PROGRAM

Kraljevina Maroko je najzapadnija država sjeverne Afrike. Na sjeveru je okružuje Sredozemno more, od Evropskog kontinenta razdvaja je Gibraltarski moreuz, na zapadu je zapljuskuje Atlanski okean, na jugu se prostire Sahara, dok na istoku obronci planine Atlas prave granicu sa Alžirom i Mauritanijom. Priroda ove zemlje Magreba je puna kontrasta: Maroko odlikuju visoke planine i prostrane plaže, pustinje, ski centri poput onih u Alpima, oaze, vinogradi i cvijetna polja izrazitih kolirita. U ovoj afričkoj zemlji danas vlada mladi kralj Mohamed VI po ugledu na moderne evropske monarhije. Carski gradovi Marakeš, Fes, Meknes i prijestolnica Rabat najveće su blago ove zemlje. U njihovim medinama se vijekovima ništa ne mjenja. Unutar njih, u lavirintu uskih sukova, život sitnih zanatlija i trgovaca odvija u potpuno drugom vrtlogu vremena, a samo nekoliko koraka dalje, nalaze se raskošni bulevari, zgrade moderne arhitekture i luksuzni hoteli.

1. DAN - 12.10.2017.  – SARAJEVO - ISTANBUL

Sastanak putnika na aerodromu u Sarajevu 2 sata prije leta. Let na relaciji Sarajevo – Istanbul (TK1026) u 21.10h. Slijetanje u Istanbul 00.05h. Transfer do hotela i noćenje u Istanbulu.

2. DAN – 13.10.2017. – ISTANBUL – KAZABLANKA - RABAT

Doručak. Transfer do aerodroma. Let (TK Istanbul – Kazablanka planiran je u 10:55 sati. Dolazak u Casablancu planiran je u 14:00 sati po lokalnom vremenu. Nakon slijetanja, pasoške i carinske kontrole sastanak sa vodičem i obilazak ekonomske i industrijske središta Maroka: trga Mohameda V., rezidencijalne četvrti Anfa, vožnja uz promenadu Ain Diab uz more, razgled (izvana) veličanstvene džamije kralja Hassana II, jedne od najvećih džamija na svijetu, vožnja pored katedrale do četvrti Habous, Trga Muhameda V. i Trga Ujedinjenih naroda, primjera marokanske secesijske arhitekture. Nakon razgledanja polazak za Rabat. Po dolasku smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

3. DAN 14.10.2017. RABAT – MEKNES - FES

Doručak. Nastavak putovanja prema Meknesu, grad koji je okružen sa 40km dugim zidinama, nekada  prijestolnica sultana Ismaila. Oblazak ostataka nekadašnjeg “marokanskog Versaja”, zatim veličanstvena “Bab Mansour” kapija, najljepša kapija sjeverne Afrike. Posjeta Volubilisu, te razgled ostataka ruševina iz Rimskog doba, gdje su mnogi mozaici ostali netaknuti.

Nastavak putovanja prema Fesu. – kraljevskom gradu koji je već više od 10 vijekova jedan od najsnažnijih centara islamske nauke i duhovnosti. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

4. DAN 15.10.2017.  – FES

Doručak. Razgledanje grada počinjemo sa obilaskom srednjevjekovne Medine, zidom okružen stari Fes sa lavirintom ulica, Fes-El-Bali, Atarine medresa, Bou Inania medresa, Nejjarine Fontana, Zawia Moulay Idriss II – džamija sa grobom istoimenog sultana, utemeljitelja Islama u Maroku. Poslijepodne odlazak u bazaar, te šetnja bazarom gdje ćete imati priliku da vidite kako je vrijeme u ovom bazaru stalo još prije par vijekova. Večera. Noćenje.

5. DAN 16.10.2017. – FES – MARAKEŠ

Nakon doručka polazak za Marakeš preko Atlas planina, gdje ćete uživati u veličanstvenim krajolicima. Dolazak u Beni Mellal, moderni grad i ekonomska centar regiona-kratki obilazak.. Nastavak putovanja prema Marakešu i dolazak u kasnim popodnevnim satima. Odmor. Večera. Noćenje.

6. DAN 17.10.2017. – MARAKEŠ

Doručak. Slijedi razgled „Bisera Juga“ kako nazivaju Marrakech. Grad je utemeljila dinastija Almoravida krajem 12. vijeka kada su sagrađene blistave palače i parkovi. Obilazak arhitektonskog remek djela minareta Koutoubia, grobnica Saadien, ugodnih, mirnih vrtova Menara i palače Bahia. Slijedi šetnja labirintom malih, uskih uličica i živopisnim soukom s marokanskim rukotvorinama. Na kraju ćete posjetiti čuveni trg Djemaa el Fna, žilu kucavicu grada. U večernjim satima trgom odiše mješavina mirisa, svjetlosti i zvukova s pripovjedačima legendi, zabavljačima, krotiteljima zmija, vodonošama. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

7. DAN 18.10.2017. MARAKEŠ – KAZABLANCA

Doručak. Povratak u Kazablanku. Dnevna vožnja. Smještaj u hotel, slobodno vrijeme, večera i noćenje.

8. DAN 19.10.2017. KAZABLANKA - ISTANBUL

Doručak. Let iz Kazablanke za Istanbul planiran je u 14:35. Po dolasku u Istanbul u 22:10 sati, transfer do hotela. Noćenje.

9. DAN  20.10.2017. – ISTANBUL – SARAJEVO

Doručak. Polazak za Sarajevo u ranim jutarnjim satima. Let na relaciji Istanbul - Sarajevo (TK1021) u 07.15h. Slijetanje u Sarajevo 08.05h.

CIJENA

CIJENA ARANŽMANA  1299,00KM

CIJENA UKLJUČUJE:

 • Kompletnu organizaciju uz pratioca putovanja.
 • Avio prevoz Sarajevo–Istanbul–Casablanca–Istanbul-Sarajevo
 • Posjete i razgledi prema programu putovanja
 • 2 noćenja u Istanbulu u hotelu 3*, na bazi 2 noćenja sa doručkom (u polasku i u povratku),
 • 2 noćenja u Marakešu u hotelu 4* na bazi 2 polupansiona,
 • 2 noćenja u Kazablanci u hotelu 4*, na bazi 2 polupansiona,
 • 2 noćenja u Fesu u hotelu 4*, na bazi 2 polupansiona
 • 1 noćenje u Rabatu u hotelu 4*, na bazi polupansiona
 • Svi transferi autobusom,
 • Usluge stručnog lokalnog vodiča na engleskom jeziku tokom putovanja,
 • Usluge pratioca grupe-predstavnika agencije organizatora putovanja na našem jeziku,
 • Troškove organizacije i rezervacije.

CIJENA NE UKLJUČUJE:

 • Aerodromske i sigurnosne taxe 450,00KM,
 • Obavezan bakšiš 16 € (za 8 dana, vozači, vodiči).
 • Marokanska viza 60 KM
 • Doplata za 1/1 sobu 300,00 KM,
 • Putno zdravstveno osiguranje 20 KM,

NAPOMENA

 • Vizu obezbjedjuje agencija. Za vizu je potrebno:
  • biometrijski pasoš sa rokom važenja minimum 6 mjeseci,
  • 1 x foto 3 x 4 cm,
  • potvrda o zaposlenju ili zadnji ček od penzije.
  • Putnici sa HR putovnicom ne trebaju vizu

NAPOMENE:

 • Organizator zadržava pravo izmjene cijene aranžmana i fakultativnih izleta u slučaju drastičnih povećanja cijene nafte na svjetskom tržištu ili monetarnih poremećaja na finansijskom tržištu a koji utiču na kalkulativne elemente ovog aranžmana.
 • Buena Vista d.o.o. nije u mogućnosti da određuje satnicu po kojoj će letovi biti realizovani.
 • Vrijeme leta zavisi od uslova u saobraćaju (raspoloživost aviona kod avio-kompanije, opterećenost sarajevskog i odredišnog aerodroma) koji u novogodisnjoj sezoni mogu biti otežani.
 • Buena Vista d.o.o. ne odgovara za eventualne promjene u satnici leta.
 • Za ovaj program važe OPSTI USLOVI PUTOVANJA Turističke agencije BUENA VISTA doo.

 

VAŽNO – OBAVEZNO PROČITATI

IZVOD IZ OPŠTIH USLOVA PUTOVANJA (CHARTER LETOVI):

CLAN 4.

“…Datum početka i završetka aranžmana utvrđen programom putovanja ne podrazumjeva cjelodnevni boravak putnika u smještajnom objektu, odnosno, destinaciji. Vrijeme–sat polaska ili dolaska putnika i ulaska putnika u smještajni objekat, uslovljen je procedurama na graničnim prelazima, stanju na putevima, dozvolama nadležnih vlasti, tehničkim i vremenskim uslovima ili višom silom, koje mogu da utiču na vrijeme polijetanja aviona i dr., na koje organizator ne može uticati, te zbog toga navedeni razlozi ne mogu biti osnov prigovora-reklamacije putnika. Prvi i poslednji dan iz programa putovanja su predviđeni za putovanje (a kada je u pitanju drugi vid prevoza, putovanje može trajati i više dana) i ne podrazumjevaju boravak u hotelu ili mjestu opredjeljenja - već samo označavaju kalendarski dan početka i završetka putovanja, radi čega putnik nema pravo na prigovor-reklamaciju, zbog večernjeg, noćnog ili ranog jutarnjeg leta, ulaska u sobu u kasnim večernjim časovima, napuštanja hotela u ranim jutarnjim časovima, i slično.

Za avio aranžmane ugovoreno vrijeme početka putovanja je sastanak putnika na aerodromu, koji je najmanje 2 sata ranije, u odnosu na prvo objavljeno vreme polijetanja od strane avio-kompanije. U slučaju pomjeranja navedenog vremena polijetanja aviona, organizator ne snosi nikakvu odgovornost, već se primjenjuju nacionalni i međunarodni propisi iz oblasti avio-saobraćaja. Po pravilu odlazak – dolazak, polijetanje-slijetanje aviona, kod čarter letova je u kasnim večernjim ili ranim jutarnjim satim, i ako je npr. obezbjeđen ugovoreni početni ili završni obrok u vidu tzv. “hladnog obroka”, van ili u smještajnom objektu, smatra se da je program putovanja u cijelosti izvršen.
Usluge turističkog vodiča, turističkog pratioca, lokalnog turističkog vodiča i turističkog animatora ili lokalnog predstavnika organizatora, predviđene programom putovanja, ne podrazumjeva njihovo cjelodnevno i kontinuirano prisustvo, već samo kontakt i neophodnu-nužnu pomoć putniku, po unaprijed utvrđenim terminima periodičnog dežurstva, objavljenih na oglasnoj tabli ili na drugi prikladan način. Instrukcije i uputstva turističkog vodiča, turističkog pratioca ili predstavnika organizatora (posebno u vezi sa vremenom polazaka, prevozom, smještajem, zakonskim i drugim propisima, i dr.) obavezuju putnika, a nepridržavanje pomenutih instrukcija predstavlja povredu ovih opštih uslova, i sve eventualne posljedice i štetu u takvom slučaju, snosi putnik u cjelosti.
Usmene i bilo koje druge vrste informacija, koje se razlikuju od onih koje su sadržane u pisanom programu putovanja ili posebnom pisanom ugovoru, ne obavezuju organizatora i ne mogu biti osnov za isticanje prigovora ili reklamacije putnika…”

 

PROCEDURA ZA DOBIJANJE VIZE / VAŽNE INFORMACIJE

Popis potrebnih dokumenata za izradu turisticke vize za gradane BIH:

OBEZBJEĐUJE PUTNIK

 1. Popunjen obrazac za izdavanje vize (možete preuzeti u agenciji)
 2. Kopija putovnice (stranice 1 do 3, koja vazi vise od 3 mjeseca nakon predvidjenog datuma ulaska u Maroko)
 3. Dvije novije fotografije, formata za putovnicu (4x3cm), s bijelom pozadinom
 4. Kopija osobne iskaznice
 5. Potvrda o zaposlenju sa apostille pecatom ili potvrda mirovinskog o predanom zahtjevu za mirovinu (ili sl)

OBEZBJEĐUJE AGENCIJA

 1. Kopija potvrdjene rezervacije avio-karte ili kopija vec kupljene avio-karte / karte za brod i slicno.(obezbjeđuje agencija)
 2. Potvrda rezervacije smjestaja (npr. hotel) ili pozivno pismo domacina iz Maroka (obezbjeđuje agencija)
 3. putno osiguranje (obezbjeđuje agencija)

Nakon uvida u dostavljenu dokumentaciju, Veleposlanstvo Maroka u Hrvatskoj moze traziti i dostavljanje drugih dokumenata. Cijela procedura provjere i izrade vize traje od 3 do 25 dana.

Agencija ne snosi odgovornost za odbijanje aplikanata za vizu, te klijent sam snosi troškove i eventualne posljedice procedure dobijanja vize.

Cjenik Veleposlanstva koji je trenutno na snazi je sljedeci:

ZA PERIOD BORAVKA 3 DO 90 DANA S JEDNIM ULASKOM U KRALJEVINU MAROKO 25 EUR

SVE NAVEDENE DOKUMENTE DOSTAVLJATE U AGENCIJU DIREKTNO ILI SKENIRANO PUTEM E-MAIL-a : INFO@SOLAZUR.BA , NAJKASNIJE 48H OD VRŠENJA REZERVACIJE.