PROGRAM

Skandinavija je naziv koji se upotrebljava za tri zemlje sjeverne Evrope, Norvešku, Švedsku i Dansku. Ove tri zemlje grupisane su pod ovim nazivom zbog historijskih, kulturnih i jezičkih karakteristika. Pojam Skandinavije često se proširuje i na Finsku koja sa ove tri države nema zajedničkih jezičkih karakteristika. Kolektivna oznaka “Skandinavija” danas prvenstveno odražava lingvističke sličnosti, ali i historijske i socijalne veze između tih zemalja. Zemlje sjeverne Evrope su nešto poput bratstva zbog načina na koji su vijekovima, još od doba vikinga stvarali saveze.

OSLO Oslo je glavni grad Norveške i najveći grad ove države, sjedište Norveške Vlade I dom Norveške kraljevske porodice. Jedan je od gradova s najbržim rastom broja stanovnika u Evropi I danas broji oko 700.000 stanovnika. Velikom brzinom postaje kosmopolitski grad s mnoštvom izvanrednih muzeja, restorana I klubova, a istovremeno zadržava opuštenu atmosferu mnogo manjeg grada. Smješten je između Oslo fjorda I hiljada kvadratnih kilometara šume. Njegov centar je kompaktan I lako se obilazi pješice ili na biciklu. Oslo je 2000-te. proslavio hiljaditu godišnjicu postojanja, ali je glavni grad postao tek u XIII vijeku. Za vrijeme Unije s Danskom, koja je trajala do XIX vijeka, bio je mali provincijalni centar, međutim, u XVII vijeku poslije požara obnovio ga je upravo danski kralj Kristijan IV I promijenio mu ime u Kristijanija. Poslije raskida Unije s Danskom, grad se nesmetano razvijao I mnogi umjetnici su u Oslu ostavili traga: Edvard Munk, Henrik Ibzen, Knut Hamsun I drugi. Godine 1952. U Oslu su održane Zimske Olimpijske igre.

STOCKHOLM, grad smješten na 14 ostrva u svom arhipelagu, zbog čega ga zovu i Venecijom sjevera, prava je švedska, ali i skandinavska prijestonica. Dnevna svjetlost varira u zavisnosti od godišnjeg doba, od 18 sati sredinom ljeta, pa do svega 6 sati krajem decembra. Štokholm je glavni i najveći grad Kraljevine Švedske. Nalazi se u istočnom dijelu države, u blizini Baltičkog mora. Štokholm je politički, kulturni, i ekonomski centar Švedske. Štokholm se u historijskim izvorima prvi put pominje 1252. godine, mada se pouzdano zna da je naselje mnogo starije. Ovo područje bilo je naseljeno još tokom ranog srednjeg vijeka. zbog položaja, Štokholm se veoma brzo razvio kao luka za pevoz rudnih bogatstava, i imao je veoma tijesnu saradnju sa Hanzeatskom ligom, koju su sačinjavali sjevernonjemački gradovi. Prijestonica Švedske postaje 1436. godine, a ovdje se 1523. krunisan i prvi švedski kralj.

TALIN glavni grad Estonije i velika luka na južnoj obali Finskog zaliva koji je doživio procvat u 15. vijeku kao važna članica Hanze. Ima odlično očuvan stari grad sa drevnim zidinama, popločanim alejama i tornjevima, zaostavština 850-godišnje historije tokom koje su gradom vladali Danci, Šveđani, Njemci I Rusi.  

HELSINKI je smešten na jednom od najljepših arhipelaga na svijetu koji čini više od trista ostrva, od velikih i stalno naseljenih, do malih stjenovitih površina koje nastanjuju samo galebovi i sa tri strane zapljuskuje ga Baltičko more. Svojim brojnim parkovima, jezerima i ostrvima oslikava zaljubljenost ovog naroda u prirodu. Grad je osnovao švedski kralj Vase prije više od 450 godina a svoj procvat doživio je polovinom 19. vijeka, kada nastaje većina građevina u neoklasicističkom stilu.

TALLINK line (www.tallink.com) je vodeći provajder mini–krstarenja i prevoza putnika visokog kvaliteta u sjevernom regionu Baltičkog mora sa flotom od 16 brodova omogućava širok spektar usluga i čestih odlazaka sa svojih šest hiljada zaposlenih i oko 9 miliona putnika u 2016. godini.


PROGRAM PUTOVANJA

1.dan 20.05.2017. DUBROVNIK-OSLO

Sastanak grupe na aerodromu Ćilipi. Polijetanje aviona u 09.35h. Dolazak u Oslo u 12:35h. Nakon pasoške kontrole slijedi odlazak do Osla. Oslo – glavni gradNorveške i grad sa najvišim kvalitetom života, nalazi se na dnu istoimenog fjorda dugog više od 100 kilometara i 12 kilometara širokog koji se završava u zalivu Baltičkog mora. Odlazak na panoramski obilazak „ Grada parkova“. Panorama glavne poslovne i trgovačke ulice grada „Karl Johansgate“, tvrđave Akershus, Katedrale iz XVII vijeka, Nacionalnog muzeja, Kraljevske palate i Univerziteta, panorama zadivljujućih figura (oko 200 ) u Vigelandovom parku (poznatog umjetnika Gustava Vigelanda, koji je svoje skulpture poklonio gradu). Kraće zaustavljanje kod poznate zimske ski-skakaonice Holmenkolen, odakle se pruža predivan pogled na grad... Smeštaj u hotel. Slobodno poslije podne za individualnu šetnju centralnim dijelom grada. Noćenje.

2.dan 21.05.2017. OSLO-STOCKHOLM

Doručak. Polazak autobusom za Stockholm i vožnja živopisnim predjelima Norveške prema Švedskoj. Vožnja kroz regiju jezera i beskrajne crnogorične šume, pored prelijepih malih naselja sa drvenim kućma u dužini od 520 km. Kraća usputna pauza u Karlstadu, malom, živopisnom gradu u središtu Švedske, smještenom na jednom od najvećih švedskih jezera, Vanern. Kraća pauza radi odmora. Nastavak putovanja za Stockholm. Dolazak u Stockholm. Smještaj u hotel. Noćenje.

3.dan 22.05.2017. STOCKHOLM

Doručak. PrijestonicaŠvedske podignuta je na 11 ostrva, međusobno spojenih sa 50 mostova, na mjestu gdje se jezero Melaren dodiruje sa Baltičkim morem. Stockholm je osnovan kao utvrđenje u XIII vijeku i vremenom se širio na okolna ostrva. Danas je stjecište svjetske inteligencije i sinonim znanja možda baš zahvaljujući Nobelovoj nagradi, koja se dodjeljuje u ovom gradu. Polazak u panoramsko razgledanje grada: Gamla stan- najstariji dio grada sa Storkirkan crkvom iz XIV veka, veličanstvena Kraljevska palata koja svjedoči o Švedskoj dominaciji u srednjem vijeku, Gradska kuća, koja je ujedno i najvažnija građevina XX vijeka zbog svoje čuvene zlatne sale u kojoj se održava banket nakon dodjele Nobelove nagrade, Katedrala, Opera, Parlament,. Trg Stortorget sa muzejem Alfreda Nobela, Prastagatan– najduža ulica starog grada, Västerlånggatan najživlja ulica starog grada,... Povratak u hotel. Slobodno poslijepodne. Noćenje.

4.dan 23.05.2017. STOKHOLM-UPSALA

Doručak. Slodan dan za individualni obilazak Štokholma ili fakultativno poludnevni izlet za Upsalu. (grada udaljen 70 km) Upsalu smatraju istorijskim I duhovnim centrom Švedske. Iako tek četvrti po veličini grad u Švedskoj, Upsala se tokom školske godine uveća za oko 40.000 studenata iz cijeloga svijeta jer se tu nalazi najstarija visokoškolska ustanova cijele Skandinavije, univerzitet osnovan još 1477. Upravo ovdje izmišljena je Celzijusova skala za mjerenje temperature. U ovom gradu na obalama rijeke Firis nalazi se I najveća skandinavska katedrala, iz XV veka, u kojoj su sahranjeni mnogi značajni Šveđani, uključujući kralja Gustava Vasu, “oca nacije”,  Sv. Erika, zaštitnika Švedske. Na brdu iznad centra Upsale nalazi se tvrđava iz XVI vijeka u kojoj je abdicirala čuvena kraljica Kristina. Povratak u Stockholm. Slobodno vrijeme. Noćenje

5.dan 24.05.2017. STOCKHOLM-TALIN

Doručak. Slodan dan za individualni obilazak Štokholma ili fakultativno obilazak muzeja “ Vasa” na ostrvu Ćurgarden, gde je izložen 69 metara dugačak ratni brod sa 64 topa, bogato ukrašen skulpturama kao I kraljevskim simbolima koji je potonuo 10. augusta 1628.godine posle samo 20 minuta plovidbe. Ovo je najstariji u cjelosti sačuvani i indetifikovani brod koji sa 98 % originalne konstrukcije predstavlja umjetničko blago i jednu od najposećenijih turističkih atrakcija na svijetu. Transfer do luke i ukrcavanje na brod kompanije Tallink Silija Line za Talin. Smještaj u kabine. Isplovljavanje, u 17.30h, večera, noćno krstarenje.

6.dan 25.05.2017. TALIN

Doručak na brodu. Dolazak u Talin u 10.00h. Odlazak na panoramsko razgledanje grada autobusom i pješke: Gornji grad ”Brda sabora” gdje su kraljevski dvorac (sada parlament) i upravne zgrade opasane bedemima, crkva Aleksandra Nevskog, a zatim donji grad- nekada naseljenog švedskim i njemačkim trgovcima, pomorcima i zanatlijama; to je danas pješačka zona Talina, proglašena dijelom svetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO–a, u kojoj su katedrala sv. Nikole, gradska vijećnica, palata Kadriorg... Smještaj u hotel. Slobodno popodne. Noćenje.

7.dan 26.05.2017. TALIN-HELSINKI

Doručak. Transfer do luke u Talinu i ukrcaj na trajekt, isplovljavljanje u 10.30h za Helsinki, koji leži oko 80 km od Talina, na sjevernoj obali Finskog zaliva. Uplovljavanje u glavni grad Finske, Helsinki, poslije dva sata vožnje u 12.30h.  Grad je smješten na jednom od najlepših arhipelaga na svijetu i sa tri strane zapljuskuje ga Baltičko more. Svojim brojnim parkovima, jezerima i ostrvima oslikava zaljubljenost ovog naroda u prirodu. Grad je osnovao švedski kralj Vase prije više od 450 godina a svoj procvat doživio je polovinom XIX vijeka, kada nastaje većina građevina u neoklasicističkom stilu. Odlazak na panoramsko razgledanje grada: Trg senata sa jednim od simbola grada – Luteranskom Katedralom, zgrade Univerziteta i Vlade. Bogato ukrašena pravoslavna Crkva Uspenja, najveća u sjevernoj Evropi, Manerhajmova ulica gdje se nalazi zgrada parlamenta, Nacionalni muzej i poznata koncertna dvorana Finlandia, Olimpijski stadion, gdje su 1952 godine održane Olimpijske igre, jedinstvena Tempeliaukio crkva uklesana u stijeni, Sibeliusov park sa impresivnom skulpturom posvećenom ovom velikom kompozitoru. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme za individualno razgledane grada, isprobavanje morskih i laponskih specijaliteta, kupovinu suvenira ili šetnju Esplenadom – promenadom koja izlazi na ribarsku luku i pijacu. Noćenje.

8.dan 27.05. HELSINKI-PODGORICA.

Doručak. Polazak na aerodrom i polijetanje u 10.30h. Dolazak na aerodrom u Dubrovniku u 12.35h.

CIJENA

CIJENA ARANŽMANA: 2949,00 KM
(uračunate avio taxe)

U cijenu aranžmana je uračunato:

 • prevoz avionom na relaciji Dubrovnik-Oslo i Helsinki-Dubrovnik, aero takse
 • svi opisani transferí i vožnje Oslo-Stokholm-Talin-Helsinki
 • hotelski smještaj na bazi noćenje sa doručkom u: Oslu hotel Thon Slottsparken 3*, u Stokholmu hotel Scandic Malmen 3*, u Talinu hotel Radisson Blu Olumpia  4* i u Helsinkiju hotel Scandic Park Helsinki 4*
 • smještaj sa večerom i doručkom u untrašnjim kabinama na brodu na relaciji Stokholm-Talin
 • brodsku kartu za brod koji plovi na relaciji Talin-Helsinki
 • obilasci prema programu, usluge vodiča i lokalnih vodiča
 • troškovi međunarodnog osiguranja

U cijenu aranžmana nije uračunato:

 • fakultativni izleti
 • Transfer na relaciji Sarajevo-Dubrovnik- Sarajevo (80,00 KM)

Napomena:

 • Svaki putnik mora imati uplaćeno putničko zdravstveno osiguranje (vlastito ili uplaćeno putem agencije) bez obzira da li podliježe procesu viziranja BH pasoša ili ne.
 • Smještaj u 1/3 (trokrevetnim sobama) podrazumijeva 1 „francuski“ ležaj i 1 pomoćni ležaj (ili sofa) „na razvlačenje“. Sve sobe u hotelima su iste veličine bez obzira dali se radi o sobama 1/1, 1/2 ili 1/3.
 • Za sve aranžmane važe Opšti uslovi putovanja BUENA VISTA D.O.O. ZENICA a koji su usklađeni sa UTABIH standardima.
 • Doplata za jednokrevetnu sobu 370€, ukupno za sva navedena spavanja.
 • Trokrevetne sobe ne preporučujemo za tri odrasle osobe jer treći krevet ne odgovara standardnoj veličini a i kvadratura soba u Skandinaviji je manja nego u ostalim gradovima Evrope. Postoji mogućnost doplate za spoljnu brodsku kabinu, na upit, za krstarenje Stokholm-Talin.
 • Za realizaciju fakultativnog izleta potrebno je najmanje 15 učesnika