PROGRAM

Ovog puta vodimo vas do bisera Indijskog okeana, zemlju srećnih, nasmijanih i veselih ljudi. Mjesto gdje izvorna duša Budizma i dalje cvijeta i gdje ljepota prirode ostaje bogata, neprolazna i neiskvarena. Ostrvo sa mjestima kulturnog naslijeđa pod zaštitom UNESCO-a, mjesto drevne kulture nekadašnje prastare države, i mjesto vijekovnog kolonijalnog uticaja. Tamo gdje stara tradicija sreće kolonijalnu, a obje čine ono što je danas moderna tradicija ostrva. Vodimo vas na ostrvo sa nestvarno lijepim plažama, prelijepom vodom Indijskog okeana, nepreglednim poljima čaja i riže, moćnih prašuma koje kriju drevne mistične tajne. Vodimo vas na Šri Lanku! Upoznaj nove ljude iz cijelog svijeta, svoje istomišljenike, i zabavljaj se tokom cijelog putovanja. Učini da ovo bude putovanje za pamćenje!

1. DAN: Polijetanje – neka avantura počne

Okupljanje putnika na aerodromu “Nikola Tesla” dva sata pred polijetanje. Let za Kolombo sa presjedanjem u Abu Dabiju.

2. DAN: Anuradapura

U ranim jutarnjim časovima slijećemo u Kolombo, glavni grad Šri Lanke. Poslije carinskih formalnosti, privatnim prijevozom odlazimo do smještaja u gradić Anuradapura (nešto manje od 4 sata vožnje). Smiještamo se u hotel. Vrijeme za odmor. Upoznajemo se sa tradicionalnim ostrvskim gostoprimstvom. Slobodno vrijeme. Večera. Noćenje.

3. DAN: Drevni grad

Poslije doručka u hotelu, krećemo u fakultativni obilazak Anuradapure. Uz lokalnog vodiča upoznajemo se sa historijom ovog starog grada i obilazimo brojne značajne kulturne, historijske i arheološke lokalitete. Odlazimo do prvog hrama koji je izgrađen na ostrvu, obilazimo Sri Maha Bodhi drvo – staro oko 2300 godina, posađeno iz izdanka drveta pod kojim je Buda doživio prosvjetljenje. Obilazimo Ruvanveliseju – najveću stupu na ostrvu, Jethavanaramaia i Abajagirija – čija se originalna forma poklapa sa veličinama piramida u Gizi, najveća je građevina od opeke na svijetu i nalazi se pod zaštitom kao svjetska kulturna baština. Tuparamaja – prva stupa izgrađena na Šri Lanci u kojoj se nalazi Budina kost. Slobodno vrijeme. Večera. Noćenje.

4. DAN: Šuma stijena

Posijle doručka napuštamo Anuradapuru i krećemo ka Sigiriji (oko 2 sata vožnje). Krećemo u avanturu kroz sigirijsku “šumu” stijena. Obilazimo budističke monaške naseobine od kojih su neke osnovane još u III vijeku prije nove ere. Smiještamo se u hotel. Fakultativni večernji obilazak Dambula pećinskog hrama, lociranog na oko 340 metara nadmorske visine. Kompleks pećina u hramu, dom su najpoznatijih sjajnih slika Bude, živopisnih boja i oblika, nastalih oko II vijeka prije nove ere do XVIII vijeka nove ere. Povratak u smještaj. Večera. Noćenje.

5. DAN: Drevna prijestonica

Poslije doručka krećemo na fakultativni izlet u Polonaruvu (oko sat i po vožnje), prijestonicu Šri Lanke od XI do XIII vijeka i još jedan lokalitet svjetske kulturne baštine. Imamo priliku da vidimo neke od spektakularnih statua, obiđemo Lankatilake, Tivanka i Tuparama – najljepše kuće sa freskama iz perioda Polonaruve. Obilazimo Rankot Vehera i Kirivehera očuvane stupe, Gal Vihare – kameno svetilište sa 4 statue Bude, kraljevske palate. Povratak u hotel. Mogućnost organizovanja dodatnog fakultativnog izleta do sela Habarana, gdje ćemo imati prilike da se upoznamo sa tradicionalnim ruralnim životom Šri Lanke. Vožnja volovskim kolima kroz nepregledna polja čaja, imaćemo demonstraciju kako lokalni farmeri štite svoje usijeve od divljih životinja i uz šolju čaja, naučićemo kako se ovaj napitak tradicionalno priprema na ostrvu. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

6. DAN: Kraljevstvo začina

Poslije doručka napuštamo Sigiriju i krećemo ka Kendiju. Usput obilazimo čitavo kraljevstvo bašti začinskog bilja. Taprobane, kako su je nazivali Grci, kroz svoju dugu historiju Šri Lanka je svjetski poznata po svojim začinima. Mnogi narodi starog vijeka, poput Grka, Rimljana i Persijanaca dobro su znali za ovo ostrvo u Indijskom okeanu i njegove začine. Od XVI vijeka cijeli svijet je znao za začine ostrva Cejlon, kako se Šri Lanka nekada nazivala. Natavljamo dalje do Kendija i smještamo se u hotel. Mogućnost organizovanja večernjeg fakultativnog obilaska Hrama relikvije svetog zuba (Dalada Maligawa), jedno od najsvetijih mjesta budizma. Sagrađen je u XVI vijeku a u njemu se po predanju nalazi i relikvija Budinog zuba, koji je iz Indije donešen na Šri Lanku u IV vijeku nove ere. Velelijepni kompleks hramova dograđivali su i uljepšavali mnogi vladari, a kako se nekada nalazio u sklopu kraljevske palate, bio je od jake važnosti za vladajuće porodice kao simbol kraljevske vlasti. Kasnije ćemo imati priliku da obiđemo muzej dragog kamenja čija tradicija iskopavanja i oblikovanja ovdje traje vijekovima. Mogućnost organizovanja fakultativnog tradicionalnog kulturno umjetničkog programa uz muziku i ples. Večera. Noćenje.

7. DAN: Kraljevski grad

Poslije doručka uz lokalnog vodiča krećemo u laganu šetnju gradom i upoznajemo se sa najznačajnijim znamenitostima. Mogućnost odlaska u Kraljevsku botaničku baštu. Slobodno vrijeme. Večera. Noćenje.

8. DAN: Mala Engleska

Poslije doručka napuštamo Kendi i krećemo do Nuvara Elije (oko 2 i po sata vožnje), poznatog i pod imenom Mala Engleska. Osnovan je 1840. godine od strane Britanske kolonijalne uprave i danas se u njemu mogu vidjeti ostaci britanskog prisustva, poput čuvenih crvenih poštanskih sandučića, a i zbog toga što čitava okolina podsjeća na tipični engleski krajolik. Takođe samo ime grada znači i “Grad svjetlosti” i zovu ga grad vječnog proljeća, zbog svoje prijatne klime i čistog planinskog vazduha. Svuda se mogu vidjeti nepregledna polja čajeva i ljudi koji svakodnevno vode računa o svojim plantažama. Mogućnost odlaska u fabriku čaja u kojoj probamo najsvježiji čaj. Smještamo se u hotel. U večernjim časovima postoji mogućnost obilaska čitavog grada i odlaska do jezera Gregori, na koje posjetioci i lokalci često dolaze kako bi se opustili i uživali. Večera. Noćenje.

9. DAN: Vrijeme za uživanje

Doručak. Dan ostavljen za odmor, uživanje, šetnju i šoping. Slobodno vrijeme. Večera. Noćenje.

10. DAN: Vrijeme za uživanje

Poslije doručka napuštamo hotel i krećemo do Veligame (oko 3 sata vožnje). Dolazak u hotel. Slobodno vrijeme na plaži. Večera. Noćenje.

11. DAN: Uživanje na plaži

Doručak. Vrijeme za slobodne aktivnosti na plaži. Večera. Noćenje.

12. DAN: Kolombo

Doručak. Napuštamo Veligame i krećemo u glavni grad.. Vožnja do Kolomba (oko 2 i po sata). U pratnji lokalnog vodiča koristimo preostalo slobodno vrijeme da obiđemo i upoznamo glavni grad Šri Lanke. Večera. Noćenje.

13. DAN: Opraštanje od Šri Lanke

Doručak. Slobodno vrijeme do polaska na aerodrom u popodnevnim časovima. Dolazak na aerodrom dva sata pred polijetanje i let  za Beograd, preko Abu Dabija.

13. DAN: Slijetanje – kraj avanture

U jutarnjim časovima stižemo u Beograd, sabiramo utiske i spremamo se za novu egzotičnu avanturu! Kraj programa.

CIJENA

FIRST MINUTE – 2499KM (do 15.12.2018.)
REGULARNA CIJENA – 2899KM

CIJENA UKLJUČUJE:

 • Avio prijevoz kompanije Etihad Airlines na relaciji Beograd – Abu Dabi – Kolombo – Doha – Beograd, SA SVIM TAKSAMA i prtljagom do 32kg
 • Transfere na relaciji aerodrom – hotel – aerodrom, sve transfere po planu i programu
 • Smještaji u hotelima 3* i 4* na bazi 11 noćenja u dvokrevetnim sobama, polupansion.
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije, organizatora putovanja
 • Obilazak muzeja dragog kamenja
 • Flašice vode u minibusu
 • Kuponi sa popustom za kupovinu
 • Sim kartica

 CIJENA NE UKLJUČUJE:

 • Vizu za Šri Lanku – pribavlja se u ambasadi Šri Lanke u Beču:  35$ (Postoji mogućnost pribavljanja vize preko agencije)
 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno historijske spomenike
 • Individualne troškove na putovanju
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje koje se može pribaviti u agenciji

Opisi i cijene fakultativa?

 1. Polonaruva – bivša prijestonica Šri Lanke (XI do XIII vek) i lokalitet svjetske kulturne baštine. Mnogobrojne statue, svetilišta, hramovi, kraljevske palate i najljepše kuće sa starim freskama. Cijena: 35
 2. Habarana – upoznajemo sa tradicionalnim ruralnim životom Šri Lanke. Vožnja volovskim kolima kroz nepregledna polja čaja Priprema i degustacija tradicionalng čaja. Cijena: 20
 3. Dalada Maligawa  (Hram relikvije svetog zuba) i tradicionalni kulturno umjetnički program – Nekadašnji simbol kraljevske vlasti, velelijepni kompleks hramova koji se nekada nalazio u sklopu kraljevske palate i jedno od najsvetijih mjesta budizma, u kojem se po predanju nalazi i relikvija Budinog zuba, koji je iz Indije donešen na Šri Lanku.
  Prilika da se upoznamo sa kulturom i tradicijom Šri Lanke uz muzički i plesni kulturni program. Cijena: 25
 4. Dambula hram u pećini – lociran na oko 340 metara nadmorske visine, kompleks pećina, dom su najpoznatijih slika Bude, živopisnih boja i oblika (oko II vijeka prije nove ere do XVIII vijeka nove ere). Cijena: 25
 5. Kraljevska botanička bašta – Nastala još u vrijeme britanske uprave ostrvom, jedna od najljepših na ostrvu, prepuna različitim vrstama autohtonih vrsta biljaka, drveća i začina. U bašti se nalazi i vrt u kojem su zvaničnici raznih država i mnoge poznate ličnosti zasadili drveće mira. Cijena: 15

*Plaćanje fakultativnih izleta na destinaciji lokalnom partneru

 

VAŽNE NAPOMENE I KORISNE INFORMACIJE:

GDJE JEDEM, SPAVAM, TUŠIRAM SE?

- Hotel Rajarata 4*, Anuradhapura – Hotel sa 4*, nalazi se u novom dijelu grada, na par minuta hoda od jednog od gradskih jezera. Moderan, luksuzni hotel posjeduje bazen u prelijepom, prijatnom vrtu, otvoreni roštilj, bar i restoran sa lokalnom i internacionalnom kuhinjom. Sve sobe su dvokrevetne (bračni ili dva single kreveta), svaka soba ima mjesto za sjedenje, TV, klimu, privatno kupatilo sa tuš kabinom ili kadom, i sve sobe posjeduju balkon sa pogledom na baštu i bazen. WiFi je dostupan gostima u cijelom hotelu.

- Hotel Kassapa Lions Rock 3*, Sigirija – Hotel sa 3*, lociran je u mirnom rezervatu prirode pored sela Digampataha, iznad Sigirije. Kako se nalazi u rezervatu prirode, hotel je lociran van svake gradske buke, zagađenja i gužve. U hotelu se nalazi veliki bazen na otvorenom, sa koga se pruža fenomenalan pogled na Sigrijske „šume stijena“. Hotel svojim gostima nudi i besplatno iznajmljivanje bicikla, i organizuje hajking kroz prirodu. U hotelu postoje bar i restoran na otvorenom u kojem se služe lokalna ali i internacionalna jela. Sve sobe su dvokrevetne (bračni ili dva single kreveta), svaka soba ima mjesto za sjedenje, TV, klimu, privatno kupatilo sa tuš kabinom ili kadom. WiFi je dostupan gostima u cijelom hotelu.

- Hotel Oak Ray Regency 4*, Kendi – Hotel sa 4*, lociran nedaleko od Kraljevske botaničke bašte. Hotel posjeduje bazen na velikoj terasi sa pogledom na prirodne ljepote Šri Lanke. U hotelu se nalaze bar i restoran sa domaćom i internacionalnom kuhinjom. Sve sobe su dvokrevetne (bračni ili dva single kreveta), svaka soba ima mjesto za sjedenje, TV, klimu, privatno kupatilo sa tuš kabinom ili kadom. WiFi je dostupan gostima u cijelom hotelu.

- Hotel The Queensbury City 3*, Nuwara Eliya – Hotel sa 3*, sa velikom terasom koja pruža predivni pogled na planine. Hotel posjeduje restoran i bar sa domaćom i internacionalnom kuhinjom. Sve sobe su dvokrevetne (bračni ili dva single kreveta), svaka soba ima mjesto za sjedenje, TV, klimu, privatno kupatilo. WiFi je dostupan gostima u cijelom hotelu.

- Centauria Hill Resort 3*, Ratnapura – Hotel sa 3*, nalazi se na brdu iznad grada u kolonijalnoj vili. Hotel posjeduje bazen koji je uvijek dostupan gostima. U hotelu se nalaze restoran i bar u kojem se služi tradicionalna domaća ali i internacionalna kuhinja. Sve sobe su dvokrevetne (bračni ili dva single kreveta), svaka soba ima mjesto za sjedenje, TV, klimu, privatno kupatilo sa spa kadom. WiFi je dostupan gostima u cijelom hotelu.

- Insight Resort Ahangama 4*, Weligama – Ovaj hotel sa 4* nalazi se na 1 min hoda od plaže. U sklopu samog hotela nalazi se bazen, a na zahtijev moguće je zakazati spa centar i masažu. U hotelu se nalaze i restoran i bar, a moguće je na recepciji zakazati i dodatne aktivnosti. Sve sobe su dvokrevetne (bračni ili dva single kreveta), svaka soba ima mjesto za sjedenje, TV, klimu, privatno kupatilo, a neke od soba imaju balkon. WiFi je dostupan gostima u cijelom hotelu.

KOJE SU MOJE ODGOVORNOSTI?

Svaki putnik je odgovoran za sebe i u obavezi je da prati instrukcije lokalnog vodiča i predstavnika agencije, koji je tu da pazi na bezbijednost putnika i da izbjegne bilo koju opasnu situaciju. Pored toga, jedina vaša odgovornost je da uživate i da se što bolje provedete!

VIZE

Za ulazak na teritoriju Šri Lanke, za državljane R. Srbije, potrebno je pribaviti turističku vizu. Viza se dobija u konzulatu Šri Lanke u Beogradu, a troškovi dobijanja vize iznose 35 . Postoji mogućnost dostavljanja potrebne dokumentacije i plaćanja troškova viziranja i u poslovnicama agencije, u ovom slučaju agencija za vas obavlja sve procedure oko pribavljanja vize. U slučaju da se odlučite da sami pribavite vizu, skenirani pasoš sa vizom dostaviti agenciji najkasnije 20 dana pred realizaciju putovanja. Moguće je vizu pribaviti i online (eVisa), a postoji mogućnost pribavljanja vize i na graničnom prelazu (svakako se preporučuje pribavljanje vize unapred, zbog čestih promena pravila za ulazak u zemlju).

Za državljane R. Hrvatske, R. Makedonije, R. Bugarske i F. Bosne i Hercegovine, važe ista pravila. Za državljanje ovih država, nije nadležan konzulat u Beogradu.

KORISNE INFORMACIJE

Voda na Šri Lanki nije bezbijedna za piće, koristi se isključivo flaširana voda i izbjegava se led.

Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i sredstvo protiv komaraca. Što se zdravstvene situacije na Šri Lanki tiče, situacija je stabilna. Nisu potrebne nikakve vakcinacije. O svemu ostalom se posavjetujte sa svojim ljekarom.

Preporučujemo zdravstveno osiguranje. Zdravstveno osiguranje možete uzeti u agenciji do 5 dana pred put.

Klima na Šri Lanki odlikuje se relativno visokim temperaturama (prosječna maksimalna dnevna je 28-33C, noćna oko 16-23C, osim u planinskim krajevima gdje dnevna temperatura može pasti i do 16C), vlažnost vazduha je izuzetno visoka, a sunce je jako ako se radi o područjima oko ekvatora. Sa sobom obavezno ponesite i garderobu dugih rukava i nogavica, u slučaju pada temperature, a prilikom posjeta hramovima. Monsunski period na Šri Lanki dijeli se u dva perioda (od maja do jula i od decembra do januara).

Tradicionalna ishrana obuhvata piletinu, govedinu, pirinač, povrće i voće, a na obali indijskog okeana i morske plodove i ribu.

Ulična hrana se ne preporučuje. I treba izbjegavati jesti hranu koja nije termički obrađena.

Voće i povrće perite flaširanom vodom ili oljuštite.

Šri Lanka je bezbijedna destinacija, ali ukoliko se pridržavate određenih pravila. Ne preporučuje se kretanje po mraku i noću, jer se prije svega radi o siromašnim i nerazvijenim područjima. Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da uslikate nekoga, morate obavezno pitati. Nositi adekvatnu odeću u javnosti i naročito prilikom posjete hramova i svetilišta. Toples sunčanje na plažama Šri Lanke je zabranjeno.

Preporuka je da sa sobom nosite američke dolare  štampane 2006. godine i kasnije. Ali u bankama i ovlašćenim mjenjačnicama možete zamijeniti i eure.

Bankomati postoje ali nisu stalno dostupni. Kartice možete koristiti u većini restorana, većih prodavnica i barova. O pojedinostima posavjetujte se sa svojom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako vam kartice ne bi bile blokirane. Novac mijenjajte u lokalnu valutu – šrilankanski rupi (LKR) u bankama, hotelima i ovlašćenim menjačnicama.

Na Šri Lanki su vam potrebni adapter za utičnice (tri pljosnata ili tri okrugla) dok je napon isti kao i kod nas 220V. Adaptere možete ponijeti sa sobom (preporuka)  ali ih možete nabaviti i na destinaciji u većini hotela.

NAPOMENE:

 • Organizator zadržava pravo izmjene cijene aranžmana i fakultativnih izleta u slučaju drastičnih povećanja cijene nafte na svjetskom tržištu ili monetarnih poremećaja na finansijskom tržištu a koji utiču na kalkulativne elemente ovog aranžmana.
 • Vrijeme leta zavisi od uslova u saobraćaju (raspoloživost aviona kod avio-kompanije, opterećenost aerodroma) koji u proljetnoj sezoni mogu biti otežani.
 • Agencija BUENA VISTA ne odgovara za eventualne promjene u satnici leta.
 • Za ovaj program važe OPSTI USLOVI PUTOVANJA Turističke agencije BUENA VISTA od 01.04.2008.

VAŽNO – OBAVEZNO PROČITATI

IZVOD IZ OPSTIH USLOVA PUTOVANJA :

ČLAN 4.

“…Datum početka i završetka aranžmana utvrđen programom putovanja ne podrazumjeva cjelodnevni boravak putnika u smještajnom objektu, odnosno, destinaciji. Vrijeme–sat polaska ili dolaska putnika i ulaska putnika u smještajni objekat, uslovljen je procedurama na graničnim prelazima, stanju na putevima, dozvolama nadležnih vlasti, tehničkim i vremenskim uslovima ili višom silom, koje mogu da utiču na vrijeme polijetanja aviona i dr., na koje organizator ne može uticati, te zbog toga navedeni razlozi ne mogu biti osnov prigovora-reklamacije putnika. Prvi i poslednji dan iz programa putovanja su predviđeni za putovanje (a kada je u pitanju drugi vid prijevoza, putovanje može trajati i više dana) i ne podrazumjevaju boravak   u  hotelu   ili  mjestu   opredjeljenja -  već  samo   označavaju kalendarski  dan   početka   i  završetka putovanja, radi čega putnik nema pravo na prigovor-reklamaciju, zbog  večernjeg, noćnog ili ranog jutarnjeg leta,  ulaska   u sobu  u  kasnim   večernjim  časovima,  napuštanja  hotela  u ranim jutarnjim časovima, i slično.

Za avio aranžmane ugovoreno vrijeme početka putovanja je sastanak putnika na aerodromu, koji je najmanje 2 sata ranije, u odnosu na prvo objavljeno vreme polijetanja od strane avio-kompanije. U slučaju pomjeranja navedenog vremena polijetanja aviona, organizator ne snosi nikakvu odgovornost, već se primjenjuju nacionalni i međunarodni propisi iz oblasti avio-saobraćaja. Po pravilu odlazak – dolazak, polijetanje-slijetanje aviona, kod čarter letova je u kasnim večernjim ili ranim jutarnjim satim, i ako je npr. obezbjeđen ugovoreni početni ili završni obrok u vidu tzv. “hladnog obroka”, van ili u smještajnom objektu, smatra se da je program putovanja u cijelosti izvršen.
Usluge turističkog vodiča, turističkog pratioca, lokalnog turističkog vodiča i turističkog animatora ili lokalnog predstavnika organizatora, predviđene programom putovanja, ne podrazumjeva njihovo cjelodnevno i kontinuirano prisustvo, već samo kontakt i neophodnu-nužnu pomoć putniku, po unaprijed utvrđenim terminima periodičnog dežurstva, objavljenih na oglasnoj tabli ili na drugi prikladan način. Instrukcije i uputstva turističkog vodiča, turističkog pratioca ili predstavnika organizatora (posebno u vezi sa vremenom polazaka, prevozom,  smještajem, zakonskim i drugim propisima, i dr.) obavezuju putnika, a nepridržavanje pomenutih instrukcija predstavlja povredu ovih opštih uslova,  i sve eventualne posljedice i štetu u takvom slučaju, snosi putnik u cjelosti.
Usmene i bilo koje druge vrste informacija, koje se razlikuju od onih koje su sadržane u pisanom programu putovanja ili posebnom pisanom ugovoru, ne obavezuju organizatora i ne mogu biti osnov za isticanje prigovora ili reklamacije putnika…

LET IZ BEOGRADA

ZANZIBAR U JANUARU

ZANZIBAR U JANUARU

06.01.2019- 19.01.2019.

BALI

BALI

08.04.2019- 20.04.2019.

MALEZIJA

MALEZIJA

Kineska Nova godina
30.01.2019- 11.02.2019.