PROGRAM

Indija - zemlja snova i fantazije - zemlja raznolikosti koju kada spomenemo odmah pomislimo na finu svilu pod prstima, miris safrana i ruža u zraku, bradate svete ljude na gatovima, strastvene hodočasnike, snijegom pokrivene vrhove himalaja i mističnu rijeku gang. U indiji se govori oko 400 jezika, obožava se preko tri miliona raznih božanstava, a kulturne i etiničke raznolikosti u njenih 28 država i 7 "teritorija" čine jedan izuzetno živopisan mozaik. Da bismo i djelimično shvatili indiju moramo napraviti veliko rastojanaje od naših ideja i pokušati da razumijemo indijce koji već hiljadama godina uživaju u ovom načinu života. Skromnost i jednostavnost su glavne osobine indijaca, koji će vas uvijek dočekati sa širokim osmijehom. Ovaj divan narod iza sebe ostavlja bogato kulturno naslijeđe, a neke od najbitnijih kulturno istorijskih spomenika ćemo imati priliku i sami da obiđemo na ovom putovanju.

1. i 2. DAN 17.03.2018: SARAJEVO – ISTANBUL – DELHI / LET U INDIJSKU PRIJESTONICU
Sastanak putnika na sarajevskom aerodromu 2 sata prije leta. Let za Istanbul je predviđen u 11:55h sa dolaskom u Istanbul u 15:40h (lokalno vrijeme). Nastavak leta za Delhi je u 20:55h. Dolazak u Delhi predviđen je u ranim jutarnjim satima cca. 05:15h. Slijedi organizirani transfer do hotela uz panoramski razgled dijela Delhija kroz koji se prolazi prilikom transfera. Prijava u hotel je predviđena nakon 14:00h (ukoliko hotel bude imao spremne sobe po našem dolasku, ustupit će nam iste). Ovaj dan je predviđen za odmor i relaksaciju, kao i prilagođavanje na indijsku klimu i temperaturu. Večera, noćenje. Hotel u kojem smo predvidjeli smještaj je: Jaypee Vasant Continental Delhi 5*.

3. DAN: DELHI (Stari Delhi + Novi Delhi) HARMONIJA RAZLIČITOSTI STAROG I NOVOG DELHIJA

Doručak i razgledanje glavnog grada Indije. Očarat će nas obojene zgrade i kulturno historijski spomenici iz različitih historijskih razdoblja. To je grad hramova, džamija, palača i prekrasnih vrtova. New Delhi oduševljava s kolonijalnim britanskim zgradama kao što su parlament, predsjednička palača (Rashtrapati Bhawan) i zgrade brojnih ministara. Naš obilazak kreće posjetom velikom utvrđenju “Red fort”, zatim slijedi vožnja rikšom kroz poznatu tržnicu “Chandni Chowk” koja će upotpuniti cjelukupnu sliku Delhija. Obilazak nastavljamo prema veličanstvenom vojnom spomeniku, visokom 42 m, a koji ponosno nosi naziv »Vrata Indije«. Stari Delhi je bio glavni grad muslimanske Indije od 12. do 19. St. Obilazak. Najveličanstvenijih zgrada - obilazak najveće džamije – jami masjid i kompleksa qutub minar – prve džamije u indiji iz 12. Stoljeća s najvišim minaretom. Slijedi vožnja do lotusovog hrama, koji je naziv dobio po cvijetu lotusa, a za svoj arhitektonski izgled je bio dobitnik mnogih nagrada. Ovaj hram je sagrađen 1986. Godine, a predstavlja glavni žrtveni hram na indijskom potkontinentu. Na kraju dana posjet spomeniku mahatma gandhiju – raj ghat. Povratak u hotel. Večera, slobodno vrijeme i noćenje.

4. DAN: DELHI – JAIPUR

Doručak. Check out iz hotela i naša vožnja se nastavlja prema Jaipuru. Petosatna vožnja ugodnim autobsum vodi nas preko pustinjskih predjela zlatnog trougla sve do glavnog grada države Rajastan - Jaipura, kojeg nazivaju još i “Crveni grad” zbog pretežno crvene boje kojom je grad obojen. Popularni ružičasti grad, drevni kraljevski grad Jaipur, poznato je indijsko turističko odredište, grad bogate historije prepun spomenika, kraljevskih dvoraca, trgova i tvrđava. Jaipur je glavni i najveći grad indijske države Rajasthan, smješten u polupustinjskom području. U ovom velikom gradu danas živi više od tri miliona stanovnika. Jaipur je indijski poslovni i univerzitetski centar u kojem ćete se osjećati kao u pravoj metropoli, ali onda vas iza ugla dočeka starinski šarm građevina i ulica koji uvijek ponovo iznenadi putnika. Panoramski razgled grada uz usputne posjete. Smještaj u hotel i slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti. Večera. Noćenje.

5. DAN: JAIPUR – AMBER FORT – CITY PALACE – HAWA MAHAL – ALBERT HALL

Nakon doručka našu današnju avanturu započinjemo posjetom tvrđavi Amber. Ovo je jedna od najveličanstvenijih indijskih tvrđava. Tvrđava je stara 1000 godina, a do nje se dolazi na slonovima ili jeepovima, a koja je udaljena svega oko 12 km od centra grada. Tvrđava Amber, drevno je središte Maharadžine države čiju arhitekturu prožima mogulska raskoš. Impozantna tvrđava na brdovitom obronku čija se ljepota skriva unutar njenih zidina s prekrasno oslikanim minijaturama, dekoracijama od ogledala i bjelokosti. U njoj je živio maharadža sa svojih 350 konkubina i 12 žena. Stoga se u njoj nalazi i 12 glavnih vrata s dvorištima za svaku Maharadžinu ženu. U jednoj od dvorana za goste možemo uživati u tradicionalnoj indijskoj muzici na tradicionalnim, nama gotovo nepoznatim instrumentima. Jaipur je indijski poslovni i univerzitetski centar, a naša prva posjeta kreće od obilaska “city palace” ili gradski dvorac koji je ujedno i muzej. Dvorac koji je još uvijek dom vladarske obitelji krase brojni balkoni, kupole i dvorišta. Obilazak Jaipura nastavljamo starim dijelom grada koji je obojen u ružičasto te svakom posjetitelju izaziva divljenje. U tom dijelu grada posjećujemo tzv. “Hawa Mahal” ili “tvrđava vjetra” koju krase mnogobrojni prozori sa kojih su aristokratske dame posmatrale svakodnevni život na ulicama. Stari dio Jaipura okružuju zidine, ali danas se grad proširio daleko izvan njih. Na nekoliko velikih tržnica u gradu moguće je kupiti ručno rađene kožne cipele, plavo posuđe, kravate i marame, ručno rađeni nakit i brojne druge rukotvorine. Na ovim ćete se orjentalnim tržnicama osjećati kao da ste u lovu na blago gdje ujedno možete iskoristiti i slobodno vrijeme. Današnji obilazak završavamo posjetom centralnom muzeju “Albert Hall” koji se nalazi u vrtovima Ram Nivas, a ranije je korišten kao mjesto za rekreaciju aristokratskih porodica. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme, večera. Noćenje.

6. DAN: JAIPUR - FATEHPUR SIKRI – AGRA – AGRA FORT

Rani doručak / check out iz hotela u Jaipuru. Jutarnja vožnja od Jaipura do Agre (gdje se nalazi Taj Mahal) preko  “grada pobjede” Fatehpur Sikri, kojeg je dao izgraditi Veliki Akbar u 16. St. za svoju prijestolnicu. Napustio ga  je tokom gradnje tvrđave u Lahoreju. Grad je danas "grad duhova", ali su ostale dobro očuvane veličanstvene zidine, prelijepe palače, džamije, mauzoleji i vrtovi, koji su jedinstveni spomenik graditeljstva mogula i također spoja muslimanske, hinduističke i jain arhitekture. Nastavak vožnje prema Agri te dolazak u ovaj grad čuda. Naš put nas vodi prema “Agra fort” ili “crvena tvrđava” koja je izgrađena u 16. St. kada je Agra bila prijestonica Indije, a koju su gradili milioni ljudi iz cijele regije. Njen položaj je uz rijeku Yamuna. U Agra fort su živjeli svi veliki mogulski kraljevi od Humayuna do Aurangzeba. Okružena je zidinama visokim 17 m, a u njenoj elegantnoj unutrašnjosti nalaze se brojne palače, apartmani, dvorane i vrtovi. Šah Jahan je kao zatvorenik vlastitog sina u zadnjim danima svog života od tamo posmatrao spomenik svojoj ljubavi - poznati Taj Mahal. Veliki dio trđave još uvijek koristi indijska vojska pa nije dostupan javnosti, ali glavni dio je svakako neizostavan u našem obilasku. Nakon razgleda ove megagrađevine, transfer do hotela, smještaj i večera. Slobodno vrijeme i noćenje u hotelu.         

7. DAN: TAJ MAHAL

Da bi izbjegli velike gužve i vrućine ispred ovog svjetskog čuda, na ulazu moramo biti što ranije (u Taj Mahal zabranjeno je unijeti bilo koji drugi predmet osim flašice sa vodom i telefona/foto aparata). Nakon velike kontrole na samom ulazu, obići ćemo spomenik izgrađen u ime vječne ljubavi velikog mogula šah Jahan kao posljednju počast svojoj trećoj i najdražoj ženi Mumtaz Mahal. Ona je preminula dok je rađala njihovo četrnaesto dijete, a poželjela je mauzolej kakav svijet nije vidio, i dobila ga je! Ovo remek djelo svjetskog graditeljstva napravljeno je od bijelog mramora i crvenog pješčenjaka, a ukrašeno je motivima biljaka i stihovima iz Kur’an - a. Dekoracije građevine su od raznih skupocjenih materijala kao što su žad i kristal iz kine, tirkiz s tibeta,  lazurni kamen iz Afganistana i krizolit iz Egipta. Nazivaju ga još i »krunska palača«. 

Imat ćete priliku posmatrati Taj Mahal - ovaj prekrasni mramorni  mauzolej u svoj njegovoj ljepoti tokom izlaska sunca. Tokom obilaska, a uz asistenciju profesionalnog vodiča/pratioca imati ćemo dovoljno vremena za slikanje i vlastiti doživljaj ove unikatne građevine sa svim popratnim objektima.

Nakon taj mahala, vraćamo se u hotel. Doručak i kasni check out iz hotela. Vožnja prema delhiju sa usputnim zadržavanjima po potrebi grupe. Po dolasku u delhi, posjeta tržnom centru radi kupovine poklona i suvenira. Nakon slobodnog vremena transfer do mayflower hotela radi večere i odmora do transfera na aerodrom. The mayflower hotel je u vlasništvu naše partnerske agencije te su nam ustupili sobe da odmorimo do transfera na aerodrom.

8. DAN 24.03.2017: DELHI – ISTANBUL (kvart Laleli & Sultanahmet )

Rano buđenje i transfer prema aerodromu 3 sata prije leta cca 03:30h (zbog veličine aerodroma u delhiju). Check in i let prema Istanbulu u 06:55h po lokalnom vremenu (let prema Istanbulu traje cca 8 sati). Dolazak u Istanbul u 11:25h po lokalnom vremenu. Obzirom da nam je let iz Istanbula za Sarajevo u večernjim satima, vrijeme možemo provesti u šetnji po istanbulskim četvrtima Laleli i Sultanahmet (transfer metroom fakultativno). Povratak na istanbulski aerodrom te let prema Sarajevu u 19:20h. Slijetanje u Sarajevo u 20:15h.

Kraj programa.

CIJENA

Cijena aranžmana: 2099,00 KM

Cijena aranžmana uključuje:

 • Prijevoz avionom prema programu (ekonomska klasa) na relaciji Sarajevo – Istanbul, Istanbul – Delhi i povratak.
 • Transfere klimatiziranim turističkim autobusom u Indiji prema programu
 • Smještaj u New Delhiju u hotelu Jaypee Vasant Continental 5* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na bazi 2 noćenja s doručkom
 • Smještaj u Jaipuru u hotelu The Lalit 5* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 2 noćenja s doručkom
 • Smještaj u Agri u hotelu Jaypee Palace 5* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na na osnovi 1 noćenja s doručkom
 • Odmor sa spavanjem u The May flower hotelu do transfera na aerodrom Delhi
 • Razgledanje prema programu u pratnji vodiča na engleskom jeziku
 • Vožnju rikšom u New Delhiju
 • Jahanje na slonu (ili jeep) u Jaipuru
 • Pratitelja iz agencije tokom cijelog putovanja
 • Troškove organizacije putovanja i garancije

Cijena ne uključuje:

 • Obaveznu doplatu za fakultativne izlete i ulaznice u muzeje te posjetu svih znamenitosti iz programa 230,00 KM
 • Aerodromske takse u kompletnom iznosu od 330,00 KM
 • Doplatu za hotelski/restoranski polupansion u ukupnom iznosu od 100,00 KM
 • Bakšiš vozaču i vodiču 30,00 KM
 • Lične troškove
 • Putno osiguranje
 • Troškove ishođenja vize za indiju koja se može kupiti individualno preko interneta 50 USD ili u agenciji (110 KM)
 • Mogućnost doplate za jednokrevetnu sobu od 750,00 KM

Kalkulacija je rađena na bazi 19 putnika, te agencija zadržava pravo povećanja cijene, promjene programa te otkaza putovanja u slučaju nedovoljno prijavljenih osoba.

Popusti:

- treća odrasla osoba na pomoćnom ležaju: 100 KM

Napomena uz smještaj u trokrevetnoj sobi: trokrevetne sobe se najčešće sastoje od 2 odvojena ili 1 bračnog kreveta + pomoćni ležaj. Kvadratura sobe često je ista ili slična dvokrevetnoj sobi te time komoditet može biti smanjen.

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti


Bosanski državljani trebaju vizu za Indiju, a vizu je moguće uraditi online putem poveznice: https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html (Cijena 49,20 USD uključujući bankovni trošak, plaćanje moguće Mastercard ili Visa karticama. Vizu je moguće ishoditi unutar 30 dana do polaska na putovanje/ulaska u u Indiju).

Red letenja:

1 TK1022 G SA 17MAR SJJIST HK20 1155 1540 Y M01.1E

2 TK 716 G SA 17MAR ISTDEL HK20 2055 0515*Y M01.2E

3 TK 717 G SA 24MAR DELIST HK20 0655 1125 Y M02.1E

4 TK1025 G SA 24MAR ISTSJJ HK20 1935 1925 Y M02.2E

Korisne informacije

Službeno ime: Republika Indija

Geografski položaj: Južna Azija

Glavni grad: New Delhi

Površina: 3.287.590 km2

Broj stanovnika: 1.095.351.995 (2006.)

Službeni jezik: hindu, engleski i 21 regionalni jezik

Vremenska razlika: +3,30 h/+4.30 h u odnosu na bosnu i hercegovinu

Novčana jedinica: indijska rupija – inr (100 paisea); 1 kn = 9,28 inr; 1 eur =70,43 ind; 1 usd = 63,58 ind

Električni napon: 220 v/50 hz

Piće i hrana: kupovati mineralnu ili izvorsku vodu u bocama (obavezno provjeriti da li je čep originalno zatvoren!), izbjegavati hranu i sokove na ulici, piti pića bez leda. Tokom putovanja preporučujemo jesti u boljim restoranima ili hotelima i paziti na higijenu ruku.

Odjeća: lagana, jednostavna i neobavezna odjeća. Preporučljivo je imati pokrivena ramena, ruke do lakta, odnosno nadlaktice, trbuh, dekolte i koljena, odnosno noge. Za posjet nekim hramovima i džamijama potrebna su prekrivala (ponesite šal ili maramu), a obuća se ostavlja na ulazu pa je dobro ponijeti čarape.

Kupovina: Indija je raj za kupovinu! Pazite što kupujete jer izbor je toliki da vrijedi prvo dobro razgledati i raspitati se po pitanju cijene i kvalitete. U protivnom se dešava da već iza ugla nađete ljepše i jeftinije od onoga što ste upravo kupili. Kada ste stvarno zainteresirani za nešto prema trgovcu glumite nezainteresiranost, jer će onda cjenkanje polučiti najbolje rezultate.  Obavezno se cjenkajte, jer spada u dio trgovačke kulture. Pazite na kvalitetu, jer ima puno robe upitne kvalitete. Kupovati se može od bazara (idelano za tekstil, suvenire i ostalu tradicionalnu robu), radnji (pretežno zapadne marke) ili specijaliziranih radnji za turiste (slična roba kao na bazaru, ali kvalitetnija i skuplja).

Najčešći proizvodi koji se kupuju su: tekstil, svila/sariji, tepisi, nakit/drago kamenje, predmeti od drveta, mramora i bronce, antikviteti ili zapadna tzv. Globalna roba po nižim cijenama. Vodite računa da ono što se vama čini jeftino, za Indijca će to biti pravo malo bogatstvo!

Klima: od tropske na jugu do umjerene na sjeveru. Ljeto traje između marta i juna u većini dijelova Indije. Temperature tokom dana prelaze 40 °C. U obalnim regijama temperatura prelazi 30 °c, a povezana je s visokim razinama vlažnosti. Nakon ljeta slijede kiše koje donosi jugozapadni monsun, a koje osiguravaju padavine za većinu Indije. Zime započinju u sjevernoj Indiji u novembru, a u južnoj Indiji u kasnom decembru, a karakteriziraju je blagi do topli dani i prohladne noći.

Pozivni broj zemlje: +91

Mobilni telefon: upotreba mobilnih telefona je moguća, preporučujemo provjeru s mobilnim operaterom u BiH

Napomene: molimo da obratite pažnju o propisima vezanim uz prijevoz prtljage u međunarodnom zračnom prometu, kao i na težinu i količinu vase prtljage. Za prtljagu je odgovorna avio kompanija. Po osobi dozvoljeno je nositi 1 komad prtljage maksimalne težine do 23 kg. Ručna prtljaga podložna je pregledu, ne dozvoljava se unošenje tekućina tj. ograničeno je unošenje tekućina u avion, dozvoljeno je po osobi jedan komad ručne prtljage unjeti u avion (max 7 kg). Aerodromske takse podložne su promjenama i konačni iznos taksi potvrđuje se na dan izdavanja avio karte. U slučaju promjene reda letenja (vremena, aerodroma) organizator putovanja zadržava pravo promjene redosljeda programa putovanja. Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji zemalja u koje se putuje i može biti različita od evropskih standarda. Cijene fakultativne ponude i ulaznica bazirane su prema stanju iz juna 2017. I mogu biti podložne promjeni.

LET IZ SARAJEVA

ZANZIBAR

od 2100 KM

ZANZIBAR

AVIONOM IZ SARAJEVA
25.11.2018- 05.12.2018.

JERUSALEM + TEL AVIV

od 1980 KM

JERUSALEM + TEL AVIV

LET IZ SARAJEVA
31.05.2018 - 09.06.2018.

MALDIVI

od 2499 KM

MALDIVI

AVIO IZ SARAJEVA
31.08.-11.09.2018.