OPŠTE INFORMACIJE

Abu Dhabi je glavni grad UAE i najveći je grad u svih sedam emirata. Smješten je na otoku u obliku slova T u Perzijskom zaljevu na sredini zapadne obale. Dom je vladajuće porodice kao i predsjednika UAE. Njegov brzi razvoj i urbanizacija, zajedno s relativno visokim prosječnim dohotkom stanovnika, transformirao ga je u veliku i naprednu metropolu. 
 
Jedan je od najvećih svjetskih proizvođača nafte, a svoj razvoj povećava u posljednjih nekoliko godina, kroz ulaganja u financijske usluge i turizam. Ima više od 1,5 milijuna stanovnika. Za sjedište su ga izabrale brojne naftne kompanije kao i ambasade. Sam grad je prepun parkova, avenija s modernim građevinama, luksuznim međunarodnim lancima hotela i trgovačkim centrima. S kopnom je povezan s dva mosta – Maqta i Mussafah. Vrh otoka oblikuje centar sa dijelom Corniche duž obale.

Turistima se nude brojne historijske i kulturne znamenitosti – džamija Sheikh Zayed, Khalifa park (s vlastitim akvarijum, muzejem, vozom, igralištem i vrtovima), Corniche, Heritage village i sl. Abu Dhabi ima pustinjsku, suhu klimu, što bi u praksi značilo da su puno ugodnije temperature za putovanja od novembra do marta. Period od juna do septembra je najtopliji s prosječnom temperaturom od 35°C. Toplo vrijeme cijele godine, dani puni sunca, beskrajne pješčane dine, nepregledne plaže te luksuzni način života privlače putnike iz cijelog svijeta. Sve to začinjeno arapskom ljubaznošću stavlja Abu Dhabi u vrh turističkih destinacija svijeta.

KORISNE INFORMACIJE
Službeno ime: Ujedinjeni Arapski Emirati
Geografski položaj: istočni dio arapskog poluotoka, na obali Perzijskog zaljeva i Omanskog zaljeva
Površina: 83.600 km2
Broj stanovnika: oko 8.300.000
Glavni grad: Abu Dhabi
Jezik: arapski (službeni), a govore se engleski, urdu, perzijski i malajski
Religija: muslimani 96%, ostali 4%
Vremenska razlika: +2 sata ljeti / +3 sata zimi
Novčana jedinica: emiratski dirham (AED)

Kupovina: zlato, začini, tehnička roba, roba poznatih kreatora, svila, parfemi, tepisi... Trgovine uglavnom rade od 10 do 13 sati i od 16 do 22 sata. Shopping centri otvoreni su od 10 do 22 sata bez prekida preko tjedna, osim petkom kada rade od 14 do 22 sata. Nezabilazni Dubai s razlogom zaslužuje svoj naziv “glavnog shopping centra na Bliskom Istoku”.
Odjeća: preporučuje se lagana pamučna ljetna odjeća i udobna obuća. Kratke hlače i kratki rukavi za žene su dozvoljeni, ali je potrebno voditi računa da odjeća nije provokativna. Muškarci se isto tako ne bi smjeli pojavljivati u javnosti bez majice, osim na plaži.
Hrana i piće: zastupljena je internacionalna kuhinja, ali prevladava arapska. Tipična jela: shawarma – janjetina ili piletina s povrćem, zamotano u roti, arapskom kruhu; falafel – pržene okruglice od slanutka i začina; humus – namaz od slanutka; tabbouleh – libanonska salata od peršina, bulgura,
rajčice i luka sa začinima. Popularni su i plodovi mora i meso s roštilja. Preporučamo piti isključivo flaširanu vodu. Alkohol se služi isključivo u hotelskim restoranima i barovima s posebnom dozvolom. U restoranima izvan hotela nije dozvoljeno služenje alkoholnih pića.

Napon struje: 220V/240V (potreban je adapter)
Cijepljenje: nije potrebno
Mobilne mreže: VIPnet, T-Mobile i Tele2 partneri
Pozivni broj zemlje: +971
Klima: vruća pustinjska. U razdoblju od listopada do ožujka, dani su ugodni i sunčani. Prosječna dnevna temperatura kreće se oko 26°C. Noći su hladne s prosječnom temperaturom od oko 15°C. Period od travnja do rujna karakteriziraju vrlo visoke temperature (iznad 40°C) i visoka vlažnost zraka. Moguće su pješčane oluje. Kiši rijetko, najčešće zimi. Temperatura mora kreće se od 26 do 29°C.

PROGRAM

1.DAN – SARAJEVO

Sastanak putnika na sarajevskom aerodromu tri sata prije leta. Check in na let WIZZ AIR za Abu Dhabi. Polijetanje u 17.10h. Slijetanje u Abu Dhabi u 01.25h iza ponoći, te nakon obavljenih carinskih formalnosti i pasoške kontrole, transfer do hotela i smještaj. Noćenje.

2. - 4. DAN– ABU DHABI

Tokom vašeg boravka u Abu Dhabiju imaćete priliku da fakultativno posjetite neke od najvećih znamenitosti ovoga grada i okoline koje imamo u ponudi (sa doplatom):

Otkrijte prekrasni Abu Dhabi. Ova sveobuhvatna tura idealni je uvod u glavni grad UAE i otok na kojem se nalazi. Naša prva stanica bit će u džamiji Sheikh Zayed Grand, jednoj od najvećih džamija na svijetu. Prekrasna džamija u potpunosti je obložena u mramoru, a sadrži i zamršenu islamsku dekoraciju i rezbarije, kao i opsežne krajobrazne radove. Nastavit ćemo našu turu prema centru grada Abu Dhabija. Zaustavit ćemo se u selu Heritage. Dalje ćemo se voziti spektakularnim Cornicheom, prošlim bijelim džamijama, uredima od stakla i elegantnim visokim apartmanima do vrha lukobrana, kako bi pogledali veličanstveni gradski horizont. Preostali dio turneje bit će posvećen prolazu kroz poznati projekt otoka Saadiyat, gdje se grade muzeji Louvre i muzeji Guggenheim kako bi upotpunili sliku ABU DHABI-ja kao kulturnog grada.

 

PANORAMSKO RAGLEDANJE

Budući da je pomalo konzervativno mjesto, Abu Dhabi će vam ponuditi više susreta s autentičnom kulturom i poviješću od Dubaija, a budući da nije toliko prepun turista, omogućit će vam savršeno iskustvo putovanja. Vaš vodič će vas, između ostalog, upoznati sa njegovim najpoznatijim znamenitostima: Velikoj džamiji Sheikh Zayed, Palata Emirati, Svijet Ferrari i muzej Louvre
 

Kao jedna od najvećih i najupečatljivijih džamija na svijetu, Sheikh Zayed džamija nezaobilazan je dio svih obilazaka Abu Dabija. Spoj različitih islamskih arhitektonskih stilova s onima iz Turske, Morroka, Pakistana i Egipta rezultirao je fascinantnim 82 kupola od luka, zapanjujući pejzaži s refleksivnim bazenima, skladno bijeli mramorni zidovi s raznobojnim ukrasima, okrunjeni stupovi s krošnjama na dnu i simetrični dizajni koji ovu džamiju pretvaraju u remek-djelo. Divite se tradicionalnom i inovativnom šetanju ovom veličanstvenom zgradom.

Uživajte u povijesnom putovanju baštine i doživite tradicionalni Abu Dabi. Pogledajte demonstracije tradicionalnog izrade keramike, tkanja ili predenja.

Vozite se Cornicheom, prekrasnom morskom cestom koja se proteže osam kilometara, a prati je duga šetnica i spektakularne pješčane plaže. S jedne strane pruža se pogled na najspektakularnije hotele i nebodere u gradu, a s druge opuštajuće plavetnilo Crvenog mora.

Vodimo vas u obilazak otoka YAS u kojem se nalazi poznati zabavni park Red Ferrari, najveći tematski park na svijetu, YAS Waterworld i trgovački centar YAS. Otkrit ćete i spektakularni projekt otoka Saadiyat koji je u znatnoj fazi postanka rezbaričkim središtem Abu Dabija. Ovdje ćete imati priliku uživati u vašoj individualnoj posjeti muzeju Louvre.

SAFARI

Što je putovanje u Abu Dhabi bez pustinjskog iskustva? Istražite pustinju u uzbudljivom 4x4 vozilu. Kušajte ukusnu večeru na roštilju, uživajte u nevjerojatnoj pustinji na zalasku sunca, probajte pijesak i još mnogo toga.

Pridružite nam se i istražite pustinju Abu Dhabi. U poslijepodnevnim satima pripremite se za uzbudljivo putovanje u pustinju Abu Dhabi. Nakon uzbudljive vožnje preko pješčanih dina, posjetit ćemo farmu kamila i promatrati zalazak sunca s dina. Naše putovanje će se nastaviti sve dok ne stignemo do našeg tradicionalnog arapskog kampa, i tamo ćete imati priliku isprobati niz aktivnosti kao što su slikanje kanom, trbušni ples, šiša, arapski slatkiši i kava važni za kulturu beduina. Nakon zalaska sunca, večera s roštiljem bit će poslužena pod zvjezdanim nebom, uz živu zabavu kako bi se osiguralo da imate noć za pamćenje. Također ćete biti tretirani tradicionalnim arapskim gostoprimstvom, s arapskom kavom i datumima koji se poslužuju kao što su bili stoljećima i koji se i danas poslužuju u emiratskim kućama.

*agencija zadržava pravO promjene programa

5. DAN ILI 8. DAN – ABU DHABI – SARAJEVO

Transfer do aerodroma u Abu Dhabiju. Let za Sarajevo WIZZ AIR u 13.50h. Dolazak u Sarajevu 16.35h. KRAJ PROGRAMA.

TERMINI PUTOVANJA

MAJ
 
17.-21.05. Cijena od 799KM
14.-21.05. Cijena od 1099KM
21.-28.05. Cijena od 1099KM
 
 

CIJENA

 


CIJENA UKLJUČUJE:

 • Povratna avio karta na relaciji SARAJEVO - ABU DHABI -SARAJEVO sa WIZZ AIR (prtljag do 20kg po osobi)
 • 4 ili 7 noćenja u hotelu TRYP BY WYNDHAM 4* ili sličan na bazi doručka u dvokrevetnoj sobi
 • Transfer na relaciji ABU DHABI INTETRNATIONAL AIRPORT – HOTEL i HOTEL-ABU DHABI INTERNATIONAL AIRPORT
 • Aerodromske takse

CIJENA NE UKLJUČUJE:

 • Troškove viziranja pasoša – 200,00KM (potrebna jasna kopija pasoša – validnost minimalno 6 mjeseci od dana povratka)
 • Tourism dirham (gradska taksa) plaća se na recepciji hotela (Hoteli 4* cca 4-5 USD po sobi po noći - Hoteli 5*  cca 6 USD po sobi po noći)
 • Doplatu za jednokrevetnu sobu
 • Ostale fakultativne izlete i ulaznice za muzeje.
 • Obavezno putničko zdravstveno osiguranje (PZO)
 • Negativan PCR test (potvrda mora biti na engleskom jeziku)
 • Osiguranje od otkaza 50,00KM 

NAČIN PLAĆANJA

 • Prilikom rezervacije potrebno je uplatiti kompletan iznos aranžmana. Uplate su nerefundabilne.

 NAPOMENE:

 • Svaki putnik mora imati uplaćeno putničko zdravstveno osiguranje (uplaćeno putem agencije ili individualno)
 • Organizator zadržava pravo izmjene cijene aranžmana i fakultativnih izleta u slučaju drastičnih povećanja cijene nafte na svjetskom tržištu ili monetarnih poremećaja na finansijskom tržištu a koji utiču na kalkulativne elemente ovog aranžmana.
 • Buena Vista d.o.o. nije u mogućnosti da određuje satnicu po kojoj će letovi biti realizovani.
 • Vrijeme leta zavisi od uslova u saobraćaju (raspoloživost aviona kod avio-kompanije, opterećenost sarajevskog i odredišnog aerodroma) koji mogu biti otežani.
 • Buena Vista d.o.o. ne odgovara za eventualne promjene u satnici leta.
 • Za sve aranžmane važe Opšti uslovi putovanja SOL AZURA i BUENA VISTE od 01.04.2008. a koji su usklađeni sa UTABIH standardima.

 

VAŽNO – OBAVEZNO PROČITATI

IZVOD IZ OPŠTIH USLOVA PUTOVANJA (CHARTER LETOVI):

CLAN 4.

“…Datum početka i završetka aranžmana utvrđen programom putovanja ne podrazumjeva cjelodnevni boravak putnika u smještajnom objektu, odnosno, destinaciji. Vrijeme–sat polaska ili dolaska putnika i ulaska putnika u smještajni objekat, uslovljen je procedurama na graničnim prelazima, stanju na putevima, dozvolama nadležnih vlasti, tehničkim i vremenskim uslovima ili višom silom, koje mogu da utiču na vrijeme polijetanja aviona i dr., na koje organizator ne može uticati, te zbog toga navedeni razlozi ne mogu biti osnov prigovora-reklamacije putnika. Prvi i poslednji dan iz programa putovanja su predviđeni za putovanje (a kada je u pitanju drugi vid prevoza, putovanje može trajati i više dana) i ne podrazumjevaju boravak   u  hotelu   ili  mjestu   opredjeljenja -  već  samo   označavaju kalendarski  dan   početka   i  završetka putovanja, radi čega putnik nema pravo na prigovor-reklamaciju, zbog  večernjeg, noćnog ili ranog jutarnjeg leta,  ulaska   u sobu  u  kasnim   večernjim  časovima,  napuštanja  hotela  u ranim jutarnjim časovima, i slično.

 

Za avio aranžmane ugovoreno vrijeme početka putovanja je sastanak putnika na aerodromu, koji je najmanje 2 sata ranije, u odnosu na prvo objavljeno vreme polijetanja od strane avio-kompanije. U slučaju pomjeranja navedenog vremena polijetanja aviona, organizator ne snosi nikakvu odgovornost, već se primjenjuju nacionalni i međunarodni propisi iz oblasti avio-saobraćaja. Po pravilu odlazak – dolazak, polijetanje-slijetanje aviona, kod čarter letova je u kasnim večernjim ili ranim jutarnjim satim, i ako je npr. obezbjeđen ugovoreni početni ili završni obrok u vidu tzv. “hladnog obroka”, van ili u smještajnom objektu, smatra se da je program putovanja u cijelosti izvršen.
Usluge turističkog vodiča, turističkog pratioca, lokalnog turističkog vodiča i turističkog animatora ili lokalnog predstavnika organizatora, predviđene programom putovanja, ne podrazumjeva njihovo cjelodnevno i kontinuirano prisustvo, već samo kontakt i neophodnu-nužnu pomoć putniku, po unaprijed utvrđenim terminima periodičnog dežurstva, objavljenih na oglasnoj tabli ili na drugi prikladan način. Instrukcije i uputstva turističkog vodiča, turističkog pratioca ili predstavnika organizatora (posebno u vezi sa vremenom polazaka, prevozom,  smještajem, zakonskim i drugim propisima, i dr.) obavezuju putnika, a nepridržavanje pomenutih instrukcija predstavlja povredu ovih opštih uslova,  i sve eventualne posljedice i štetu u takvom slučaju, snosi putnik u cjelosti.
Usmene i bilo koje druge vrste informacija, koje se razlikuju od onih koje su sadržane u pisanom programu putovanja ili posebnom pisanom ugovoru, ne obavezuju organizatora i ne mogu biti osnov za isticanje prigovora ili reklamacije putnika…”