PROGRAM

1. DAN (Četvrtak, 09. Juni 2022.) Sarajevo – Dubrovnik – Barcelona - Lisabon
Sastanak putnika ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu I polazak u 06:00 za Dubrovnik. Polijetanje aviona za Barcelonu u 15:15 sati (let VY 7721). Dolazak u Barcelonu  u 17:40 sati. Nastavak putovanja za Lisabon u 19:15 (let VY 8462). Dolazak u Lisabon u 20.20 sati po lokalnom vremenu. Smještaj u hotel. Noćenje.

2. DAN (Petak, 10. Juni 2022.) Lisabon

Doručak. Fakultativno odlazak na panoramsko razgledanje grada: Trg Markes de Pombal, Avenija slobode, Trg obnovitelja (Restauradores), Rosio, Trg Komersio, kula Belem, manastir Svetog Žeronima, Spomenik otkrićima, panorama tvrđave svetog Đorđa… Nastavak obilaska glavnih gradskih trgova pješice, u pratnji vodiča: Trgovi Markes de Pombal, Restauradores, Rosio, Komersio, stara gradska četvrt Alfama. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

3. DAN (Subota, 11. Juni 2022.) Lisabon – Sintra – Kabo da Roka – Kaškaiš – Estoril – Lisabon
Doručak. Cjelodnevni fakultativni izlet “Sintra i Lisabonska rivijera”. Sintra je slikoviti gradić udaljen od Lisabona oko 30 km. Opasan je šumovitim brdima i ima specifičnu mikro-klimu, pa je zato vijekovima bio ljetna rezidencija portugalskih kraljeva, sve do revolucije 1910. godine. Obilazak palate Pena, jedne od najprepoznatljivijih palata Portugala izgrađene u stilu romantizma 19 vijeka. Nalazi se na brdu iznad mjesta Sintra a zbog svoje raskoši i ljepote je uvrštena na Uneskovu listu svjetske kulturne baštine kao jedno od 7 čuda Portugala. Palata je prepoznatljiva po živim bojama kojima su obojene njene terase i kule i tako predstavljaju savršen kontrast zelenilu koje je okružuje. Kabo da Roka je najzapadnija tačka Evrope čije su geografske koordinate simbolično upisane na kameni obelisk smješten na stjenovitoj litici visokoj 140 mnv. To je sam kraj planinskog vijenca Sintra, koji su okeanski talasi abrazijom pretvorili u rt, duboko uronjen u Atlantski okean. Nastavak ka Kaškaišu, nekada starom ribarskom naselju, a sada turističkom mjestu koje je šetalištem spojeno sa Estorilom. Ovo mondensko ljetovalište koje se nalazi 25 km zapadno od Lisabona, zbog velikog kazina poredi se sa Monte Karlom. Poznat po velikom broju golf terena, luksuznih hotela, Estoril zajedno sa Kaškaišem čini lisabonsku rivijeru. Povratak u Lisabon. Noćenje.

4.DAN (Nedjelja, 12. Juni 2022.) – Lisabon

Doručak. Slobodan dan, prilika za posjetu i obilazak Parka nacija, komercijalne i rezidencijalne četvrti Lisabona koja je doživjela veliku transformaciju povodom održavanja Svjetske izložbe Expo 98 - najvećeg zatvorenog okeanarijuma u Evropi; ili vožnju žičarom sa panoramskim pogledom na most Vasko da Gama, najduži most u Evropi dužine 17 kilometara. Uveče, fakultativni odlazak na večeru u tipični restoran sa fado programom i folklorom inspirisanim običajima u raznim oblastima Portugala. Noćenje.

5. DAN (Ponedjeljak, 13. Juni 2022.) Lisabon – Obidoš – Alkobasa – Batalja – Nazare –Lisabon
Doručak. Cjelodnevni fakultativni izlet “Obidoš, Alkobasa, Batalja, Nazare”, prilika da se upozna centralni dio Portugala. Obidoš je najljepši i najbolje očuvan srednjovijekovni grad u zemlji i u potpunosti je opasan tvrđavom visokom 13 metara a koja potiče iz 12. veka. Poznat je i kao „grad vjenčani poklon“ jer ga je kralj Deniš poklonio svojoj supruzi kraljici Izabeli prilikom njihovog vjenčanja 1282. godine. To je, bez sumnje, jedno od najromantičnijih i najživopisnijih sela koje odlikuju uske, kaldrmisane ulice oivičene šarenim kućicama prekrivenim cvijećem, sa karakterističnim gotičkim vratima i prozorima i rukom oslikanim pločicama „azuležos“. Alkobasa je grad poznat po manastiru Opatija Svete Marije, najvećoj crkvi u čitavom Portugalu iz 12. i 13. vijeka i jednom od spomenika koji su na listi spomenika kulture pod zaštitom UNESCO-a. U manastiru su sahranjeni najpoznatiji ljubavnici portugalske istorije - kralj Pedro I i Ineš se Kastro, a njihove grobnice se smatraju najljepšim gotičkim reljefnim skulpturama u historiji portugalske umjetnosti. U Batalji se nalazi manastir Svete Marije od Pobjede, najveće remek-djelo portugalske gotičke umjetnosti. Izgrađen je krajem 14. vijeka nakon portugalske pobjede nas Kastiljom u bici kod obližnjeg mjesta Alžubarote, i na listi je spomenika pod zaštitom UNESCO-a. Mnogobrojni kitnjasti stubovi, kule i balustrade iz daljine djeluju kao čipka. Nazare je nekadašnje najpoznatije ribarsko mjesto u Portugalu čuveno po karakterističnim, intenzivno obojenim ribarskim brodićima, danas živopisno i užurbano turističko mjesto sa dugim plažama, odličnim ribljim restoranima i pijacama. Povratak u Lisabon. Noćenje.

6. DAN (Srijeda, 14. Juni 2022.) Lisabon – Barcelona

Doručak. Check out iz hotela. Transfer do aerodroma. Let za Barcelonu u 09:05 (let VY8461). Slijetanje u Barcelonu u 12:00.

Let za Dubrovnik u 13:05 (let VY 7720). Dolazak u Dubrovnik u 15:20. Transfer I povratak za BiH.

CIJENA

POSEBNA PONUDA ZA UPLATE DO 30.04.: 999,00KM

FIRST MINUTE 01.05.2022.: 1299,00 KM

CIJENA UKLJUČUJE:

  • Avio kartu na relaciji Dubrovnik – Barcelona – Lisabon - Barcelona - Dubrovnik
  • Transfer aerodrom – hotel – aerodrom u Lisabonu i Barceloni
  • Hotelski smještaj u Lisabonu, Hotel Vip Suites do Marques 4* ili sličan (5 noćenja sa doručkom)
  • Troškovi organizovanja putovanja,
  • Usluge vodiča

CIJENA NE UKLJUČUJE:

  • Aerodromske takse 265 KM
  • Fakultativni izleti i eventualne ulaznice za muzeje
  • Transferi autobusom Sarajevo - Aerodrom Ćilipi – Sarajevo (doplata 70,00KM po osobi i mínimum 10 prijavljenih za transfer)
  • Lokalne turističke takse
  • Putničko zdravstveno osiguranje 2 KM po danu

NAPOMENE:

·       Popust za djecu od 2 do 12 godina – 30 % na kompletnu cijenu aranžmana u slučaju da su smješteni sa dva roditelja u istoj sobi na pomoćnim ležajevima.

·       Popust za treću osobu na pomoćnom krevetu u 1/3 (trokrevetnoj sobi) – 10% na cijenu aranžmana.

·       Organizator zadržava pravo izmjene cijene aranžmana i fakultativnih izleta u slučaju drastičnih povećanja cijene nafte na svjetskom tržištu ili monetarnih poremećaja na finansijskom tržištu a koji utiču na kalkulativne elemente ovog aranžmana.

·       Agencija BUENA VISTA ne odgovara za eventualne promjene u satnici leta.

·       Za ovaj program važe OPSTI USLOVI PUTOVANJA Turističke agencije BUENA VISTA od 01.04.2008.

VAŽNO – OBAVEZNO PROČITATI

IZVOD IZ OPSTIH USLOVA PUTOVANJA (AVIO ARANŽMANI):

CLAN 4.

“…Datum početka i završetka aranžmana utvrđen programom putovanja ne podrazumjeva cjelodnevni boravak putnika u smještajnom objektu, odnosno, destinaciji. Vrijeme–sat polaska ili dolaska putnika i ulaska putnika u smještajni objekat, uslovljen je procedurama na graničnim prelazima, stanju na putevima, dozvolama nadležnih vlasti, tehničkim i vremenskim uslovima ili višom silom, koje mogu da utiču na vrijeme polijetanja aviona i dr., na koje organizator ne može uticati, te zbog toga navedeni razlozi ne mogu biti osnov prigovora-reklamacije putnika. Prvi i poslednji dan iz programa putovanja su predviđeni za putovanje (a kada je u pitanju drugi vid prevoza, putovanje može trajati i više dana) i ne podrazumjevaju boravak   u  hotelu   ili  mjestu   opredjeljenja -  već  samo   označavaju kalendarski  dan   početka   i  završetka putovanja, radi čega putnik nema pravo na prigovor-reklamaciju, zbog  večernjeg, noćnog ili ranog jutarnjeg leta,  ulaska   u sobu  u  kasnim   večernjim  časovima,  napuštanja  hotela  u ranim jutarnjim časovima, i slično. Za avio aranžmane ugovoreno vrijeme početka putovanja je sastanak putnika na aerodromu, koji je najmanje 2 sata ranije, u odnosu na prvo objavljeno vreme polijetanja od strane avio-kompanije. U slučaju pomjeranja navedenog vremena polijetanja aviona, organizator ne snosi nikakvu odgovornost, već se primjenjuju nacionalni i međunarodni propisi iz oblasti avio-saobraćaja. Po pravilu odlazak – dolazak, polijetanje-slijetanje aviona, kod čarter letova je u kasnim večernjim ili ranim jutarnjim satim, i ako je npr. obezbjeđen ugovoreni početni ili završni obrok u vidu tzv. “hladnog obroka”, van ili u smještajnom objektu, smatra se da je program putovanja u cijelosti izvršen.
Usluge turističkog vodiča, turističkog pratioca, lokalnog turističkog vodiča i turističkog animatora ili lokalnog predstavnika organizatora, predviđene programom putovanja, ne podrazumjeva njihovo cjelodnevno i kontinuirano prisustvo, već samo kontakt i neophodnu-nužnu pomoć putniku, po unaprijed utvrđenim terminima periodičnog dežurstva, objavljenih na oglasnoj tabli ili na drugi prikladan način. Instrukcije i uputstva turističkog vodiča, turističkog pratioca ili predstavnika organizatora (posebno u vezi sa vremenom polazaka, prevozom,  smještajem, zakonskim i drugim propisima, i dr.) obavezuju putnika, a nepridržavanje pomenutih instrukcija predstavlja povredu ovih opštih uslova,  i sve eventualne posljedice i štetu u takvom slučaju, snosi putnik u cjelosti.
Usmene i bilo koje druge vrste informacija, koje se razlikuju od onih koje su sadržane u pisanom programu putovanja ili posebnom pisanom ugovoru, ne obavezuju organizatora i ne mogu biti osnov za isticanje prigovora ili reklamacije putnika…”