PROGRAM

ANKARA – KAPADOKIJA – KONYA – PAMUKALE – HIERAPOLIS – EFES – KUŠADASI - BURSA

1.DAN – 31.03.2019. ( NEDELJA) – SARAJEVO – ISTANBUL - ANKARA

Okupljanje na MEĐUNARODNOM AERODROMU SARAJEVO 2 sata prije leta. CHECK IN, pasoške i carinske formalnosti i prijava na let TK 1022 (Turkish Airlines). Polijetanje u 09:10 sati, slijetanje u Istanbul u 12:00 sati, po lokalnom vremenu. Sastanak sa lokalnim vodičem i odlazak na domaći terminal, te nastavak leta na liniji TK 2154 u 14:00 sati za Ankaru. Dolazak u Ankaru u 15:15 sati, sastanak sa lokalnim vodičem na našem jeziku, transfer do hotela. Smještaj u hotel, večera i noćenje.

2.DAN – 01.04.2019. (PONEDELJAK) – ANKARA - KAPADOKIJA

Doručak, te odlazak na poludnevni obilazak Ankare: Državna koncertna dvorana; džamija Kocatepe u neoklasičnom otomanskom arhitektonskom stilu; Predsjednička palača; Atakule, toranj visok 125 m, s čijeg se vrha pruža pogled na cijeli grad; Ulus Meydani, spomenik Atatürku; Zgrada prve skupštine u kojoj je danas Muzej rata i neovisnosti; Julijanov stup; Rimske kupelji; Augustov hram, ostaci amfiteatra; Citadela s gradskim zidinama, Otomanskim tornjem i Aladinovom džamijom.. Nakon obilaska polazak za Kapadokiju. Smještaj u hotel, večera. Noćenje.

3.DAN – 02.04.2019. (UTORAK) - KAPADOKIJA

Doručak te odlazak na cjelodnevno razgledanje pokrajine Kapadokije gdje su snažne erupcije vulkana Erdžijasa prije 3 miliona godina formirale jedan od najljepših pejzaža na svijetu. Obilazak lokacije Goreme, cijeli grad je smješten u stijenama, nastao u vrijeme ranog kršćanstva, kada je ono bilo zabranjeno, a kršćani protjerani. Slijedi obilazak tipičnog grada ove pokrajine, Ugrupa i tvrđave Uchisar. Ukoliko bude dovoljno vremena posjetit ćemo manufakture onixa, keramike i tepiha. U večernjim satima predlažemo fakultativni odlazak na poznati folklorni show s "plesom derviša". Povratak u hotel, večera i noćenje.

4.DAN – 03.04.2019. (SRIJEDA) – KAPADOKIJA – KONYA (cca 240 km)

Nakon doručka slijedi vožnja prema Konyi. Na putu, posjeta jednom od najbolje sačuvanih Karavan-saraya - Sultanhan. Dolazak u Konyu, te posjeta muzeju Mevlana (tu je grobnica-mezar velikog pjesnika i filozofa Celadina Rumija Mevlana – osnivača derviškog reda koji je živio u 13.vijeku). Smještaj u hotel, večera i noćenje u Konyi.

5.DAN – 04.04.2019. (ČETVRTAK) – KONYA – PAMUKALE – HIERAPOLIS

(cca 405 km)

Nakon doručka polazimo prema Pamukalama - «pamučne tvrđave». Radi se o čudesnom platou boje bijelog pamuka koji su stvorile naslage vode rijeke, bogate oksidom i kalcijem, koja izvire na južnim padinama Caldaga. Pri razgledu, mogućnost ulaska u vodu koja je topla i ljekovita. Slijedi obilazak jednog od najpoznatijih antičkih nalazišta u Turskoj – Hierapolisa. U Hierapolisu se nalaze ostaci kupatila, hramova i drugih starogrčkih i starorimskih spomenika, te originalne ranokršćanske građevine, zbog čega je 1988. godine, zajedno sa platoima Pamukkale, upisan kao UNESCO-va svjetska baština. Večera i noćenje u hotelu u Pamukkalama.

  1. – 05.04.2019. (PETAK) – PAMUKALE – EFES – KUŠADASI (cca 205 km)

Nakon doručka, odlazak do antičke metropole - Efesa. Razgled ostataka velikog pozorišta, Odeona, biblioteke, rimskog kupatila, agore i ostataka jednog od sedam čuda starog vijeka - Artemidinog hrama. U nastavku, vožnja do kuće sv. Marije u kojoj je navodno provela zadnje godine života u tajnosti. Slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti. Nastavak vožnje za Kušadasi. Po dolasku, smještaj u hotel. Večera i noćenje.

7.DAN – 06.04.2019. (SUBOTA) – KUŠADASI – BURSA (cca 415 km)

Doručak u hotelu. Vožnja prema Bursi, gradu koji zauzima posebno mjesto u srcu Turaka jer je jedno vrijeme bio prijestolnica velikog Osmanskog carstva. Pauza za odmor ili individualni ručak (nije uključenu u cijenu). Po dolasku, kraća posjeta Ulu džamiji, Zelenoj džamiji i Zelenom turbetu. Smještaj u hotel, te večera i noćenje u Bursi.

8.DAN – 07.04.2019. (NEDELJA) – BURSA – ISTANBUL (cca 100 km)

Rani doručak, nakon čega slijedi polazak prema Istanbulu na aerodrom. Transfer do aerodroma i dolazak minimalno 2 sata prije leta. Prijava na let za Sarajevo i polijetanje u 12:30 sati, na liniji TK 1023. Slijetanje u Sarajevo predviđeno je u 13:20 sati.

AVION

ISTANBUL AVIO – RASPRODANO

ISTANBUL AVIO – RASPRODANO

01.04. – 05.04.2019.
(5 dana – 4 noćenja)