PROGRAM

1. dan SARAJEVO - ISTANBUL – ZANZIBAR 
Sastanak putnika na aerodromu u Sarajevu 2h prije leta. Prijava na let TK1022 za za Istanbul. Polijetanje za Istanbul u 09:00 sati, slijetanje u 12:00 te nastavak leta prema Zanzibaru u 18:35. Slijetanje u Zanzibar po lokalnom vremenu u 01:55 iza ponoći. Transfer u hotel i noćenje.

2. dan ZANZIBAR 
Doručak. Današnji je dan predviđen za odmaranje od puta i prepuštanje užitku na pješčanoj plaži hotela uz brojne aktivnosti koje hotel nudi.  Noćenje. 

3. dan fakultativni izlet – BEST OF ZANZIBAR - SPICE FARM, PRISON ISLAN I STONE TOWN 
Doručak.  Predlažemo fakultativni izlet gdje ćemo uživati u ljepotama otoka. Za početak posjećujemo farmu začina gdje ćemo imati prilike vidjeti kako raste i kako izgleda muškatni oraščić, kako se uzgaja i koristi cimet, vanilija, đumbir, kurkuma i brojni drugi začini, a neke ćemo svakako i isprobati! Zatim idemo do Prison Islanda, koji se nalazi nešto sjevernije od Stone Towna, a dobio je ime po mjestu gdje su se nekada držali zarobljeni i robovi. Danas je to spokojan otok prekrasnih plaža na kojima ćemo se okupati a zatim  podružiti  s ogromnim kornjačama koje su prenesene ovdje  sa Sejšela. Neke  su kornjače stare preko 100 godina, a mi ćemo imati priliku hraniti ih i maziti.. Slijedi obilazak Stone Towna  koji nudi brojna iznenađenja. Samo ime  Stone Towna na svahiliju znači „stari grad“ a na UNESCO-voj listi Svjetske baštine se nalazi od 2000. godine. Vidjeti ćemo  kuću u kojoj je živio Freddie Mercury, male i živahne ulice i trgovi, Staru tvrđava, Palaču čuda, muzeje, lokalnu tržnicu…. Povratak u hotel. Noćenje.

4. dan SLOBODAN DAN ZA KUPANJE 
Nakon doručka  predlažemo slobodan dan za uživanje u morskim radostima. Noćenje.

5. dan FAKULTATIVNI IZLET BLUE SAFARI S RUČKOM 
Doručak. Na izletu „Blue Safari“ idemo u avanturu po beskrajnom plavetnilu zanzibarskih plaža i sprudovima poznatim po kristalno bijelom sitnom pijesku. Iznad nas je plavo nebo prošarano putujućim oblacima, a pod nama Indijski ocean u svoj svojoj veličanstvenosti. Plovimo tradicionalnim „dhow“ čamcima kojima Zanzibarci plove već stotinama godina i uživamo u blistavoj tirkiznoj vodi, tropskom suncu, egzotičnom voću i čarobnim obalama otočića zanzibarskog arhipelaga.  Povratak u hotel. Noćenje.

6. dan SLOBODAN DAN ZA KUPANJE 
Nakon doručka  predlažemo slobodan dan za uživanje u morskim radostima. Noćenje.

7. dan FAKULTATIVNI IZLET JOZANI FORREST i PAJE BEACH 
Nakon doručka predlažemo cjelodnevni izlet Jozani Forrest i Paje beach. Odlazimo do Jozani šume, nacionalnog parka. Šuma je idealno mjesto za upoznavanje s mnogim autohtonim vrstama životinjskog i biljnog svijeta. Ovdje ćemo naići i na crvene Kolumbus majmune, posebne endemske vrste, a u prirodi se mogu naći samo u ovom nacionalnom parku. Vrsta je jedno vrijeme bila pred izumiranjem ali se adekvatnim zbrinjavanjem populacija oporavila, te danas broje oko 6000 jedinki. Nastavljamo do prekrasne Paje plaže gdje se možete okupati i uživati u tirkiznim bojama mora. Povratak u hotel. Noćenje.

8. dan SLOBODAN DAN ZA KUPANJE 
Nakon doručka predlažemo slobodan dan za uživanje u morskim radostima. Check Transfer na aerodrom oko ponoći.

10. dan ZANZIBAR – AERODROM – ISTANBUL 

Prijava na let za Istanbul sa polijetanjem u 02:55h. Dolazak u Istanbul u 12.05h. Nastavak leta prema Sarajevu u 19:10h sa slijetanjem u Sarajevo u 20:05h.

CIJENA

FIRST MINUTE CIJENA DO  2399,00KM

REGULARNA CIJENA ARANŽMANA  2599,00KM

Cijena uključuje

 • Povratna avio karta na relaciji SARAJEVO – ZANZIBAR – SARAJEVO /let preko Istanbula/ (prtljag do 30kg po osobi i ručni prtljag do 7kg)
 • 8 noćenja sa doručkom u hotelu Mahali Zanzibar ili sličan u dvokrevetnim sobama
 • PCR test za Zanzibar (ako je potrebno)
 • Transferi: aerodrom-hotel-aerodrom
 • Vodič tokom cijelog putovanja
 • Aerodromske takse

Cijena ne uključuje

 • Viza - 50 USD plaća se podolasku na Zanzibar
 • Gradska taksa - 1 USD po noćenju po osobi. Plaća se direktno na recepciji hotela.
 • Ostale fakultativne izlete.
 • Obavezno putničko zdravstveno osiguranje (PZO)
 • Doplata za polupansion 20EUR po osobi, po noćenju

FAKULTATIVNI IZLET

JOZANI FOREST I PAJE

Divna šetnja sa vodičem kroz najveću šumu na ostrvu i informacijama o biljkama i životinjama u ovoj zaštićenoj šumi, takođe ćemo vidjeti i vrstu majmuna koji živi samo ovdje Crveni kolobos majmuni. Poseban dio je i šuma Mangrova, posebnog drveća sa zanimljivim i jakim korjenjem zahvaljujući kojem se sprječava erozija ostrva. Nakon obilaska šume odlazimo do plaže Paje, koja predstavlja jedno od najljepših mjesta na ostrvu.

BLUE SAFARI

Obilazak brodićem najljepših plaža Zanzibara, kupamo se i ronimo na najljepšim lokacijama. U tradicionalnim brodovima zaploviti ćemo ka pješčanoj plaži Nakupendi. Poslije užvanja u tropskom voću i kupanju nastavljamo ka ostrvu Kwale i plaži Kwale. Opuštanje uz tradicionalne specijalitete pripremljene od strane vještih ruku domaćina. Slijedi odmor i kupanje na plaži, kupovina suvenira u mnogobrojnim radnjama i šetnja do Baobab drveta, za koje se smatra da je staro preko hiljadu godina. Snagom vjetra u jedrima brodića vraćamo se u večernjim satima.

OSTRVO ZAČINA

Ostrvo začina – Izlet koji će nam približiti bogatstvo i zanačaj Zanzibara. Zahvaljujuči Portugalskim kolonistima i trgovcima  koji su doneli različite začine na ostrvo imati ćemo priliku da uživamo u mirisima i ukusima istih. Lokalni vodič će nas na farmi začina upoznati sa različitim začinima, biljkama i voćem koji se uzgajaju na ostrvu, koji začini su dobri za proizvodnju kozmetičkih proizvoda, koji se najčešće koriste u pripremanju lokalnih jela, koji se začini upotrebljavaju za liječenje. Sve ovo ne bi bilo kompletno bez tradicionalnog ručka i čuvenog specijaliteta pilau.

MNEBA ISLAND

Poludnevni izlet. Ostrvo se nalazi 40 minuta vožnje brodićem iz Nungwija. U privatnom je vlasništvu a okružen je divnim koralnim grebenima neprocjenjivog bogatstva - kupanje i ronjene uz konzumaciju svježeg voća i napitaka.

PRISON ISLAND

Ostrvo na kom se nalazi stari kolonijalni zatvorski kompleks u kom su nekada bili zatočeni robovi i zarobljenici. Dom velikog broja kornjača sa Sejšela.  Prison island ili Changuu ostrvo kako ga lokalci još nazivaju udaljeno je svega 6 km  od Stone Town-a ili oko pola sata vožnje brodom. Dobilo je ime jer je korišćeno kao zatvor za pobunjene robove. Ostrvo je danas turistički rizort u vlasništvu države, ali i rezervat ugroženih Aldabra kornjača koje su donešene sa Sejšela. Ostrvo je pravo mjesto za kupanje, odmor i istraživanje koralnih grebena.

Rock restoran i Kae funk beach bar

Poludnevni izlet na koji se kreće oko podneva. Autentična hrana sa Zanzibara I kokteli. Restoran The Rock se nalazi na Michamwi Pingwe plaži. Stižemo u svjetski poznat, a ujedno i najpoznatiji restoran na Zanzibaru. Ribarska stijena od 2010. godine predstavlja nezaobilazno mjesto na koje dolaze svi posjetioci Zanzibara. Sa terase se pruža divan pogled na Indijski okean. Nakon ručka i nezaobilaznog fotografisanja na Stijeni nastavljamo ka Kae funk beach baru, divne zone za opuštanje, kupanje i nezaboravan zalazak sunca

Sun set cruise

Nezaboravno romantično krstarenje u predvečernjim satima. U tradicionalnim dhow čamcima isplovljavama iz Nungwija, krstarimo obalom I na pučini dočekujemo nestvaran zalazak sunca!

Stone Town

Staro gradsko jezgro grada Zanzibara koji se od 2000.  Godine nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine.

DODATNE INFORMACIJE

Novac

Preporuka je da sa sobom nosite američke dolare ali isključivo štampane poslije 2006. Bankomati postoje ali nisu lako dostupni. Kartice ne možete koristiti uvijek. O pojedinostima posavetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

Vremenska razlika

GMT +3, odnosno tokom zimskog računanja vremena razlika između BiH i Tanzanije je 2h, a tokom ljetnjeg računanja je 1h, jer Tanzanija ne prelazi na ljetno računanje vremena.

Struja

Na Zanzibaru su Vam potrebni adapter za utičnice (tri pljosnata, kao u Velikoj Britaniji) dok je napon isti kao i kod nas 220V. Adaptere morate ponijeti sa sobom jer ih je teško nabaviti na destinaciji.

Zdravlje

Voda na Zanzibaru nije bezbjedna za piće, koristi se isključivo flaširana i izbjegava se led. Takođe flaširana voda se koristi i za pranje zuba.

Što se lijekova protiv malarije tiče, obavezno se konsultujte sa Vašim ljekarom. Važno je znati da lijekovi ne pružaju 100% zaštitu i mogu imati neželjena dejstva.

Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i sredstvo protiv komaraca.

Preporučujemo zdravstveno osiguranje. 

Klima

Klima na Zanzibaru odlikuje se relativno visokim temperaturama (prosječna maksimalna dnevna je 28-33C, noćna oko 16-23C), vlažnost vazduha je visoka, a sunce je izuzetno jako jer se radi o područjima oko ekvatora. Temperatura može i pasti, tako da sa sobom obavezno ponestite odjeću dugih rukava i nogavica. Kišni period traje od marta do juna, ali se kiša može javitii u bilo koje doba godine.

Koje su moje odgovornosti

Svaki putnik je odgovoran za sebe i u obavezi je da prati instrukcije lokalnog vodiča i predstavnika agencije, koji je tu da pazi na bezbjednost putnika i da izbjegne bilo koju opasnu situaciju. Pored toga, jedina vaša odgovornost je da uživate i da se što bolje provedete!

Korisne informacije

Tanzanija
Glavni grad: Dodoma
Površina: 945.087 km²
Broj stanovnika: 36.481.000 (2005)
Stanovništvo: 99% narodi afričkog porekla iz preko 130 plemena
Jezik: swahili i engleski
Veroispovest: 30-40% hrišćani, 30-40% muslimani, ostatak pripadnici tradicionalnih religija.
Lokalno vrijeme: UTC + 3
Osnivanje: 26. april 1964.
Nezavisnost: Tanganjika 1961, Zanzibar 1963.
Valuta: tanzanijski šiling
Zanzibar
Najveći grad: Stone Town
Broj stanovnika: oko 800.000
Veroispovest: 99% muslimanskog stanovništva

SOL AZUR EXOTIC

EGZOTICNI BRAZIL

EGZOTICNI BRAZIL

let iz Beograda - 15 dana

Termin putovanja: (11 noćenja – 15 dana).
Džungle Amazona, zlatne plaže Rio de Žaneira, fina aroma kafe, huk mnogobrojnih vodopada, sve to, kao magnet privlači u Brazil milione turista iz cijelog svijeta. Plaže su posebna priča. Samo je jedna Kopakabana sa toplim i prozračnim morem. O brazilskoj kuhinji i ženama turisti govore s uzdahom. Fudbal i bljesak muzike i igre u vrijeme karnevala su svakodnevne teme razgovora. Prelijepi Buzios poznat zahvaljujući kombinaciji provincijskog šarma i prvoklasne infrasrtukture, ljupko se smjestio na sunčanom poluostrvu Brazila, u Atlantskom okeanu. Na prelijepim plažama ne dobija se samo tamna, bakarna boja već i nevjerovatno uživanje u kupanju, ronjenju i drugim vodenim sportovima. Upoznajte zemlju sambe i njenu bajkovitu ljepotu i ponesite utiske koji će vam još godinama donositi ogromnu radost.