Hurgade, u kraju gdje je azurna boja mora okružena planinama očarala i njegova prijatelja." Egipatska Venecija", koja je samo 22 km udaljena od Hurgade, razvila se u jedno od najekskluzivnijih i najmondenijih turističkih odmarališta na obali Crvenog mora, gdje najbogatiji Egipćani imaju svoje ljetnikovce i raskošne vile. Svoje su hotele izgradili i poznati svjetski lanci. Njihovi hoteli nude šarenu paletu sportskih aktivnosti, živahnog noćnog života i mogućnosti istraživanja historijskih, arheoloških i kulturnih riznica Egipta. U El Gouni su i dobri restorani i trgovine, pravi bazar, kafane, diskoteke i galerije te moderna marina.

MAKADI BAY - Noviji, prelijepo uređen raj za odmor uz Crveno more, s koraljnim grebenom, kvalitetnim turističkim objektima, bogatim izborom sportskih aktivnosti i gastronomskih užitaka u brojnim restoranima, garant su bezbrižnog odmora. Središnji dio čini Souk Makadi s restoranima, wellness ponudom, igraonicama, apotekom, bankom i trgovinama.


 

KORISNE INFORMACIJE

ŠTO TREBA ZNATI:

 

Turizam predstavlja jedan od glavnih izvora prihoda za ekonomiju Egipta i vlada je preuzela značajne korake da osigura bezbjednost turista. Egipatski gradovi su veoma sigurni i policija i vojska veoma često patroliraju. Na prvi pogled Vam to može izgledati neobično ali se veoma brzo naviknete i bude Vam drago što je bezbjednost na prvom mjestu.

Ovo je posebno izraženo na aerodromima i mjestima gdje turisti često borave. U turističkim mjestima osim redovne policije postoji i turistička policija. Egipćani imaju visoku reputaciju ljubaznosti i veoma pozitivnog odnosa prema turistima.

Zvanična valuta u Egiptu je Egipatska funta, ali su euro i Američki dolar široko prihvaćeni u svim turističkim zonama. Kartice takođe primaju u svim hotelima i na mnogim drugim lokacijama, ali ne svuda. Savjetujemo da ponesete dolare ili eure, i što više u manjim apoenima. Ukoliko želite da promjenite novac u Egipatske funte, to možete učiniti u mjenjačnicama, na recepciji hotela ali i na aparatima za mjenjanje novca koji se nalaze u svim turističkim zonama.

Pripremite se na to da u većini prodavnica cijene nisu istaknute i da će prodavci pokušati da Vam prodaju po većoj cijeni od realne. Prodavci će Vas često pitati iz koje zemlje dolazite (kako bi procjenili Vašu platežnu sposobnost) i prema tome formirali početnu cijenu. Na vama je da se cjenkate i da je oborite.

U Egiptu postoji neka vrsta nepisanog pravila da ukoliko ste zadovoljni učinjenom uslugom poželjno je da ostavite neki simboličan bakšiš.

Koristite isključivo flaširanu vodu ( voda se sa česme ne pije ), ne samo za piće već i za pranje zuba. Čep flaše je obložen providnom plastikom koju skidate prije nego što odvrnete čep. Ovo napominjemo jer može se na ulici desiti da vam neko proda flašu vode bez te zaštite. Takvu vodu ne prihvatajte jer postoji dobra mogućnost da nije zapravo flaširana.

Ponesite probiotike i lijekove koji bi mogli pomoći kod dijareje. Nije neobično da turisti odreaguju na hranu ili na vodu, ili da im prosto ne prija promjena.

Prije putovanja u Egipat nije potrebno dobijati nikakvu dodatnu vakcinu.

220 V je tipična voltaža u Egiptu, a utičnice su iste kao i kod nas, što znači da vam neće biti potrebni adapteri da biste punili svoje aparate.


U cilju Vašeg što bezbrižnijeg odmora, u nastavku napominjemo nekoliko važnih stavki, vezanih za ljetovanje u Egiptu.

Ukoliko po dolasku želite konvertovati novac u domaću valutu (EGP), pobrinite se da ponesete pasoš, jer u suprotnom nećete moći izvršiti razmjenu novca.

Poštujući odredbu egipatske vlade, napominjemo da su putnici dužni, radi rutinske evidencije, prijaviti se u policijsku stanicu, nakon sedam dana boravka. To umjesto Vas može učiniti vodič, kojem predajete pasoše i isti Vam bivaju vraćeni u roku od dva dana. Cijena ove usluge je 5$ po pasošu.

 

ŠTA CIJENA UKLJUČUJE

Cijene su važeće do datuma naznačenih u ponudi ili do obustave ranog bookinga ili specijalne ponude od strane hotela.

* Avio kartu na relaciji Sarajevo - Hurgada - Sarajevo (direktan charter let u trajanju cca 2h)

* Smještaj u hotelu po izboru iz cjenovnika na bazi 7 - 10 - 11 noćenja sa izabranom uslugom

* Transfer aerodrom - hotel - aerodrom

* Cijene su izražene po osobi u konvertibilnim markama

* U cijene su već uključeni popusti za rani booking.

* U cijene je uključeno i putničko-zdravstveno osiguranje (Doplata za osobe od 60 do 70 godina i infante 10 KM).


CIJENA NE UKLJUČUJE

* Cijena aerodromske takse nije uključena u cijene i iznosi 160 KM po osobi.

* Cijena avio karte za djecu koja ne plaćaju smještaj iznosi 540 KM za Hurgadu

* Viza za Egipat nije uključena u cijene. (*Viza za Egipat je obavezna za BiH državljane) i plaća se na aerodrom 25USD

* Dodatne individualne troškove

* Fakultativne izlete - plaćaju se predstavniku agencije po dolasku na destinaciju

Način plaćanja za RANI BOOKING: Prilikom rezervacije potrebno je uplatiti 30% od iznosa aranžmana, a ostatak 15 dana prije putovanja.

Napomena: Organizator zadržava pravo promjene objavljenih cijena u slučaju promjene cijena smještaja, prehrane, prijevoznih i drugih usluga, odnosno u slučaju promjene vrijednosnog odnosa valuta koje su osnova za izračunavanje cijene aranžmana.

VAŽNA NAPOMENA

 • Za putovanje u Egipat za BiH državljane, potrebno je da imate biometrijski pasoš koji važi najmanje 6 mjeseci od dana ulaska u Egipat.

 • VAŽNO! Za putnike koji ulaze u Egipat potreban je negativan PCR (ne stariji od 72h) ili ANTIGEN (ne stariji od 24h) test, ili ukoliko ste revakcinisani najmanje 15 dana pred putovanje također možete uz potvrdu koja sadrži QR kod (dvojezična/bosanski i engleski). Djeca do 12 godina ne podliježu testiranju.
 • Prije putovanja potrebno je dostaviti kopiju pasoša kako bismo provjerili proceduru izdavanja vize.
 • Vize za Egipat se rade na aerodromu, po dolazku u Egipat. Cijena je 25 USD po osobi.
 • Za ulazak u Egipat je potrebno:
  • Potvrda o potpunoj vakcinaciji
  • PCR test ne stariji od 72 sata
  • Antigen test ne stariji od 24 sata
  • Djeca do 12 godina ne podliježu testiranju
  • Svi certifikati treba da imaju QR kod

IZVODI IZ OPŠTIH USLOVA

VAŽNO – OBAVEZNO PROČITATI

IZVOD IZ OPŠTIH USLOVA PUTOVANJA (AVIO LETOVI I ARANZMANI):

ČLAN 4.

“…Datum početka i završetka aranžmana utvrđen programom putovanja ne podrazumjeva cjelodnevni boravak putnika u smještajnom objektu, odnosno, destinaciji. Vrijeme–sat polaska ili dolaska putnika i ulaska putnika u smještajni objekat, uslovljen je procedurama na graničnim prelazima, stanju na putevima, dozvolama nadležnih vlasti, tehničkim i vremenskim uslovima ili višom silom, koje mogu da utiču na vrijeme polijetanja aviona i dr., na koje organizator ne može uticati, te zbog toga navedeni razlozi ne mogu biti osnov prigovora-reklamacije putnika. Prvi i poslednji dan iz programa putovanja su predviđeni za putovanje i ne podrazumjevaju boravak   u  hotelu   ili  mjestu   opredjeljenja -  već  samo   označavaju kalendarski  dan   početka   i  završetka putovanja, radi čega putnik nema pravo na prigovor-reklamaciju, zbog  večernjeg, noćnog ili ranog jutarnjeg leta,  ulaska   u sobu  u  kasnim   večernjim  časovima,  napuštanja  hotela  u ranim jutarnjim časovima, i slično.

Za avio aranžmane ugovoreno vrijeme početka putovanja je sastanak putnika na aerodromu, koji je najmanje 2 sata ranije, u odnosu na prvo objavljeno vreme polijetanja od strane avio-kompanije. U slučaju pomjeranja navedenog vremena polijetanja aviona, organizator ne snosi nikakvu odgovornost, već se primjenjuju nacionalni i međunarodni propisi iz oblasti avio saobraćaja. Po pravilu odlazak – dolazak, polijetanje-slijetanje aviona, kod čarter ili redovnih letova je u kasnim večernjim ili ranim jutarnjim satim, i ako je npr. obezbjeđen ugovoreni početni ili završni obrok u vidu tzv. “hladnog obroka”, van ili u smještajnom objektu, smatra se da je program putovanja u cijelosti izvršen.
Usluge turističkog vodiča, turističkog pratioca, lokalnog turističkog vodiča i turističkog animatora ili lokalnog predstavnika organizatora, predviđene programom putovanja, ne podrazumjeva njihovo cjelodnevno i kontinuirano prisustvo, već samo kontakt i neophodnu-nužnu pomoć putniku, po unaprijed utvrđenim terminima periodičnog dežurstva, objavljenih na oglasnoj tabli ili na drugi prikladan način. Instrukcije i uputstva turističkog vodiča, turističkog pratioca ili predstavnika organizatora (posebno u vezi sa vremenom polazaka, prevozom,  smještajem, zakonskim i drugim propisima, i dr.) obavezuju putnika, a nepridržavanje pomenutih instrukcija predstavlja povredu ovih opštih uslova,  i sve eventualne posljedice i štetu u takvom slučaju, snosi putnik u cjelosti.
Usmene i bilo koje druge vrste informacija, koje se razlikuju od onih koje su sadržane u pisanom programu putovanja ili posebnom pisanom ugovoru, ne obavezuju organizatora i ne mogu biti osnov za isticanje prigovora ili reklamacije putnika…”

ČLAN 12. (PRTLJAG)

...Organizator putovanja ne preuzima odgovornost za izgubljeni, ostećeni ili ukradeni prtljag. Putnik je dužan voditi brigu o svojim stvarima unetim u prevozno sredstvo, o davanju, odnosno preuzimanju prtljaga predatog prevozniku, odnosno prtljagu unetom u smeštajni objekat. Sva svoja prava po navedenom, putnik ostvaruje direktno od prevoznika, pružaoca usluge smeštaja i dr. a prema važećim međunarodnim propisima i važećim uzansama.

ČLAN 15. (GUBITAK DOKUMENATA...)

...Ukoliko za vreme putovanja dođe do gubitka ili krađe putnog dokumenta, troškove izdavanja novih dokumenata kao i sve druge troškove putovanja nastale istim povodom snosi sam putnik.

 

EGIPAT - HURGADA

PONUDA DANA HURGADA 2022.

od 699 KM

PONUDA DANA HURGADA 2022.

AKCIJSKA PONUDA - DO POPUNE MJESTA