PROGRAM

4.7.2020. - Sarajevo – Tjentište – Trebinje

Polazak ispred zemaljskog muzeja u Sarajevu u 08:00 sati. Vožnja preko Broda na drini do Tjentišta gdje je planirani odmor i obilazak Nacionalnog Parka Sutjeska, najstarijeg nacionalnog parka u Bosni i Hercegovini. Park zauzima površinu od 17500 hektara, odnosno 175 km2. U spomen bitke na Sutjesci, poznate kao “Peta neprijateljska ofanziva”, u periodu 1958-1975. godine izgrađen je Memorijalni kompleks Tjentište, sa spomen-kosturnicom u kojoj su sahranjeni posmrtni ostaci 3.301-og borca sa Sutjeske, spomenikom, spomen kućom bitke na Sutjesci.
Nakon dva sata vožnje, prelijepih rijeka, jezera, planina te općenito krajolika, došli smo do Trebinja koje je okruženo gorskim vijencima, brdima i kraškim poljima. Po dolasku u Trebinje smještaj u hotel. Slobodno vrijeme za odmor.  U ranim popodnevnim satima fakultativni obilazak Trebinja. Prvo obilazimo park Jovana Dučića, proslavljenog bosanko-hercegovačkog pjesnika i najpoznatijeg sina Trebinja. Gradski park “Jovan Dučić”, u Trebinju, jedan je od najprepoznatljivijih simbola grada na Trebišnjici, prostire se na 28.000 metara kvadratnih i jedan je od najvećih, ali i najljepših u BiH. Sadnju stabala na tom prostoru, prije gotovo jednog vijeka, počeo je sam Jovan Dučić, želeći da Trebinju podari zelenu oazu, kakvu je vidio u evropskim gradovima. Nakon toga slijedi obilazak Sabornog Hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg koji građen je od 1888. do 1908. godine. Nalazi se u centru Trebinja, u parku Jovana Dučića. Poslije obilazimo katedralu Blažene Djevice Marije čija je gradnja započeta je 1880. godine, odmah nakon dolaska austro-ugarske vojske, a završena je 1884.godine. Katedrala Blažene Djevice Marije je 2006. godine proglašena i nacionalnim spomenikom BiH. Poslije odlazimo u staru jezgru grada gdje ćemo obići zidine te Osman pašinu džamiju koja se nalazi nedaleko od glavne (zapadne) kapije i gradskih bedema. Građena je od tesanog kamena i pokrivena četverostrešnjim krovom u imitaciji kupole pod eternitom te se smatra najprostranijom džamijom u Hercegovini. Po obilasku ove džamije upućujemo se ka Carevoj džamiji. Ovu džamiju je podigao Osman-paša Resulbegović u ime sultana Ahmeda III. Smještena je u Starom gradu blizu desne obale rijeke Trebišnjice. Prema dokumentima istorijske arhive u Dubrovniku, sagrađena je 1719. godine, a gradili su je dubrovački majstori od tesanog kamena i pokrivena je četverostrešnjim krovom pod crijepom. Za vrijeme obliaska planiran je i ručak u restoranu Studenac, na samoj obali Trebišnjice. Kuhinja konobe Studenac je bazirana na strogo domaćim proizvodima, tradicionalnim hercegovačkim jelima kao i specijalitetima od riba i sa roštilja po narudžbi. Povratak u hotel. U večernjim satima fakultativni odlazak na veslanje lađe po Trebišnjici i obilazak Arslanagića mosta, te slobodno vrijeme za večeru. Noćenje.

5.7.2020. - Trebinje – Vjetrenica - Stolac – Jablanica – Sarajevo

Nakon doručka, polazak prema pećini Vjetrenica, najvećoj i najpoznatijoj pećini u BiH koja je ujedno i zaštićeni spomenik prirode. Speleološke posebnosti ove jedinstvene pećine su specifična ljepota, prostrani hodnici i dvorane, brojne nakupine siga, te bogat hidrografski svijet s brojnim jezerima, nekoliko vodopada, više stalnih potoka i na desetke manjih periodičnih tokova koji teku raznim smjerovima. Po obilasku Vjetrenice krećemo ka Stocu. Po dolasku u Stolac fakultativni obilazak starog grada Stolac. Stari grad smješten je na uzvišenju iznad današnjeg središta Stoca i predstavlja obrambeni objekt koji po svojoj veličini spada u red najvećih bosanskohercegovačkih gradova. U XVII. stoljeću grad je imao 13 kula i bio je najbolje utvrđen grad u Hercegovini. Stari grad je smješten na kupastom krečnjačkom brdu, čija zapadna padina prema Zagradu nosi naziv Šetnica, sjeverna prema današnjem središtu grada naziva se Carinska strana, a istočna padina prema Uzinovićima nosi naziv Križevac.Pokriva ukupnu površinu od 20.503.m2.
Nastavak ka Radimlji. Po dolasku u Radimlju, obilazak nekropole stećaka (ulaznica 3KM).Nekropola stećaka Radimlja najpoznatiji je lokalitet stećaka, srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika, u Hercegovini. Nalazi se 3 kilometra zapadno od Stoca, uz cestu Stolac–Čapljina. Nekropola spada u najvrijednije spomenike srednjovjekovnog perioda u BiH. Karakteristike koje ističu njenu vrijednost su: brojnost primjeraka, raznovrsnost i zastupljenost svih osnovnih oblika, relativno visoka umjetnička kvaliteta izrade, bogatstvo plastičnih dekoracija, reljefnih predstava i natpisa koji spominju povijesne ličnosti te sama njena dostupnost i smještaj. Nastavak putovanja prema Sarajevu uz pauze u Jablanici za ručak.  Dolazak u Sarajevo u večernjim satima.

CIJENA

CIJENA ARANŽMANA: 99 KM po osobi

*Kalkulacija rađena na bazi 30 uplata

U cijenu uključeno:
• Prijevoz na datoj relaciji visokoturističkim autobusom
• Smještaj u hotelu Central Park 4* u centru na bazi 1 noćenja sa doručkom u dvokrevetnim sobama
• Obilazak Tjentišta

U cijenu nije uključeno:
• Individualni troškovi
• Fakultativni izleti: Radimlja 3 KM; Trebinje 10 KM; Stolac 10 KM; Ulaz u Vjetrenicu s vodičem 15 KM; Lađe u trajanju 1 – 1,5 sat 10 KM. Sve cijene izleta po osobi.
• Doplata za jednokrevetnu sobu 45 KM

 

BOSNA I HERCEGOVINA

Rafting - ZLATNA NIT Bosanska Krupa

Rafting - ZLATNA NIT Bosanska Krupa

SPECIJALNA PONUDA
Tutistički kompleks "Zlatna nit"
Bosanska Krupa