O DESTINACIJI

Egejsko more - KUŠADASI – lociran 75 kilometara južno od Izmira, u istoimenom zalivu, najpopularniji je ljetnji turistički centar turske egejske obale. Sunčanje na pješčanim plažama, raznoliki večernji i noćni život, bogatstvo istorijskih spomenika učiniti će Vaš boravak u Kušadasiju nezaboravnim. Kulturno istorijsko naslijeđe iz vremena antičke Grčke, blizina Efesa, atraktivni izleti samo su dodatne atrakcije koje Kušadasi nudi svojim posjetiocima. Kušadasi ima tipičnu mediteransku klimu sa toplim ljetima i blagim zimama, tako da turistička sezona traje dosta dugo. U samom centru Kušadasija nalazi se bazar koji će vam pružiti osjećaj pravog Orijenta – cjenkanje je obavezno. Za sve mlade i one koji se osećaju mladima  Kušadasi nudi čuveni Bar street (ulicu barova), gdje Vas očekuje nevjerovatan provod do ranih jutarnjih časova. Neka zabava počne!

Kapadokija - „zemlja lijepih konja“ i nestvarne prirode. Istoimena regija u kojoj se zapanjujuća prirodna ljepota miješa sa historijskim znamenitostima, predstavlja jedan od najljepših pejzaža sveta. Čudesne stene neobičnog oblika, oduševiće Vas već na prvi pogled. U Kapadokiji su živjele drevne civilizacije: helenska, rimska, krišćanska i islamska. Hiljadama godina unazad vulkanski pepeo se djelovanjem vode i vjetra oblikovao u stjenovite formacije tzv. vilinske dimnjake. U ovim sjenama ljudi su gradili kuće, manastire pa i čitave podzemne gradove. Sam pogled na ove neobične strukture ostavlja utisak nečeg magijskog i mističnog. Kapadokija je jedna od najposjećenijih i najatraktivnijih regija Turske i već godinama unazad izmamljuje uzdahe svih posjetilaca.

Istanbul predstavlja prirodna vrata između Evrope i Azije, sa svojom raskošnom kulturnom zaostavštinom, nikad ne prestaje da fascinira. Ovaj sjajni grad, podignut na mjestu gdje se bukvalno susreću istok i zapad, uobličile su 4 snažne civilizacije: grčka, rimska, bizantijska i osmanlijska. Kroz svoju historiju ponosno je nosio imena: Bizantion, Novi Rim, Konstantinopolj, Carigrad i Istanbul. Danas je Istanbul velegrad, prava košnica sa preko 13 miliona stanovnika koji žive i rade na 2 kontinenta, izvlačeći ono najbolje iz oba sveta. Moderni trg Taksim, ili kvartovi Bejoglu i Osmanbej, učiniće da se osjećate kao u bilo kojoj svjetskoj metropoli, dok ćete se šetajući Sultanahmet trgom neizbježno vratiti par stotina ili čak hiljada godina i osjetiti dekadenciju, ali i rodoljublje bizantijskih imperatora, genijalno planiranje rimskih urbanista, gotovo neizmjernu moć sultana... Novo i staro, Orijent i Evropa, islam i kršćanstvo – nigdje ih nećete naći ovako isprepletene i neraskidivo povezane kao u Istanbulu ili drevnom Carigradu.

 

PROGRAM

1.DAN (15.07.2021.) – POLAZAK IZ BIH

Sastanak grupe u jutarnjim satima. Polazak po dogovoru (Sarajevo – Zenica – Doboj – Tuzla). Lagana vožnja preko BiH, Srbije i Bugarske sa usputnim zadržavanjima radi odmora grupe i regulisanja carinskih formalnosti.

2. DAN (16.07.2021.) - EGEJSKO MORE - KUŠADASI

U popodnevnim satima dolazak u ljetovalište KUŠADASI – lociran 75 kilometara južno od Izmira, u istoimenom zalivu, najpopularniji je ljetnji turistički centar turske egejske obale. Kušadasi ima tipičnu mediteransku klimu sa toplim ljetima i blagim zimama, tako da turistička sezona traje dosta dugo. Smještaj u sobe. Odmor. Noćenje.

3–5.DAN (17/18/19.07.2021.) – KUŠADASI (fakultativno Efes, Pamukkale…)

Sunčanje na pješčanim plažama uz raznolik večernji i noćni život, bogatstvo istorijskih spomenika učiniti će Vaš boravak u Kušadasiju nezaboravnim. Kulturno istorijsko naslijeđe iz vremena antičke Grčke, blizina Efesa, atraktivni izleti u Pamukkale samo su neke od dodatnih atrakcija koje Kušadasi nudi svojim posjetiocima zbog svoje izuzetne lokacije.

6. DAN (20.07.2021.) – KUŠADASI – KAPADOKIJA

Doručak. Check out  iz hotela. Dan predviđen za slobodne aktivnosti, kupanje na plaži. U večernjim satima polazak prema Kapadokiji. Noćna vožnja.

7. DAN – KAPADOKIJA

Dolazak u Kapadokiju u jutarnjim časovima. Smještaj u hotel. Mogućnost fakultativne dvosatne ture na QUAD motorima za istraživanje najljepših krajolika Kapadokije! Nestandardno razgledanje i neobična avantura kroz Göreme, dolinu Güllüdere, dolinu Love i selo Cuavuşin. Sa ovim terenskim četverotočkašima lako je upravljati, potpuno su automatski, tako da nije potrebno prethodno iskustvo. Staze i ruta kojom se vozi pažljivo su odabrane kako ne bi bile zastrašujuće, već radi uživanja i izazova. Večera. Noćenje.

8. DAN – ČAROBNI LET BALONOM - MISTIČNA KAPADOKIJA

Doručak. U ranim jutarnjim časovima nudimo doživljaj za pamćenje! Mogućnost fakultativnog odlaska na izlet Kapadokija iz vazduha «Čarobni let balonom» -Pored bajkovitih prizora koji će vam trajno ostati u sjećanju, Kapadokija se izdvaja po šarenim balonima. Oni su prva asocijacija na ovaj magičan grad i vožnja u njima je najomiljenija aktivnost posjetilaca, koja pruža nezaboravnu avanturu i neponovljivo iskustvo. Fakultativni izlet započinjemo u ranim jutarnjim časovima prije svitanja, a sam let balonima traje oko sat vremena. Vozimo se kombijem do mjesta gdje nas čekaju baloni u koje se, nakon naduvavanja toplim zrakom, ukrcavamo i polijećemo.

Baloni nemaju unaprijed planiranu putanju, već lete tamo gdje ih vjetar nosi. Penjemo se do 300m nadmorske visine, a ispod nas se nalazi čitava oblast prekrivena fantastičnim reljefnim formacijama. Njih je oblikovao bijeli vulkanski pepeo, a lokalno stanovništvo ovo čudo prirode naziva „Vilinski dimnjaci“. Preko stotinu balona je istovremeno u vazduhu, dok mi uživamo u nestvarnom prizoru rađanja sunca i prelamanja različitih boja svjetlosti i neba. Čudesni let završavamo slijetanjem u neposrednoj blizini ukrcavanja, gdje nas čekaju kombiji koji nas vraćaju nazad u grad.

Doručak. Nakon doručka odlazak na cjelodnevni fakultativni izlet MISTIČNA KAPADOKIJA «Sjeverna tzv.crvena tura»  Tokom ove prelijepe ture imate priliku da se upoznate sa najljepšim i najpoznatijim predjelima Kapadokije.

Izlet počinjemo odmah nakon doručka, a naša prva stanica je veličanstveni vidikovac iznad grada Goreme, gdje ćemo od lokalnog vodiča dobiti informacije o bogatoj historiji Kapadokije i jedinstvenim kamenim formacijama, čiji se geografski oblik formirao prije 10 hiljada godina. Posle panoramskog pogleda obilazimo zamak Uchisar i najvišu tačku Kapadokije – muzej na otvorenom Goreme (pod zaštitom UNESCO-a) u kojem se nalaze neke od najboljih primjeraka kuća i crkava u stijenama. Moguća posjeta fabrici tradicionalne turske grnčarije ili tkaonice ćilima. Put nas dalje vodi ka napuštenom selu Cavusin i mjestu Avanos, nakon čega pravimo pauzu za ručak i isprobavamo autentičnu tursku kuhinju. Na turi ćemo praviti fotografije u fascinantnoj dolini Pasabag, u Monkovoj dolini poznatoj po čuvenim vilinskim dimnjacima u obliku pečuraka, kao i u dolini Devrent poznatoj po stijenama u obliku životinja. Povratak u hotel u poslijepodnevnim časovima. Noćenje.

9. DAN -   DREVNA KAPADOKIJA

Doručak. Check out iz hotela. Pakovanje stvari u autobus. Moguć fakultativni odlazak izlet Drevna Kapadokija «Južna tzv.zelena tura». Na ovaj fakultativni izlet krećemo u prijepodnevnim časovima obilaskom podzemnog grada Derinkuju, koji je jedan od najvećih na svetu. U njemu je živjelo oko 50.000 stanovnika u 8 različitih nivoa i predstavlja najveći otkopani podzemni grad u Turskoj. Danas je u turističke svrhe otvoreno 4 nivoa, a šetajući kroz tunele otkrićemo fascinantnu mrežu vinarija, kuhinja i dnevnih boravaka koje datiraju još iz 7 vijeka prije nove ere. Nakon toga odlazimo u dolinu Ihlara i prolazimo dugačkim kanjonom rijeke Melendiz, koja je nestvarna skupina isklesanih kamenih stijena u kojima se nalazi stotinjak kućica, ispresijecane brojnim rječicama. Pauzu od šetnje napravićemo u selu Belisirma, gdje imamo slobodno vreme za ručak. Izlet nastavljamo do manastira Selime, najvećeg kamenog manastira u Kapadokiji sa velikom pećinskom katedralom i bajkovitim pogledom na okolinu. Po povratku u Uçhisar zaustavljamo se na spektakularnom vidikovcu koji gleda na dolinu golubova, gdje ćemo saznati zašto su golubovi oduvijek zauzimali posebno mjesto u srcu mještana Kapadokije. U kasnim poslijepodnevnim časovima povratak i večernji polazak prema Istanbulu.

10. DAN – ISTANBUL

Dolazak u Istanbul u jutarnjim satima. Fakultativni odlazak u TOPKAPI PALATU, REZIDENCIJA SULTANA PUNA 4 VIJEKA, MJESTO GDJE SE ODLUČIVALO O SUDBINI MNOGIH NARODA ŠIROM EVROPE. Posjeta Topkapi Saray dvorcu gdje su živjeli sultani i odakle su stotinama godina vladali Osmanskom imperijom. Dvorac koji se sastoji od četiri dvorišta, zajednički obilazak u pratnji vodiča uz objašnjenje salona u kompleksu.

NEŠTO NEZAOBILAZNO U ISTANBULU. AJA SOFIJA – NEKADAŠNJA HRIŠĆANSKA CRKVA A POSLIJE i DŽAMIJA I MUZEJ, U DANAŠNJE DOBA PRETVORENA PONOVO OTVORENA KAO DŽAMIJA SVOJOM POJAVOM OSTAVLJA BEZ DAHA I KRIJE MNOGE TAJNE HRIŠĆANSKOG i ISLAMSKOG SVIJETA.

11. DAN – ISTANBUL – SARAJEVO

Doručak. Odlazak na fakultativni izleti: Miniaturk muzej – jedinstvenoj izložbi minijaturnih maketa koje  predstavljaju najznačajnije objekte sagrađene u osmanskom   i u periodu moderne Turske, a nakon toga odlazak u čuveni kvart Ejup o kome u svome „Istanbulu“ Orhan Pamuk piše kao o „malom i savršenom selu na kraju Zlatnog roga“ koje mu „ne izgleda stvarno, već uvijek kao priviđenje“. Ovdje se nalazi čuvena Ejupova džamija kao i grob Mehmed-paše Sokolovića. Nakon toga odlazimo žičarom do čuvene kafane Pjer Loti odakle se pruža nezaboravan pogled na Istanbul i Zlatni rog. U večernjim satima polazak prema BiH.

12. DAN – BIH

Dolazak u BIH u kasnim popodnevnim satima.

CIJENA

 

REGULARNA CIJENA ARANŽMANA 780,00KM po osobi

 

PROMO CIJENA ARANŽMANA 685,00 KM po osobi (za prijave do 07.Juna)

 

CIJENA UKLJUČUJE:

·       4 noćenja sa doručkom hotelu RAMADA by Wyndham 5* u Kušadasiju 1/2 (dvokrevetnim) ili 1/3 (trokrevetnim sobama) ili 1/5 (suite-ovima) http://www.ramadahotelkusadasi.com

·       2 noćenja sa doručkom i večerom hotelu Suhan 5* u Kapadokiji 1/2 (dvokrevetnim) ili 1/3 (trokrevetnim sobama)  https://www.suhankapadokya.com

·       1 noćenje sa doručkom u hotelu Crowne Plaza Old City 5* u Istanbulu u 1/2 (dvokrevetnim) ili 1/3 (trokrevetnim sobama) www.ihg.com/crowneplaza/hotels/us/en/istanbul/istbm/hoteldetail

·       Prevoz modernim turističkim autobusima na navedenim relacijama

·       Kompletnu organizaciju putovanja uz stručnog vodiča u toku putovanja.

·       Administrativne troškove

 

CIJENA NE UKLJUČUJE:

·       Putničko zdravstveno osiguranje (2KM po danu/osobi) sa uključenim osiguranjem od COVID 19

·       Fakultativne (neobavezne) izlete koji se biraju i uplacuju na licu mjesta

·       Individualne troškove

 

FAKULTATIVNI (NEOBAVEZNI) IZLETI (specijalne cijena za studente):

·       Boat party u Kušadasiju 35€ (25 €)

·       Party narukvica za 4 noći - 25€ (15 €)

·       Plaža nacionalni park - 20€ (10 €)

·       Pamukkale50€ (35 €)

·       4 IZLETA U KUŠADASIJU: UKUPNO 95€ / PAKET 4 IZLETA SA POPUSTOM 70€!

 

·       Mistična Kapadokija «Sjeverna tzv.crvena tura» – 45€ (35 €)

·       Kapadokija iz vazduha «Čarobni let balonom» – 100€ (70 €)

·       Drevna Kapadokija «Južna tzv.zelena tura» - 45€ (35 €)

·       QUAD BIKE tura ili jahanje konja – 35€ (25 €)

·       4 IZLETA U KAPADOKIJI: UKUPNO 165€ / PAKET 4 IZLETA SA POPUSTOM 140€

 

·       Topkapi palata – 45€ (30 €)

·       Krstarenje Bosforom – 30€ (20 €)

·       EYUP + PIERRE LOTI + shoping25€ (15 €)

·       3 IZLETA U ISTANBULU: UKUPNO 65€ / PAKET 3 IZLETA SA POPUSTOM 50€

 

NAPOMENE:

NAPOMENE:

 

·       PREKRIŽENE CIJENE FAKULTATIVNIH IZLETA SU INDIVIDUALNE CIJENE, A CIJENE U ZAGRADI SU SPECIJALNE CIJENE SA POPUSTIMA ZA STUDENTE! PORED TOGA KUPOVINOM 3 ILI 4 IZLETA U PAKETU NA SVAKOJ DESTINACIJI OSTVARUJETE DODATNE POPUSTE PO VASEM IZBORU.

·       Cijene fakultativnih izleta su okvirne i podložne su promjeni, također organizirani su od strane lokalnog tour operatera i plaćanja istih se vrše na destinaciji. 

·       Svi putnici su dužni da poštuju važeća pravila svih zemalja kroz koje se putuje (BiH, Srbija, Bugarska, Turska) u pogledu poštivanja higijensko epidemioloških mjera koje budu na snazi u trenutku putovanja.

·       Ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije i Agencija zbog objektivnih razloga (zatvaranje granica, zabrana turističkih putovanja, zabrana rada hotela i sl.) ne bude  mogla realizovati putovanje, uplaćen novac se vraća u iznosu 100%!

 

POTREBNA DOKUMENTACIJA:

·       Biometrijski pasoš sa rokom važenja 150 dana od dana povratka sa putovanja. Ukoliko epidemiološka situacija bude nalagala, biće potreban PCR test i ostala propisana dokumentacija od strane Republike Turske.

·       Za ovaj aranžman vrijede Opšti uslovi putovanja „SOL AZUR TRAVEL & EVENTS“ d.o.o. , a koji su usklađeni sa UTA BIH standardima. Molimo sve putnike da pročitaju Opšte uslove putovanja a koje mogu pogledati oficijelnoj stranici Agencije: www.solazur.ba