PROGRAM

Putovanje u prošlost, u drevnu Mesopotamiju i moćnu Persiju. Tamo gdje se desetine hiljada godina historije vidi uživo na svakom koraku. Zemlja gdje se prošlost i sadašnjost drže pod ruku. Putovanje kojim ćete razbiti sve predrasude koje možete imati o ovoj prezanimljivoj zemlji. Putovanje na kojem ćete naučiti sve o turbulentnoj historiji ove regije, upoznati se sa fantastičnom tradicijom i kulturom, vidjeti nestvarne predijele i pejzaže, otkriti koliko je gostoljubiv i ljubazan drevni iranski narod. Upoznaj nove ljude iz cijelog svijeta, svoje istomišljenike, i zabavljaj se tokom cijelog putovanja. Učini da ovo bude putovanje za pamćenje!

 1. Dan: Polijetanje – neka avantura počne

Okupljanje putnika na aerodromu “Nikola Tesla” u večernjim časovima dva sata pred polijetanje. Let za Teheran sa presijedanjem u Istanbulu (Let br. TK 1084).

 1. Dan: Teheran

Slijećemo u Teheran u ranim jutarnjim časovima, odlazimo do smještaja. Poslije odmora, krećemo u obilazak najveće metropole na Bliskom Istoku sa skoro 16 miliona stanovnika: Nacionalna riznica dragog kamenja u kojoj se nalazi najveći nebrušeni rubin na svijetu, zlatni globus težak 34kg i najveći ružičasti dijamant. Veliki Bazar, bivšu kraljevsku rezidenciju dinastije Kadir – Palatu Golesta, muzej Islamske umjetnosti... Slobodno vrijeme. Noćenje.

 1. Dan: Kashan

Poslije doručka, napuštamo smještaj, nastavljamo put dalje i stižemo u  Kashan, srednjevijekovnu „prijestonicu“ keramike i grnčarije. Smiještamo se, odmaramo i krećemo u obilazak grada: Bazar, Agha Borzog džamija sa svojom prelijepom arhitekturom, vrtom i fontanom, Khajeh Taj ad-Din, prelijepa zgrada pored Borzog džamije, u kojoj se nalazi grob Ghotbs Kashanija, poznatog mistika iz Kadžar perioda, hamam Sultana Mir Ahmada, tradicionalne kuće i radionice u starom gradu. Slobodno vrijeme. Noćenje.

 1. Dan: Isfahan

Napuštamo smještaj i nastavljamo put. Na putu do Isfahan-a, obilazimo Abynaeh, maleno crveno selo sa svega 130 porodica, selo je crvenkaste boje jer su sve građevine u selu sazidane od lokalne gline crvene boje. Abynaeh je jedno od najstarijih sela u Iranu, i zbog svoje ljepote i historijsko kulturne vrijednosti privlači brojne turiste širom svijeta. Vozimo se do Isfahana, nekadašnju prijestonicu i jedan od najvećih gradova srednjeg vijeka. Stižemo do smještaja, odmaramo i krećemo u obilazak grada: Bazar-e Bozorg, jedan od najstarijih i najfascinantijih bazara u Iranu, Imamov trg iz 1602. godine, Haqsh el Jahanov trg koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, Šeik Lotfolahova džamija, Kakh-e Ali Qapu, rezidencija Šaha Abaza I, Šahova džamija sa svojim prelijepim plavim mozaikom... Slobodno vrijeme. Noćenje.

 1. Dan: Isfahan

Slobodno vrijeme u Ishafanu za šetnje, uživanje u preukusnoj iranskoj hrani, obilaske i šoping. Noćenje.

 1. Dan: Yazd

Napuštamo Isfahan i krećemo dalje u obilazak ove nestvarne zemlje. Stižemo u Yazd, grad čuvar Zoroastrizma, svjetski poznat po različitim rukotvorinama vrhunskog kvaliteta. Idemo do smještaja i poslije kraće pauze krećemo u obilazak grada: Aleksandrov zatvor, Sat kula, Stari grad, grobnica dvanaest imama, Imam Zadeh Jafar, Khan-e Lari, Masjed-e Jameh džamija.. Slobodno vijeme. Noćenje.

 1. Dan: Kerman

Ostavljamo Yazd iza sebe i krećemo dalje. Stižemo u Kerman, grad ne tako lijep kao Yazd ili Širaz, ali grad u kojem ćete upoznati pravi Iran. Grad u kojem ćete otkriti kako zapravo teče pravi život u Iranu, daleko od velikih turističkih centara, družeći se sa znatiželjnim i najsrdačnijim lokalcima u čitavom Iranu, i uživajući u historijskim, prirodnim i kulturnim atrakcijama starim i po nekoliko hiljada godina. Slobodno vrijeme. Noćenje.

 1. Dan: Mahan

Poslije doručka odlazimo na izlet nedaleko od Kermana, u mali ali fascinantni gradić Mahan. Vozimo se kroz nevjerovatnu i magičnu iransku pustinju i uživamo u nesvakidašnjim prizorima. Stižemo u Mahan poslije tridesetak minuta vožnje i krećemo u obilazak ovog svetog grada. U Mahanu obilazimo njegovu najznačajniju znamenitost, grad Shah Nur-ed-Din Nematollah Vali-a, koje je i jedno od najznačajnijih sufističkog svetilišta i mjesto hodočašća još iz vremena starog Persijskog kraljevstva.  Povratak u Kerman. Slobodno vrijeme. Noćenje.

 1. Dan: Širaz

Napuštamo Keram i krećemo dalje ka Širazu. Vozimo se i pravimo usputne pauze u Shahdah pustinji – fascinantnom pustinjskom krajoliku koji će vas sigurno ostaviti bez daha. Stižemo u Širaz i odlazimo do smještaja. Slobodno vrijeme. Noćenje

 1. Dan: Širaz

Krećemo u obilazak još jednog dragulja Irana: Vakil Bazar, tvrđava Karim Khan, svetilište Ali Ebne e Hamze, izgrađeno u čast emira Alija, džamija Naser ol Molk, stari grad.. Slobodno vrijeme. Noćenje.

 1. Dan: Mardasht

Poslije doručka krećemo u obilazak drevnog grada Mardashta, nedaleko od Širaza. Ovaj drevni grad datira još iz vremena drevne Persijske imperije i nalazi se pod zaštitom UNESCO-a kao historijsko i kulturno dobro svjetske baštine. Obilazimo Persepolis, nekropolis u stijeni Naqsh-e Rustam, drevnu prijestonicu Achamenidstkog carstva i grob Cirusa Velikog, osnivača ove prijestonice. Povratak u Širaz. Slobodno vrijeme.  Noćenje.

 1. Dan: Ahvaz

Napuštamo Širaz i krećemo dalje. Na putu do Ahvaza obilazimo drevni Bishapour, ostatke drevnog grada iz vremena Sasanidskog carstva koji je izgrađen na drevnom trgovačkom putu. Nastavljamo dalje do krajnjeg jugozapada Irana u grad Ahvaz ili Ahwaz, gradić nepravedno zapostavljen od strane većine turista u kojem se najbolje upoznajemo sa mješavinom persijsko-arapskog suživota, mješavinom kultura, tradicija, vjerovanja i arhitekture. Grob biblijskog proroka Danila, atička Susa, Chogha Zanbil, Shoushtar historijski hidraulički sistem.. Slobodno vrijeme.  Noćenje.

 1.  Dan: Opraštanje od drevne Persije i kraj avanture

Pakujemo se i napuštamo smještaj, slobodno vrijeme za kupovinu suvenira, polazak na aerodrom dva sata pred polijetanje. Let za Beograd (Let br. TK 871) sa presjedanjem u Istanbulu. Stižemo u Beograd, sabiramo utiske i spremamo se za novu egzotičnu avanturu! Kraj programa.

CIJENA

FIRST MINUTE – 2999KM (do 20.12.2018.)
REGULARNA CIJENA – 3399KM

CIJENA UKLJUČUJE:

 •  Avio prijevoz kompanije Turkish Airlines na relaciji Beograd – Istanbul – Ahvaz – Istanbul – Beograd, SA SVIM TAKSAMA
 • Sve transfere po programu
 • Smještaj u dvokrevetnim sobama u hotelima na bazi 11 noćenja sa doručkom
 • Sve fakultativne izlete, obilaske i ulaznice za kulturno historijske spomenike
 • Iransku SIM karticu
 • Lokalnog vodiča na engleskom jeziku
 • Iransko putno osiguranje
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije, organizatora putovanja

CIJENA NE UKLJUČUJE:

 • Individualne troškove na putovanju
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje koje se može pribaviti u agenciji.

VAŽNE NAPOMENE I KORISNE INFORMACIJE:

KOJE SU MOJE ODGOVORNOSTI?

Svaki putnik je odgovoran za sebe i u obavezi je da prati instrukcije lokalnog vodiča i predstavnika agencije, koji je tu da pazi na bezbijednost putnika i da izbjegne bilo koju opasnu situaciju. Pored toga, jedina vaša odgovornost je da uživate i da se što bolje provedete!

VIZE

Za ulazak na teritoriju Irana državljanima Srbije od novembra 2017. nisu potrebne vize. Državljanima  Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Bugarske, potrebna je viza.

KORISNE INFORMACIJE

Voda u Iranu bezbijedna je za piće, ali se preporučuje konzumiranje flaširane vode.

Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje.

Preporučujemo zdravstveno osiguranje. Zdravstveno osiguranje možete uzeti u agenciji do 5 dana pred put.

Klima u Iranu odlikuje se relativno visokim temperaturama (prosiječna maksimalna dnevna je 28-35C, noćna oko 16-24C), vlažnost vazduha je niska, a sunce je izuzetno jako. Temperatura može i pasti, tako da sa sobom obavezno ponesite odjeću dugih rukava i nogavica.

Tradicionalna ishrana obuhvata piletinu, govedinu (u vidu roštilja ili gulaša), sočivo, povrće i voće, i razne tradicionalne slatkiše.

Ulična hrana je bezbijedna (jer je ovo područje sa razvijenom tradicijom ulične hrane).

Iran je bezbijedna destinacija, ali ukoliko se pridržavate određenih pravila. Zbog nepredviđene terorističke situacije na jugoistoku zemlje i pograničnim mjestima na granicama sa Irakom, Afganistanom i Pakistanom kretanje stranim državljanima nije preporučljivo. Ne preporučuje se kretanje po mraku i noću, i pretjerano odvajanje od ostatka grupe u velikim gradovima zbog uvećane prisutnosti džeparoša. Iran je izrazito islamska zemlja, te se određena pravila moraju poštovati kako ne bi došlo do neželjenih problema. Žene naročito moraju voditi računa o oblačenju i ponašanju u javnosti. Muškarci ne bi trebalo da nose kratke pantalone i majice bez rukava, a žene obavezno moraju nositi maramu koja im prekriva glavu, odjeća mora pokrivati noge i stopala, kao i ruke do prstiju. Zabranjeno je rukovanje sa ženama, a kontakti sa muslimanskim ženama su strogo zabranjeni. U metrou postoji poseban vagon za žene, dok su u autobusima žene odvojene u posebnom dijelu. U vrijeme ramazanskog posta, zabranjeno je konzumiranje hrane, pića i cigareta u javnosti. Upotreba alkohola je zabranjena zakonom, upotreba narkotika se drastično kažnjava. Fotoreporterima i novinarima je potrebna posebna dozvola Iranske vlade, a preporučuje se da obavezno pitate prije nego što bilo koga fotografišete.

Preporuka je da sa sobom nosite američke dolare ali i eure možete zamijeniti u bilo kojoj mjenjačnici. Količina novca koju unosite u zemlju, obavezno se prijavljuje na graničnom prijelazu. Banke i pošte nemaju mogućnost mijenjanja valuta, tako da se novac mijenja isključivo u obilježenim mijenjačnicama, mijenjanje novca na ulici, iako rasprostranjeno se nikako ne preporučuje.

U Iranu isključivo koristite keš, jer međunarodne kartice nisu u funkciji u Iranu.

U Iranu Vam nisu potrebni adapteri za utičnice, a napon je isti kao i kod nas 220V.

NAPOMENE:

 • Organizator zadržava pravo izmjene cijene aranžmana i fakultativnih izleta u slučaju drastičnih povećanja cijene nafte na svjetskom tržištu ili monetarnih poremećaja na finansijskom tržištu a koji utiču na kalkulativne elemente ovog aranžmana.
 • Vrijeme leta zavisi od uslova u saobraćaju (raspoloživost aviona kod avio-kompanije, opterećenost aerodroma) koji u proljetnoj sezoni mogu biti otežani.
 • Agencija BUENA VISTA ne odgovara za eventualne promjene u satnici leta.
 • Za ovaj program važe OPSTI USLOVI PUTOVANJA Turističke agencije BUENA VISTA od 01.04.2008.

VAŽNO – OBAVEZNO PROČITATI

IZVOD IZ OPSTIH USLOVA PUTOVANJA :

ČLAN 4.

“…Datum početka i završetka aranžmana utvrđen programom putovanja ne podrazumjeva cjelodnevni boravak putnika u smještajnom objektu, odnosno, destinaciji. Vrijeme–sat polaska ili dolaska putnika i ulaska putnika u smještajni objekat, uslovljen je procedurama na graničnim prelazima, stanju na putevima, dozvolama nadležnih vlasti, tehničkim i vremenskim uslovima ili višom silom, koje mogu da utiču na vrijeme polijetanja aviona i dr., na koje organizator ne može uticati, te zbog toga navedeni razlozi ne mogu biti osnov prigovora-reklamacije putnika. Prvi i poslednji dan iz programa putovanja su predviđeni za putovanje (a kada je u pitanju drugi vid prijevoza, putovanje može trajati i više dana) i ne podrazumjevaju boravak   u  hotelu   ili  mjestu   opredjeljenja -  već  samo   označavaju kalendarski  dan   početka   i  završetka putovanja, radi čega putnik nema pravo na prigovor-reklamaciju, zbog  večernjeg, noćnog ili ranog jutarnjeg leta,  ulaska   u sobu  u  kasnim   večernjim  časovima,  napuštanja  hotela  u ranim jutarnjim časovima, i slično.

Za avio aranžmane ugovoreno vrijeme početka putovanja je sastanak putnika na aerodromu, koji je najmanje 2 sata ranije, u odnosu na prvo objavljeno vreme polijetanja od strane avio-kompanije. U slučaju pomjeranja navedenog vremena polijetanja aviona, organizator ne snosi nikakvu odgovornost, već se primjenjuju nacionalni i međunarodni propisi iz oblasti avio-saobraćaja. Po pravilu odlazak – dolazak, polijetanje-slijetanje aviona, kod čarter letova je u kasnim večernjim ili ranim jutarnjim satim, i ako je npr. obezbjeđen ugovoreni početni ili završni obrok u vidu tzv. “hladnog obroka”, van ili u smještajnom objektu, smatra se da je program putovanja u cijelosti izvršen.
Usluge turističkog vodiča, turističkog pratioca, lokalnog turističkog vodiča i turističkog animatora ili lokalnog predstavnika organizatora, predviđene programom putovanja, ne podrazumjeva njihovo cjelodnevno i kontinuirano prisustvo, već samo kontakt i neophodnu-nužnu pomoć putniku, po unaprijed utvrđenim terminima periodičnog dežurstva, objavljenih na oglasnoj tabli ili na drugi prikladan način. Instrukcije i uputstva turističkog vodiča, turističkog pratioca ili predstavnika organizatora (posebno u vezi sa vremenom polazaka, prevozom,  smještajem, zakonskim i drugim propisima, i dr.) obavezuju putnika, a nepridržavanje pomenutih instrukcija predstavlja povredu ovih opštih uslova,  i sve eventualne posljedice i štetu u takvom slučaju, snosi putnik u cjelosti.
Usmene i bilo koje druge vrste informacija, koje se razlikuju od onih koje su sadržane u pisanom programu putovanja ili posebnom pisanom ugovoru, ne obavezuju organizatora i ne mogu biti osnov za isticanje prigovora ili reklamacije putnika…

LET IZ BEOGRADA

ZANZIBAR U JANUARU

ZANZIBAR U JANUARU

06.01.2019- 19.01.2019.

LIBAN

LIBAN

01.03.2019 - 08.03.2019.

ZANZIBAR U FEBRUARU

ZANZIBAR U FEBRUARU

21.02.2019 - 05.03.2019.