PROGRAM

Istanbul nije glavni grad Turske ali je najveći ui predstavlja njen kulturni, historijski i ekonomski centar. Sa blizu 14. Miliona stanovnika Istanbul je jedan od najvećih gradova na svijetu po broju stanovnika u gradskom području. Najveće atrakcije ovog grada nalaze se u njegovom historijskom dijelu, čija se verćina zdanja, muzeja i džamija nalazi na UNESCO-voj listio svjetske baštnine. Istanbul je grasd sa najvećim i najbržim ekonomskim rastom na svijetu. Na početku donosimo riječi čuvenog Alphonse de Lamartine koji je rekao: „Ukoliko bi imali prava na samo jedan pogled u životu, uputite ga ka Istanbulu“

1.DAN  SARAJEVO – ISTANBUL  05.03.2020. Četvrtak

Polazak sa dogovorenog mjesta u 10:00 h. Vožnja kroz BiH, Srbiju, Bugarsku.

2.DAN ISTANBUL  06.03.2020. Petak

Vožnja kroz Tursku. Dolazak u Istanbul u podnevnim satima. Kratka šetnja i slobodno vrijeme  ili fakultativni obilazak starog dijela grada: Hipodrom (njemačka fontana, egipatski obelisk, zmijski stub, Sultan Ahmetova džamija – Plava džamija, Aja Sofija, Topkapi palata..). Smještaj u hotel u 14h. Nakon odmora, u 18 h Slijedi fakultativni izlet Marmaray, Azijski dio istanbul, Uskudar, i Taxi, Istiklal ulica prepune prestižnih butika, restorana, kina, najraznovrsnijih trgovina, umjetničkih galerija, kafića i pubova te klubova sa muzikom uživo. Povratak u hotel. Noćenje.

3.DAN  ISTANBUL  07.03.2020. Subota

 Doručak. Nakon doručka slijedi fakultativni odlazak na krstarenje Bosforom: Zlatni Rog – najljepši dio Istanbula, Galata most i Galata kula, džamija Selimija, Dolmabahče palata – posljednje sjedište sultana, Bešiktaš, Ortakoj kvart, Rumeli hisar – čuvena vizantijska tvrđava, Jedi kule (sedam kula), Djevojačka kula…)... Fakultativno: miniaturk muzeju – jedinstvenoj izložbi minijaturnih maketa koje predstavljaju najznačajnije objekte sagrađene u osmanskom   i u periodu moderne Turske, a nakon toga odlazak u čuveni kvart Ejup o kome u svome „Istanbulu“ Orhan Pamuk piše kao o „malom i savršenom selu na kraju Zlatnog roga“ koje mu „ne izgleda stvarno, već uvijek kao priviđenje“. Ovdje se nalazi čuvena  Ejupova džamija kao i turbe Mehmed-paše Sokolovića. Nakon toga odlazimo žičarom do čuvene kafane Pjer Loti odakle se pruža nezaboravan pogled na Istanbul i Zlatni rog. Povratak u hotel.

4.DAN ISTANBUL 08.03.2020. Nedjelja

Doručak, slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti, shopping... ili fakultativni izelet u Dolmabahce Palatu. Povratak u hotel. U večernjim satima predlažemo fakultativni izlet: tursko veče, CLUB GAR sa   trbušnim plesačicama i večerom. (Povodom 8. marta)  Povratak u hotel i noćenje.

5.DAN  ISTANBUL – EDIRNE – SARAJEVO 09.03.2020. Ponedjeljak

Doručak, check out iz hotela i polazak prema Edirne - drugi glavni grad Osmanlijskog carstva sa čuvenom Selimiye džamijom, Arasta bazarom (shopping), spomenikom mimaru Sinanu, Eski džamijom i karavansarajima – prilika za završni shopping (posebno slatkiša). Nastavak putovanja od Edirna prema BiH uz  kraća zadržavanja grupe radi odmora. 

6.DAN  SARAJEVO 10.03.2020. Utorak

Dolazak u BiH u prijepodnevnim satima...

CJENOVNIK

FIRST MINUTE CIJENA - 279,00 KM

REDOVNA CIJENA ARANŽMANA - 299,00 KM

CIJENA ARANŽMANA OBUHVATA:

 • prijevoz autobusom visoke turističke klase (TV, Video, CAffe, Clima, Radio, DVD, VCD, Caffe),
 • 3 noćenja sa doručkom u 1/2 i 1/3 sobama u hotelu 3***/4**** u oblasti LALELI,
 • troškove pripreme i organizacije,
 • kratka posjeta Edirnama...
 • pratioc putovanja.

CIJENA ARANŽMANA NE OBUVATA:

 • fakultativne obilaske i ulaznice za kulturno-historijske spomenike,
 • Individualne troškove za vrijeme putovanja
 • PZO: 12,00 KM/osoba
 • doplatata 1/1 sobu: 30,00 KM/osoba/dan

FAKULTATIVNI IZLETI:

 • Topkapi (Samo Selamlik) – 15 EUR
 • Aya Sofiya – 20 EUR
 • Dolmabahce (Samo Selamlik)  – 15 EUR
 • Krstarenje Bosforom  – 15 EUR
 • Tursko veče (GAR) - 35 EUR
 • Miniaturk + Eyup (sa uključenim ulaznicama) – 15 EUR
 • Uskudar+Marmaray+Djevojačka kula (sa uključenim ulaznicama) – 25 EUR

NAPOMENE

 • Svaki putnik mora imati uplaćeno putničko zdravstveno osiguranje (vlastito ili uplaćeno putem agencije) bez obzira da li podliježe procesu viziranja BH pasoša ili ne.
 • Smještaj  u 1/3 (trokrevetnim sobama) podrazumijeva 1 „francuski“ ležaj i 1 pomoćni  ležaj (ili sofa) „na razvlačenje“. Sve sobe u hotelima su iste veličine bez obzira dali se radi o sobama 1/1, 1/2 ili 1/3.
 • Za sve aranžmane važe Opšti uslovi putovanja SOL AZURA i BUENA VISTE od 01.04.2008. a koji su usklađeni sa UTABIH standardima.

8. MART

TIRANA-OHRID-SKADAR

od 185 KM

TIRANA-OHRID-SKADAR

06-09.03.2020.
2 NOĆENJA
LAST MINUTE

PARMA - RASPRODANO

od 279 KM

PARMA - RASPRODANO

05-09.03.2020.
CARPI-MODENA-PARMA-BOLONJA-FERARRA
2 NOĆENJA

AZURNA OBALA

od 369 KM

AZURNA OBALA

06-11.03.2020.
3 NOĆENJA
LAST MINUTE CIJENA