PROGRAM

Jordan je drevna zemlja posebnog šarma i nevjerovatne istorije. Puna je legendi i tradicija, bogatog kulturnog naslijeđa i arhitektonskih atrakcija, predivnih plaža na Crvenom moru i ljekovitih voda Mrtvog mora. Sasvim zasluženo zauzima posebno mjesto u razvoju svjetskih civilizacija i religija. Zvaničan naziv joj je Hašemitska Kraljevina Jordan. Zanimljivo je da riječ „hašemitska“ ukazuje da vladajuća dinastija potiče iz roda samog proroka Muhameda. Riznica zemlje je kameniti grad Petra, nekadašnje središte Nabatejaca, planina Nebo mesto gde je sahranjen prorok Mojsije. U Jordanu je kršten Isus, a Mojsije je baš tu vidio „obećanu zemlju“. Zamak El Karnak je simbol riterskog perioda a citadela u Amanu vremena Omajada. Ujedno, Aman je najveći grad i prestonica zemlje. Posjećujući svjetski poznate svetinje, u ovoj zemlji se može zaustaviti vrijeme, udahnuti čist, jodom ispunjen vazduh i ozbiljno razmisliti o vječnosti.

1. DAN - Ponedjeljak / MOSTAR – AMMAN

Sastanak putnika na Aerodromu Mostar, dva sata prije polijetanja aviona. Polijetanje aviona za Amman u 10:15h. Slijetanje na aerodrom u Ammanu u 14:15h. Po završetku aerodromskih formalnosti, transfer do hotela. Sastanak na recepciji hotela i odlazak u Amman City Mall. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje.

2. DAN – Utorak/ Amman 

Doručak. Boravak u hotelu na bazi polupansiona (doručak / večera). Drugog dana boravka u Ammanu predlažemo fakultativni izlet Amman gradska tura i Mount Nebo. Poslije doručka krećemo  autobusom prema zapadu Jordana gdje se, nedaleko od grada Madaba, uzdiže poznata planina Nebo koju mnogi još nazivaju “Mojsijevom gorom”. Upravo je na vrhu ove planine Bog pokazao proroku Mojsiju “obećanu zemlju”. Pogled je zaista fascinantan jer se sa visine veće od 800 metara otkriva veliko prostranstvo susjednog Izraela. Tu je po želji, Mojsije i sahranjen. Na vrhu su ostaci vizantijskog manastira s kraja 4. Stoljeća, a nešto dalje “memorijal Mojsija”. Povratak za Amman i obilazak grada u pratnji stručnog lokalnog vodiča. Amman se razlikuje od svojih bliskoistočnih komšija po tome što u njemu nije svaki kamen historija već je moderna prijestolnica u kojoj se osjeća uticaj evropske savremenosti. Da bi se upoznala duša grada neophodno je posjetiti dva njegova dijela: istočni Amman, koji je konzervativan, tradicionalan, sa vrlo skromnim kućama, velikim orijentalnim bazarom i zapadni Amman koji liči na velike svijetske metropole sa brojnim kafeima, barovima, galerijama i tržnim centrima. Na brežuljku iznad starog dijela grada sačuvana je samo Citadela i u blizini dio dvorskog parka iz vremena Omejada. Obilazak starog grada, Nacionalnog muzeja i velikog suka. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

3. DAN – Srijeda/ Amman

Doručak. Boravak u hotelu na bazi polupansiona (doručak / večera). Današnji dan predlažemo da obiđete Jeras i Ajlon. Na 50 kilometara  od Ammana udaljen je grčko-rimski grad Jerash. On je najočuvaniji grad nekadašnjeg Dekapolisa. Imaćete priliku da obiđete  ostatake hramova Artemide i Zeusa, Hadrijanovog trijumfalnog slavoluka i na kraju da prošetate 600 metara dugom ulicom stubova.

Slijedi vožnja od Jerasha prema Ajlunu, malom gradiću koji se smjestio na obroncima planina sjevernog Jordana, 76 km sjeverozapadno od Ammana. Obilazak  impresivnog Salahedin dvorac iz 12 stoljeća. Povratak u hotel. Večera.

4. DAN – Četvrtak/ Amman - Petra – Aqaba

Doručak. Chack out iz hotela i vožnja prema Petri. Kraća pauza u Um ar-Rasasa, grada oblika pravougaonika, okruženog zidinama i spominjanog i u Starom i u Novom zavjetu. Bio je utvrđen još u rimskom period, a kasnije je ušao u sastav Omejadskog kalifata. Danas su sačuvani samo ostaci crkve, dvorišta sa bunarom, stepeništa i nekoliko lukova. Dolazak u Petru. Slijedi obilazak Petre, nesumnjivo najveće znamenitosti Jordana, drevne prijestolnice Nabatejskog carstva, uklesane u kamenoj litici pre 2000 godina. Zahvaljujući svojoj bogatoj historiji, neverovatnoj ljepoti i odličnoj očuvanosti, krajem prošlog stoljeća je uvrštena u spisak svetskog nasleđa UNESCO a 2007. godine u sedam novih „čuda sveta“. Do danas je sačuvano oko 800 građevina i žrtvenika. Od turističkog centra do dama i ulaza u najdramatičniji i najinspirativniji prirodni prolaz na svijetu, stiže se jašući na konjima ili pješice. „Vrata Petre“ - je dugačak nekoliko kilometara i krivudav prolaz Sik (ide se pješice). Ukrašavaju ga prirodne skulpture, ostaci starih mostova i nekoliko bareljefa. Na izlazu iz Sika je veličanstveni dvorac El Hazna. Obilazak dvorca, trga fasada, hramova, grobnica, amfiteatra, riznica i pozorišta. Nastavak vožnje prema Aqabi. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

5. i 6. DAN - Petak – Subota/ Aqaba

Doručak. Boravak u hotelu na bazi polupansiona (doručak / večera). Ova dva dana možete iskoristi za kupanje, šetnju pješčanim plažama Crvenog mora i odabrati neki od naših izleta. Jedan je i Wadi rum. Nakon doručka krećemo prema opjevanom pustinjskom krajoliku Wadi Rum, ekraniziranom u filmovima o Lawrenceu od Arabije kojeg omeđuju impresivni smeđi i crveni planinski lanci. Tu ćete doživjeti uzbudljivi pustinjski jeep safari. Po završetku razgleda Wadi Rum vraćamo se prema Aqabi. Drugi izlet koji vam preporučujemo je krstarenje zalivom Aqabe na kojem pored kupanja i razgledanja imate priliku da probate neke od jordanskih jela.

7. DAN – Nedjelja/ Aqaba – Mrtvo more – Amman

Doručak. Odjava iz hotela i vožnja prema Ammanu preko Mrtvog mora. U popodnevnim satima dolazak na Mrtvo more. Mrtvo more je slano jezero iz koje voda ne ističe. Veliko je 600 km² koje kao završno jezero leži u depresiji. Nalazi se na - 400 metara ispod nulte tačke. Sadržaj soli u jezeru iznosi i do 33 posto, a prosječno je 28 posto. Uporedbe radi, salinitet Sredozemnog mora je oko 3 posto. Nastavak vožnje prema Ammanu. Smještaj u hotel. Fakultativni izlet “ Amman by night ”. Panoramski obilazak Ammana u pratnji lokalnog vodiča. Povratak u hotel. Noćenje.

8.DAN – Ponedeljak/ Amman – Mostar

Rani check out iz hotela oko 03:00. Transfer do aerodroma. Pasoška i carinska kontrola. Polijetanje za Mostar 07:00 sati po lokalnog vremenu. Dolazak u Mostar oko 09:00 sati.

CIJENE

Cjenovik u PDF formatu možete preuzeti na linku ispod

CJENOVNIK

 

CIJENA UKLJUČUJE:

 • Charter let na relaciji Mostar – Amman – Mostar
 • Kolektivnu vizu
 • Transferi po programu putovanja
 • Smještaj na bazi četiri polupansiona u hotelu 4* u Ammanu
 • Obilazak Petre sa ulaznicama,
 • Smještaj u Aqabi u hotelu 4* na bazi polupansiona
 • Posjeta Mrtvom moru, organizacija putovanja

CIJENA NE UKLJUČUJE:

 • Aerodromske takse 190 KM 
 • Fakultativne izlete
 • Bakšiš za vodiče i vozače
 • Jahanje konjima u Petri
 • Ručkove i sve što nije navedeno u programu

NAPOMENE:

 • Organizator zadržava pravo izmjene cijene aranžmana i fakultativnih izleta u slučaju drastičnih povećanja cijene nafte na svjetskom tržištu ili monetarnih poremećaja na finansijskom tržištu a koji utiču na kalkulativne elemente ovog aranžmana.
 • Buena Vista d.o.o. nije u mogućnosti da određuje satnicu po kojoj će čarter letovi biti realizovani.
 • Vrijeme leta zavisi od uslova u saobraćaju (raspoloživost aviona kod avio-kompanije, opterećenost sarajevskog i odredišnog aerodroma) koji u proljetnoj sezoni mogu biti otežani.
 • Buena Vista d.o.o. ne odgovara za eventualne promjene u satnici leta.
 • Za ovaj program važe OPSTI USLOVI PUTOVANJA Turističke agencije BUENA VISTA d.o.o. Zenica
 • Uslove putovanja u online formi možete pronaći na sljedećem linku:  http://solazur.ba/bs/ostalo/uslovi-putovanja

VAŽNO – OBAVEZNO PROČITATI
IZVOD IZ OPŠTIH USLOVA PUTOVANJA (CHARTER LETOVI):
ČLAN 4.

“…Datum početka i završetka aranžmana utvrđen programom putovanja ne podrazumjeva cjelodnevni boravak putnika u smještajnom objektu, odnosno, destinaciji. Vrijeme–sat polaska ili dolaska putnika i ulaska putnika u smještajni objekat, uslovljen je procedurama na graničnim prelazima, stanju na putevima, dozvolama nadležnih vlasti, tehničkim i vremenskim uslovima ili višom silom, koje mogu da utiču na vrijeme polijetanja aviona i dr., na koje organizator ne može uticati, te zbog toga navedeni razlozi ne mogu biti osnov prigovora-reklamacije putnika. Prvi i poslednji dan iz programa putovanja su predviđeni za putovanje (a kada je u pitanju drugi vid prevoza, putovanje može trajati i više dana) i ne podrazumjevaju boravak u hotelu ili mjestu opredjeljenja - već samo označavaju kalendarski dan početka i završetka putovanja, radi čega putnik nema pravo na prigovor-reklamaciju, zbog večernjeg, noćnog ili ranog jutarnjeg leta, ulaska u sobu u kasnim večernjim časovima, napuštanja hotela u ranim jutarnjim časovima, i slično.

Za avio aranžmane ugovoreno vrijeme početka putovanja je sastanak putnika na aerodromu, koji je najmanje 2 sata ranije, u odnosu na prvo objavljeno vreme polijetanja od strane avio-kompanije. Uslučaju pomjeranja navedenog vremena polijetanja aviona, organizator ne snosi nikakvu odgovornost, već se primjenjuju nacionalni i međunarodni propisi iz oblasti avio-saobraćaja. Po pravilu odlazak – dolazak, polijetanje-slijetanje aviona, kod čarter letova je u kasnim večernjim ili ranim jutarnjim satim, i ako je npr. obezbjeđen ugovoreni početni ili završni obrok u vidu tzv. “hladnog obroka”, van ili u smještajnom objektu, smatra se da je program putovanja u cijelosti izvršen.
Usluge turističkog vodiča, turističkog pratioca, lokalnog turističkog vodiča i turističkog animatora ili lokalnog predstavnika organizatora, predviđene programom putovanja, ne podrazumjeva njihovo cjelodnevno i kontinuirano prisustvo, već samo kontakt i neophodnu-nužnu pomoć putniku, po unaprijed utvrđenim terminima periodičnog dežurstva, objavljenih na oglasnoj tabli ili na drugi prikladan način. Instrukcije i uputstva turističkog vodiča, turističkog pratioca ili predstavnika organizatora (posebno u vezi sa vremenom polazaka, prevozom, smještajem, zakonskim i drugim propisima, i dr.) obavezuju putnika, a nepridržavanje pomenutih instrukcija predstavlja povredu ovih opštih uslova, i sve eventualne posljedice i štetu u takvom slučaju, snosi putnik u cjelosti.
Usmene i bilo koje druge vrste informacija, koje se razlikuju od onih koje su sadržane u pisanom programu putovanja ili posebnom pisanom ugovoru, ne obavezuju organizatora i ne mogu biti osnov za isticanje prigovora ili reklamacije putnika…

AZURNA OBALA - ŠPANIJA - ITALIJA

AZURNA OBALA - ŠPANIJA - ITALIJA

14 DANA - 9 NOĆENJA

SICILIJA

SICILIJA

LJETO 2018

04.07. - 16.07. / 18.07. - 30.07. / 01.08. - 13.08.

TURSKA LJETO 2018

TURSKA LJETO 2018

Rani booking