PROGRAM

Postoji legenda vezana za nastanak Gruzije, kažu da kada je Bog dijelio zemlje narodima, Gruzini su se negdje veselili i pili svoje vino. Kada su došli do Boga, sve zemlje su već bile podijeljene. Bog ih je upitao gdje su do sada bili, a oni su mu odgovorili da su nazdravljali Njemu i divili se Njegovoj kreaciji. Bogu se dopao odgovor Gruzina pa im je dao najljepše parče zemlje koje je namijenio sebi. Za nastanak drevne Jermenske Kraljevine postoje mnoge legende, od kojih je Jermenima najdraža ona, da su baš oni direktni naslijednici biblijskog Noa i njegovih sinova. Naime, poslije velikog potopa, legenda kaže da se Nojeva barka zaustavila na vrhu planine Ararat i da je Noje zemlju podno Ararata namijenio svojim sinovima i potomcima. Ovo je put u zemlje nestvarne prirode, fenomenalne historije, preukusne hrane, zemlje u kojima je započela proizvodnja vina i prve hrišćanske nacije na svijetu.Upoznaj nove ljude iz cijelog svijeta, svoje istomišljenike i zabavljaj se tokom cijelog putovanja. Učini da ovo bude putovanje za pamćenje!

1. DAN Polijetanje – neka avantura počne

Okupljanje putnika na aerodromu “Nikola Tesla” dva sata pred polijetanje. Let za Tbilisi sa presjedanjem.

2. DAN Slijećemo u Tbilisi

U Tbilisi, grad Svetog Đorđa i glavni grad Gruzije, slijećemo u ranim jutarnjim časovima i poslije carinskih formalnosti transferom odlazimo do smještaja.  Poslije odmora krećemo u obilazak glavnog grada Gruzije i jednog od najstarijih gradova Evrope. Trg Slobode, Narodno pozorište, Most mira, Starogradsko jezgro, Stara Sinagoga, Velika džamija, Narikala tvrđava, Mongolsko utvrđenje, Majka Gruzija, Sioni katedrala, Arapska četvrt, sumporna kupatila, boemska četvrt i još mnogo toga što ovaj maleni grad sa turbulentnom historijom može da ponudi.  Poslije obilaska glavnih znamenitosti odlazimo da uživamo u ukusima preukusne lokalne hrane, fakultativni izlazak u neki od mnogobrojnih barova i kafića. Noćenje.

3. DAN Antika, hrišćanstvo i Staljin

Dan rezervisan za fakultativni izlet na zapadu Gruzije. Poslije obilaska Crkve Svetog Trojstva na brdu iznad Tbilisija, krećemo u Mtskhetu, nekadašnju prijestonicu Iberijske kraljevine i centar Gruzijske Pravoslavne Crkve. Obilazimo manastir u kojem je po predanju napušteno pagansko vjerovanje, a Gruzija pokrštena desetak godina prije Milanskog edikta, i obilazimo manastir Svetitskhoveli iz 11. vijeka, najsvetiji manastir Gruzijske Crkve u kom se po predanju nalazi odežda Isusa Hrista. Nastavljamo put dalje do jednog od najstarijih naseobina na svijetu, Uplistsikhe, grad uklesan u stijenama čiji ostaci datiraju nekoliko hiljada godina prije nove ere. Poslije Uplistsikhea odlazimo u Gori, rodno mjesto Josifa Visarionoviča Džugašvilija – Staljina. Obilazimo Staljinovu rodnu kuću, muzej, čuveni Staljinov voz i upoznajemo se sa životom jednog od najvećih svjetskih diktatora, saznajemo kako je student bogoslovije postao pljačkaš banaka i postao drugi najveći masovni ubica na svijetu, zašto se bojao letenja i još mnogo toga. Poslije obilaska Gorija, vraćamo se u Tbilisi. Slobodno vrijeme.  Noćenje.

4. DAN Balkon Evrope - Kazbegi

Poslije doručka odlazimo na krajnji sjever zemlje. Vozimo se starim vojnim drumom, obilazimo utvrđenje Ananuri, staru graničnu bazu vojvodskih i kraljevskih porodica, obilazimo ušće bijele i crne Aragvi rijeke, pravimo usputnu pauzu na vidikovcu u oblacima i dolazimo na samu granicu Gruzije i Rusije. Stižemo u gradić Stepantsminda  gdje prelazimo u terenska vozila i vozjmo se do Crkve Svetog Trojstva, u podnožju vrha Kazbegi. Crkva se nalazi na vrhu iznad sela i okružena je masivnim planinskim vijencima Kavkaza uvijek prekrivenih snijegom. Planinarimo, odmaramo na obroncima planine i uživamo u zanosnom pogledu. Povratak u Tbilisi. Slobodno vrijeme. Noćenje.

5. DAN Kroz vinsku regiju

Fakultativni izlet u Kaheti regiju na jugoistoku zemlje, poznatu po svjetski čuvenim gruzijskim vinogradima i vinima. Prije vinske regije, odlazimo do same granice Gruzije i Azerbejdžana i obilazimo manastirski kompleks David Garedža, poznatog i pod imenom “Anđeli u pustinji”. Kompleks je napravljen u VI vijeku i uklesan je u stijeni u sred polu-pustinjske visoravni. Penjemo se na vrh visoravni i uživamo u pogledu na pustinjsku ravnicu u Azerbejdžanu. Nastavljamo dalje i usput obilazimo Bodbe manastirski kompleks u kojem je sahranjena Sveta Nina, najveća svetiteljka Gruzijske Crkve. Stižemo do gradića Sihnagi, probamo i kupujemo nadaleko poznato gruzijsko vino. Povratak u Tbilisi. Noćenje.

6. DAN Sakartvelo

Slobodno vrijeme za uživanje u Tbilisiju, Nacionalni park prirode nadomak Tbilisija, Brdo sa najboljim pogledom na grad, mnogobrojni barovi, kafići i restorani. Slobodno vrijeme. Noćenje.

7. DAN U zemlju Nojevih potomaka

Napuštamo Tbilisi i vozimo se do Jerevana, crvenog grada, poznatog po svojoj ljepoti i crvenim pločama kojima su ukrašene skoro sve zgrade u gradu. Vozimo se na jug Gruzije i dolazimo do graničnog prijelaza, završavamo carinske formalnosti, pribavljamo jermensku vizu i nastavljamo put dalje. Usput pravimo kratke pauze radi odmora i fotografisanja. Stajemo da pogledamo nekadašnji napušteni kompleks sovjetskih fabrika, u kojima se danas nalaze domovi nekoliko desetina jermenskih porodica.  Obilazimo i spomen kompleks jermenskom alfabetu i njegovom tvorcu. Stižemo u Jerevan, grad koji na svojoj ljepoti može da zahvali Rusima koji su mješavinom Beča i Pariza htijeli da naprave najljepši grad u Sovjetskom Savezu. Smiještamo se u hotel i poslije kraće pauze krećemo u večernju šetnju gradom. Slobodno vrijeme. Noćenje.

8. DAN Crveni grad

Poslije doručka krećemo u obilazak Jerevana: Trg Republike, Sjeverna avenija, Nacionalna Opera i park, Kaskade, Aznavurov trg i kino Moskva, katedrala Svetog Grigorija, park zaljubljenih, čuveni Vernisaž buvljak.. Odlazak u neki od tradicionalnih restorana u kojima uživamo u preukusnoj kavkaskoj kuhinji. Slobodno vrijeme. Fakultativni izlazak u neki od brojnih jerevenaskih džez klubova gdje se susrećemo sa fenomenalnom džez scenom. Noćenje.

9. DAN Hačkari na jezeru

Krećemo na fakultativni izlet na sjever, nedaleko od Jerevana. Dolazimo do najpoznatijeg ljetovališta u Jermeniji i glavog izvora pijaće vode. Jezero Sevan, nalazi se na preko 1900 metara nadmorske visine, najveće je slatkovodno jezero u državi i jedno je od sedam svetih jezera za Jermene. Blizu obala jezera obilazimo maleno selo Noratus u kojem se nalazi najveći broj hačkara na svijetu (tradicionalnih jermenskih krstova-spomenika). Obilazimo još jedan drevni manastir Hajravank na obali jezera u koji porodice vijekovima dolaze da se mole za svoju djecu koja služe u oružanim snagama. Odlazimo do Sevenavank manastira na poluostrvu i obilazimo ruševine nekadašnje ljetne rezidencije drevnih kraljeva. Uživamo u ribljim specijalitetima kojih ovdje u svako doba ima u izobilju. Povratak u Jerevan. Slobodno vrijeme. Noćenje.

10. DAN Put vjere

Ustajemo ranije, uzimamo lanč pakete i krećemo u cjelodnevni izlet na zapad i jugozapad zemlje. Odlazimo do Ečmiadžin – Majke Katedrale, sjedište Svete Jermenske Apostolske crkve i najstarije katedrale na svijetu. Obilazimo ovu drevnu katedralu koja je vijekovima odolijevala vremenu i osvajačima. U riznici Ečmiadžina se po predanju nalaze i neke od najvećih relikvija hrišćanstva – Longinovo koplje kojim je na krstu proboden Isus i glava Svetog Grigorija Prosvjetitelja. Obilazimo i Hripsime manastir u kojem ćemo čuti zanimljive priče o prvim hrišćanskim hodočasnicima. Nastavljamo put dalje i sitžemo podno planine Ararat, najsvetije planine svih Jermena. Dolazimo u manastir Hor Virap, jedno od najbitnijih mjesta za hrišćanstvo u Jermeniji. U ovom manastiru je bio zatočen Sv. Grigorije Prosvjetitelj, svetac zaštitnik Jermenije i apostol koji je tada pagansku državu preobratio u hrišćansku vjeru 30 godina prije Milanskog edikta. Spuštamo se merdevinama kroz uski tunel i obilazimo malenu ćeliju u kojoj je Sv. Grigorije proveo skoro dvadeset godina. Krećemo dalje na jug, usput stajemo da kupimo domaće svježe voće koje lokalci prodaju uz magistralu. Stižemo u crvenu klisuru, iz koje se izvlači onaj isti crveni kamen kojim su ukrašene zgrade u Jerevanu, i penjemo se na visoki plato na kojem je smješten manastir Noravank, jedan od najljepših jermenskih manastira oko kojeg se nalaze ruševine ljetnih rezidencija i grobnice kraljevske porodice Orbelian. Pravimo kraću pauzu za ručak u nekom od brojnih etno restorana uz rijeku, i odlazimo do malenog sela Areni, mjesta gdje je prije više od sedam hiljada godina prvi put započeta proizvodnja vina. Obilazimo vinski podrum, probamo razne sorte vina, konjaka i rakija. Povratak u Jerevan. Noćenje.

12. DAN Iz paganizma u hrišćanstvo

Fakultativni izlet nedaleko od Jerevana. Obilazimo hram Garni, jedini očuvani grčko-rimski paganski hram u čitavom bivšem Sovjetskom savezu. Nastavljamo put i poslije nekih dvadesetak minuta vožnje dolazimo u manastirski kompleks Geghard (Sveto koplje). Manastirski kompleks je napravljen u samoj stijeni velikih planinskih vijenaca i potpuno je obezbijeđen u slučaju napada stranih osvajača. U samoj stijeni nalazi se nekoliko manjih crkava, prostorija za svakodnevni život monaha i čist planinski izvor pijaće vode. Ovakva orijentacija manastira kao i izvor vode za piće doprinijele su tome da bi svaka opsada manastira završavala neuspješno. U manastiru se po predanju nalazilo Longinovo koplje koje je kasnije prebačeno u Ečmiadžin katedralu. U povratku ka Jerevanu svraćamo u maleno domaćinstvo u kojem učimo kako se pravi tradicionalni jermenski hljeb. Povratak u Jerevan. Slobodno vrijeme. Noćenje.

13. DAN Stari život Hajastana

Još jedan dan za upoznavanje jermenske kulture i tradicije. Fakultativni izlet u etnološki muzej na otvorenom, gdje se upoznajemo sa svim detaljima tradicionalnog jermenskog života. Učimo jermenske plesove, pjesme, spremamo jermensku hranu. Povratak u Jerevan. Noćenje.

14. DAN Nojev grad

Slobodan dan za uživanje u Parizu Zakavkazja. Šetnja parkovima i bulevarima, šoping, uživanje u tradicionalnoj hrani i piću. Noćenje.

14. DAN Opraštanje od Zakavkazja

Doručak. Slobodan dan u Jerevanu. Pakujemo stvari i odmaramo se za rani jutarnji let.  Noćenje.

15. DAN  Kraj avanture

U ranim jutarnjim časovima odlazimo na aerodrom dva sata prije polijetanja i letimo nazad za Beograd sa presjedanjem.

CIJENA

First Minute Cijena – 1899KM
Regularna Cena – 2199KM

CIJENA UKLJUČUJE:

 • Avio prijevoz, SA SVIM TAKSAMA i prtljagom do 20kg
 • Transfere na relaciji aerodrom – hotel – aerodrom, Tbilisi –Jerevan
 • Smještaj u hotelima na bazi 14 noćenja sa doručkom (buffet i kontinentalni)
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije, organizatora putovanja

CIJENA NE UKLJUČUJE:

 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno historijske spomenike
 • Vizu za Jermeniju, dobija se na graničnom prijelazu – cijena: 6
 • Individualne troškove na putovanju
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje koje se može pribaviti u agenciji

Opisi i cijene fakultativa?

 1. Mtskheta – Gori - Uplistsikhe – Obilazak nekadašnje prijestonice Iberijske kraljevine i centar Gruzijske Pravoslavne crkve, rodno mjesto Josifa Visarionoviča Džugašvilija – Staljina. Staljinova rodna kuća – muzej, i grad uklesan u stijenama čiji ostaci datiraju nekoliko hiljada godina prije nove ere. U cijenu izleta uključene ulaznice za sve kulturno historijske spomenike.Cijena: 50
 2. Sevan – Jedno od najpoznatijih ljetovališta i najveće slatkovodno jezero na skoro 2000 metara nadmorske visine. Manastir na poluostrvu – Sevanavank i otkrivanje hačkara, tradicionalnih spomenika. Cijena: 30
 3. Ečmiadžin – Hor Virap – Noravank – Areni – Obilazak najsvetijih mjesta Jermenske crkve i najstarijih hrišćanskih manastira na svijetu. Odlazak u vinsku regiju i obilazak najstarijih vinarija u kojima je prije sedam hiljada godina započeta proizvodnja vina. Cijena: 45
 4. Garni – Geghard – Iz paganizma u hrišćanstvo. Posjeta jedinom očuvanom grčko-rimskom hramu na čitavoj teritoriji bivšeg Sovjetskog saveza i posjeta manastirskom kompleksu „Sveto koplje“ izgrađenom u stijeni u kojem otkrivamo paganske običaje koji se i dalje praktikuju u Jermenskoj crkvi. Cijena: 30
 5. Etnološki muzej na otvorenom – Najbolji način upoznavanja jermenske kulture i tradicije. Uz pomoć lokalaca učimo sve o jermenskoj kulturi kroz vijekove, pjesme, muziku, nošnju, jezik, hranu. Cijena: 25
 6. Kakheti – Regija nadaleko poznata po nepreglednim vinogradima i vinima vrhunskog kvaliteta, hajking do vidikovca iznad manastira David Gareja sa kog se pruža nevjerovatan pogled na Azerbejdžan, manastir Bodbe, mjesto počivališta Sv. Nine, svetiteljke koja je pokrstila Gruziju, gradić Sihnagi, centar vinogradarske regije. Cijena: 40
 7. Kazbegi – Hajking vrhovima moćnog Kavkaza, gradić Stepantsminda, vožnja terenskim vozilima do Crkve Svetog Trojstva, u podnožju vrha Kazbegi. Cijena: 40

*Plaćanje fakultativnih izleta na destinaciji lokalnom partneru

VAŽNE NAPOMENE I KORISNE INFORMACIJE:

GDJE JEDEM, SPAVAM, TUŠIRAM SE?

- Qeroli Hotel, Tbilisi– Hotel u centru grada, 1.2km udaljen od Trga slobode i 1km udaljen od starog grada. Nalazi se u rezidencijalnom dijelu odmah blizu predsjedničke palate i na oko desetak minuta hoda od Samebe. Sve sobe su dvokrevetne (bračni i singl kreveti), svaka soba posjeduje TV sa satelitskim kanalima, besplatni WiFi, fen za kosu i klima uređaj. Neke od soba posjeduju svoju terasu. Gostima hotela, na raspolaganju bar, otvorena terasa i zajedničke prostorije. Usluga je na bazi noćenja sa doručkom

- Nor Yerevan Hotel – Hotel u samom centru grada, na 300m od Trga Republike na nekoliko minuta hoda od svih glavnih znamenitosti. Na 3 min hoda od muzičke fontane, Gradske kuće, Nacionalnog muzeja Jermenije i zgrade vlade. Sve sobe su dvokrevetne (bračni i singl kreveti), svaka soba posjeduje TV sa satelitskim kanalima, besplatni WiFi, fen za kosu i klima uređaj. Gostima hotela, na raspolaganju su zajedničke prostorije a u dvorištu hotela nalazi se i sezonski otvoreni bazen. Usluga je na bazi noćenja sa doručkom.

KOJE SU MOJE ODGOVORNOSTI?

Svaki putnik je odgovoran za sebe i u obavezi je da prati instrukcije lokalnog vodiča i predstavnika agencije, koji je tu da pazi na bezbijednost putnika i da izbjegne bilo koju opasnu situaciju. Pored toga, jedina vaša odgovornost je da uživate i da se što bolje provedete!

Republika Srbija nema svoju ambasadu u Gruziji, već Gruziju na nerezidencijalnom osnovu pokriva ambasada u Kijevu (Ukrajina). Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Slovenija, takođe nemaju svoje ambasade. Ambasada Republike Bugarske nalazi se u Tbilisiju, dok Republiku Hrvatsku pokriva počasni konzul sa kancelarijom u Tbilisiju.

KORISNE INFORMACIJE

VIZE

Za ulazak na teritoriju Gruzije, državljanima Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske, Crne Gore i Hrvatske nisu potrebne vize. Za ulazak na teritoriju Jermenije, građanima Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije potrebna je viza koja se dobija na graničnom prijelazu i iznosi 6€ (plaćanje se isključivo vrši Jermenskim dramima ili Gruzinskim larijima).

Voda u Gruziji i Jermeniji je potpuno bezbijedna za piće.

U Gruziji i Jermeniji ne postoje nikakvi rizici od bilo koje prenosive bolesti. Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje.

Preporučujemo zdravstveno osiguranje. Zdravstveno osiguranje možete uzeti u agenciji do 5 dana pred put.

Klima u Gruziji i Jermeniji odlikuje se toplim ljetima i hladnim zimama. Na planinskim vijencima na sjeveru obje zemlje, temperatura je niža u odnosu na gradove i jug gdje se nalaze vinogradi i polupustinje. Prosječna maksimalna dnevna je od 23 do 30C, noćne temperature mogu da padnu i do 10-15C, kako je Kavkaz planina sa vrhovima preko 3000 metara nadmorske visine, postoji mogućnost da su vrhovi  pokriveni snijegom. Sa sobom obavezno ponesite i odjeću dugih rukava i nogavica. Prilikom obilaženja manastira i hramova, žene moraju nositi suknje ispod koljena i prebaciti maramu preko glave, a muškarci pantalone.

Tradicionalna ishrana obuhvata piletinu, govedinu, svinjetinu, sireve, mlijeko i mliječne proizvode, povrće, voće i dosta tijesta.

Ulična hrana je potpuno bezbijedna, jeftina i jako ukusna.

Gruzija i Jermenija su potpuno bezbijedne destinacije. Gruzini i Jermeni su jako ljubazni i gostoprimivi ljudi, i uvijek će izaći u susret. Ne preporučuje se kretanje u određenim separatističkim regijama na sjeverozapadu Gruzije, zbog toga što gruzijska vojska i policija više nemaju uticaja u tim regijama. Ljudi su jako ljubazni i uvijek spremni da pomognu. Takođe zbog loših diplomatskih odnosa između Jermenije i Azerbejdžana, te loših odnosa sa Turskom, granice Jermenije ka ove dvije zemlje su potpuno zatvorene, a granice Jermenije čuva vojska Ruske Federacije.

Sa sobom možete nositi i eure i američke dolare i zamijeniti ih za lokalne valute(Gruzinski Lari i Jermenski Dram) u rasprostranjenim mjenjačnicama ili bankama.

Bankomati postoje i nalaze se skoro svuda, a kartice možete koristiti u većini prodavnica, restorana i kafića. O pojedinostima posavjetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

Strujni napon potpuno je isti kao i kod nas 220V.

NAPOMENE:

 • Organizator zadržava pravo izmjene cijene aranžmana i fakultativnih izleta u slučaju drastičnih povećanja cijene nafte na svjetskom tržištu ili monetarnih poremećaja na finansijskom tržištu a koji utiču na kalkulativne elemente ovog aranžmana.
 • Vrijeme leta zavisi od uslova u saobraćaju (raspoloživost aviona kod avio-kompanije, opterećenost aerodroma) koji u proljetnoj sezoni mogu biti otežani.
 • Agencija BUENA VISTA ne odgovara za eventualne promjene u satnici leta.
 • Za ovaj program važe OPSTI USLOVI PUTOVANJA Turističke agencije BUENA VISTA od 01.04.2008.

VAŽNO – OBAVEZNO PROČITATI

IZVOD IZ OPSTIH USLOVA PUTOVANJA :

ČLAN 4.

“…Datum početka i završetka aranžmana utvrđen programom putovanja ne podrazumjeva cjelodnevni boravak putnika u smještajnom objektu, odnosno, destinaciji. Vrijeme–sat polaska ili dolaska putnika i ulaska putnika u smještajni objekat, uslovljen je procedurama na graničnim prelazima, stanju na putevima, dozvolama nadležnih vlasti, tehničkim i vremenskim uslovima ili višom silom, koje mogu da utiču na vrijeme polijetanja aviona i dr., na koje organizator ne može uticati, te zbog toga navedeni razlozi ne mogu biti osnov prigovora-reklamacije putnika. Prvi i poslednji dan iz programa putovanja su predviđeni za putovanje (a kada je u pitanju drugi vid prijevoza, putovanje može trajati i više dana) i ne podrazumjevaju boravak   u  hotelu   ili  mjestu   opredjeljenja -  već  samo   označavaju kalendarski  dan   početka   i  završetka putovanja, radi čega putnik nema pravo na prigovor-reklamaciju, zbog  večernjeg, noćnog ili ranog jutarnjeg leta,  ulaska   u sobu  u  kasnim   večernjim  časovima,  napuštanja  hotela  u ranim jutarnjim časovima, i slično.

LET IZ BEOGRADA

IZRAEL

IZRAEL

OBEĆANA ZEMLJA
02.04.2019 - 10.04.2019.

BALI

BALI

08.04.2019- 20.04.2019.