PROGRAM

Zaviri u samu kolijevku ljudske civilizacije, uživaj u otkrivanju najbogatijeg i najsiromašnijeg kontinenta, krstari nepreglednim savanama dok aparatom pokušavaš da uloviš lavove, žirafe i slonove, brčkaj se u kristalnom tirkiznom indijskom okeanu i otkrivajući Afriku, otkrij sebe. Upoznaj nove ljude iz cijelog svijeta, svoje istomišljenike, i zabavljaj se tokom cijelog putovanja. Učini da ovo bude putovanje za pamćenje!

1. Subota 25.02.2018. / Polijetanje – neka avantura počne

Okupljanje putnika na aerodromu “Nikola Tesla” dva sata pred polijetanje. Let za Dar es Salaam sa presjedanjem u Dohi (Let br. QR 0232).

2. Nedjelja 26.02.2018. / Vrelina pijeska

U ranim večernjim časovima slijećemo u Dohu, glavni grad Katara. Poslije carisnkih formalnosti i pribavljanja vize, odlazimo do smještaja. Pravimo kraću pauzu radi odmora, i koristimo slobodno vrijeme da obiđemo jedan od dragulja Persijskog zaliva. Slobodno vrijeme. Noćenje.

3. Ponedjeljak 27.02.2018. / Slijećemo u Dar es Salaam

U ranim jutarnjim časovima dva sata pred polijetanje odlazimo na aerodrom. Let za Tanzaniju. Slećemo u Dar es Salaam, bivšu prijestonicu i najveći grad Tanzanije. Smještamo se u hotel i poslije odmora krećemo u fakultativni obilazak grada: Zgrada senata, botanička bašta, katedrala Svetog Josifa, Luteranska crkva, Nacionalni muzej Tanzanije, Askari spomenik, Boma (najstarija građevina u gradu). Slobodno vrijeme. Noćenje.

4. Utorak 28.02.2018. / Tropski raj

Napuštamo Dar es Salaam i prelazimo na Zanzibar, jedno od najljepših ostrva sa nestvarnim plažama i tirkizno kristalnom vodom indijskog okeana. Dolazimo u smještaj, opuštamo se i uživamo u svim čarima ovog tropskog raja. Slobodno vrijeme. Noćenje.

5. Srijeda 01.03.2018. / Kameni grad

Fakultativni izlet do Stountauna (Stone Town) starog gradskog jezgra grada Zanzibara koji se od 2000.  godine nalazi na UNESCO-voj listi svijetske baštine. Obilazimo Anglikansku katedralu, crkvu Svetog Josifa, džamije, hindu hramove, staru tvrđavu, palatu čuda, sultanovu tvrđavu. Slobodno vrijeme. Vraćamo se u smještaj. Noćenje.

6. Četvrtak 02.03.2018. / Brčkanje u indijskom okeanu

Dan ostavljen za odmor, uživanje, plivanje, ronjenje, prirodu, druženje… Noćenje.

7. Petak 03.03.2018. / Morski safari

Fakultativni izlet na Plavi safari (Blue Safari) – cijelodnevni izlet na kojem obilazimo najljepše plaže Zanzibara, kupamo se i ronimo na najljepšim lokacijama, uživamo u nestvarnim ukusima morskih specijaliteta.  Noćenje.

8. Subota 04.03.2018. / Koliko su stare kornjače?

Fakultativni izlet na Prison Island – ostrvo na kojem se nalazi stari kolonijalni zatvorski kompleks u kojem su nekada bili zatočeni robovi i zarobljenici. Srećom taj mračni dio historije je davno završen i danas ćemo uživati u prelijepim plažama na ostrvu i imati prilike da se igramo, hranimo i mazimo džinovske kornjače koje su još u 19. vijeku stigle sa Sejšela, a neke od njih stare su i preko 100 godina. Ostrvo se nalazi sjeverno od Stountauna i do njega ćemo doći brodom. Slobodno vrijeme. Noćenje.

9. Nedjelja 05.03.2018. / Nazad na kopno

Napuštamo ovaj prelijepi tropski raj prepuni utisaka i vraćamo se u Dar es Salaam. Vrijeme za slobodne aktivnosti, šetnju, obilaske, šoping.  Noćenje.

10. Ponedeljak 06.03.2018. / Doba kolonizacije

Čeka nas još jedan uzbudljiv dan – Fakultativni izlet u Bagamoyo, grad osnovan u 18. vijeku, bivšu prijestonicu njemačke Istočne Afrike i jednu od glavnih kolonijalnih luka. Od nedavno grad se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine kao dobro od izuzetne kulturne i historijske vrijednosti. Obilazimo stari dio grada, upoznajemo se sa kolonijalnim životom “Njemačke” Afrike i uživamo u gostoprimstvu vedrih i nasmijanih ljudi. Slobodno vrijeme. Povratak u Dar es Salaam. Noćenje

11. Utorak 07.03.2018. / U srce Tanzanije

Napuštamo Dar es Salaam i krećemo put Dodome, glavnog grada Tanzanije i sedišta Tanzanijskog parlamenta. Pravimo usputne pauze radi odmora i fotografisanja nepreglednih savana. Stižemo u Dodoma, smještamo se u hotel. Noćenje.

12. Srijeda 08.03.2018. / Prijestolnica

Poslije doručka krećemo u fakultativni obilazak glavnog grada Tanzanije: “Bunge” zgrada parlamenta, Jamatkhana džamija, Anglikanska crkva, Gadafijeva džamija, Luteranska katedrala, Katolička katedrala… Vrijeme za slobodne aktivnosti i upoznavanje prijestolnice Tanzanije. Noćenje.

13. Četvrtak 09.03.2018. / Velikih pet!

U ranim jutarnjim časovima krećemo u avanturu života! Fakultativni izlet do Muhesi rezervata divljih životinja. Vozimo se terenskim vozilima i uz pratnju stručnog lokalnog vodiča otkrivamo magični svijet afričke divljine. Učimo o preživljavanju u ovim surovim uslovima, uživamo u nestvarnim bojama Afrike, slušamo zvuke divljine, upoznajemo se sa svim divljim životinjama sa ovih prostora: lavovi, žirafe, antilope, gazele, slonovi, nosorozi, nilski konji, zebre, ogromna jata ptica i još mnogo mnogo toga! Vraćamo se u Dodoma.   Noćenje.

14. Petak 10.03.2018. / Nazad u luku

Napuštamo prijestolnicu Tanzanije i vraćamo se u njen najveći grad, Dar es Salaam. Vrijeme za slobodne aktivnosti. Noćenje.

15. Subota 11.03.2018. / Opraštanje od Afrike

Dan ostavljen za odmor, uživanje, šetnju, šoping i sređivanje utisaka. Slobodno vrijeme do polaska na aerodrom. Let za Beograd sa presjedanjem u Dohi (Let br. QR 1348).

16. Nedjelja 12.03.2018. / Slijetanje – kraj avanture

U jutarnjim časovima stižemo u Beograd, sumiramo utiske i spremamo se za novu egzotičnu avanturu! Kraj programa.

CIJENA

FIRST MINUTE – 2599 KM (do 15.01.2018.)

REGULARNA CIJENA – 2999 KM

CIJENA UKLJUČUJE:

 •  Avio prevoz kompanije Qatar Airways na relaciji Beograd – Doha – Dar es Salaam – Doha – Beograd, SA SVIM TAKSAMA  i prtljagom do 23kg
 • Transfere na relaciji aerodrom – hotel – aerodrom, Dar es Salaam – Zanzibar – Dar es Salaam – Dodoma – Dar es Salaam
 • Smještaj u hotelima i guest hausima na bazi 12 noćenja sa doručkom (buffet i kontinentalni)
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije, organizatora putovanja

CIJENA NE UKLJUČUJE:

 • Vizu za Tanzaniju  (dobija se na aerodromu):  51$
 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno historijske spomenike
 • Vakcinaciju i vađenje potvrde o vakcinaciji
 • Individualne troškove na putovanju
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje 32KM

Opisi i cijene fakultativa

 • Stone Town – Staro gradsko jezgro grada Zanzibara koji se od 2000.  godine nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine Cijena: 30$
 • Blue Safari – Obilazak brodićem najljepših plaža Zanzibara, kupamo se i ronimo na najljepšim lokacijama. Cijena: 35$
 • Prison Island – Ostrvo na kojem se nalazi stari kolonijalni zatvorski kompleks u kojem su nekada bili zatočeni robovi i zarobljenici. I dom velikog broja kornjačasa Sejšela. Cijena: 30$
 • Bagamoyo – Bivša prijestonica njemačke Istočne Afrike i jednu od glavnih kolonijalnih luka. Od nedavno grad se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine kao dobro od izuzetne kulturne i historijske vrijednosti.. Cijena: 25$
 • Safari - Vozimo se terenskim vozilima i uz pratnju stručnog lokalnog vodiča do Muhesi rezervata divljih životinja. Upoznajemo se sa svim divljim životinjama sa ovih prostora: lavovi, žirafe, antilope, gazele, slonovi, nosorozi, nilski konji, zebre, ogromna jata ptica i još mnogo mnogo toga. (u cijenu uračunati doručak i ručak, lokalni vodič, profesionalni vozači, sve takse i ulaznice za Nacionalni park) Cijena: 250$

*Plaćanje fakultativnih izleta na destinaciji lokalnom partneru


VAŽNE NAPOMENE I KORISNE INFORMACIJE:

GDE JEDEM, SPAVAM, TUŠIRAM SE?

- The Munich Hotel, Dodoma – Hotel sa 3 zvijezdice, u centru grada, na 5 minuta šetnje od većine znamenitosti, dvokrevetne sobe (bračni krevet i singl kreveti), noćenje sa doručkom (engleski). Besplatni WiFi u cijelom hotelu, hotel posjeduje bar i restoran. Svaka soba ima svoj tv, satelitsku kablovsku, privatna kupatila, tuš.

- Jumbo Beach Bungalows, Paje – Obezbjeđen kamp na samoj plaži indisjkog okeana, kampus sa privatnim sobama (bungalow). Svi smještaji su dvokrevetni. Usluga je na bazi noćenja sa doručkom (kontinentalni). U kampusu se nalaze bar, restoran, prodavnica, privatna plaža sa statičnim suncobranima od palminog lišća, organizovana noćna druženja itd. Svaka soba posjeduje privatno kupatilo, TV, bračni ili dva singl kreveta.

-Rainbow Hotel, Dar es Salaam – Hotel sa 3 zvijezdice, u centru grada, na 5 do 10 minuta šetnje od većine znamenitosti, u blizini luke, dvokrevetne sobe (bračni krevet i singl kreveti), noćenje sa doručkom (indijska i internacionalna kuhinja). Besplatni WiFi u celom hotelu, hotel poseduje bar i restoran. Svaka soba ima svoj tv, satelitsku kablovsku, privatna kupatila, tuš, neka od soba poseduju i prostor za sjedenje. 

KOJE SU MOJE ODGOVORNOSTI?

Svaki putnik je odgovoran za sebe i u obavezi je da prati instrukcije lokalnog vodiča i predstavnika agencije, koji je tu da pazi na bezbjednost putnika i da izbjegne bilo koju opasnu situaciju. Pored toga, jedina vaša odgovornost je da uživate i da se što bolje provedete!

VIZE

Za ulazak na teritoriju Tanzanije (Zanzibar pripada Tanzaniji) državljanima Srbije potrebne su vize. Viza se dobija prilikom ulaska u zemlju (na aerodromu), i košta 51$. Na licu mjesta popunjava se formular i potrebno je ponijeti fotografiju na bijeloj pozadini dimenzija 3,5 x 4,5. Za ulazak na Zanzibar u luci se dobija viza za koju nema doplate. Za državljane  Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije , Crne Gore i Bugarske, važe isti propisi.

Za ulazak na Zanzibar obavezno sa sobom nositi potvrdu o vakcinaciji protiv žute groznice.

Republika Srbija nema svoju ambasadu u Tanzaniji već je za Tanzaniju na nerezidencijalnoj osnovi zadužena ambasada u Etiopiji. Hrvatska, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Slovenija, takođe nemaju svoje ambasade.

KORISNE INFORMACIJE

Voda u Tanzaniji nije bezbjedna za piće, koristi se isključivo flaširana i izbjegava se led. Takođe flaširana voda se koristi i za pranje zuba.

Što se lijekova protiv malarije tiče, obavezno se konsultujte sa Vašim ljekarom. Važno je znati da lijekovi ne pružaju 100% zaštitu i mogu imati neželjena dejstva. Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i sredstvo protiv komaraca. Preporučujemo zdravstveno osiguranje. Zdravstveno osiguranje možete uzeti u agenciji do 5 dana pred put.

Klima u Tanzaniji odlikuje se relativno visokim temperaturama (prosječna maksimalna dnevna je 28-33C, noćna oko 16-23C), vlažnost vazduha je visoka, a sunce je izuzetno jako jer se radi o područjima oko ekvatora. Temperatura može i pasti, tako da sa sobom obavezno ponestite odjeću dugih rukava i nogavica. Kišni period traje od marta do juna, ali se kiša može javiti i u bilo koje doba godine.

Tradicionalna ishrana obuhvata piletinu, govedinu (u vidu roštilja ili gulaša), pirinač, povrće i voće, a na obali indijskog okeana i morske plodove i ribu.

Ulična hrana se ne preporučuje (prije svega jer ovo nije područje sa tradicijom ulične hrane). Voće perite flaširanom vodom ili oljuštite.

Tanzanija je bezbjedna destinacija, ali ukoliko se pridržavate određenih pravila. Ne preporučuje se kretanje po mraku i noću, jer se prije svega radi o siromašnim i nerazvijenim područjima.  Ne preporučuje se da sami obilazite periferiju Dar es Salaama. Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da uslikate nekoga, morate obavezno pitati.

Preporuka je da sa sobom nosite američke dolare ali isključivo štampane 2006. godine i mlađe. Bankomati postoje ali nisu lako dostupni. Kartice ne možete koristiti uvijek. O pojedinostima posavjetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

U Tanzaniji su Vam potrebni adapteri za utičnice (tri pljosnata, kao u Velikoj Britaniji) dok je napon isti kao i kod nas 220V. Adaptere morate ponijeti sa sobom jer ih nije moguće nabaviti na destinaciji.

NAPOMENE:

 • Organizator zadržava pravo izmjene cijene aranžmana i fakultativnih izleta u slučaju drastičnih povećanja cijene nafte na svjetskom tržištu ili monetarnih poremećaja na finansijskom tržištu a koji utiču na kalkulativne elemente ovog aranžmana.
 • Vrijeme leta zavisi od uslova u saobraćaju (raspoloživost aviona kod avio-kompanije, opterećenost aerodroma) koji u proljetnoj sezoni mogu biti otežani.
 • Agencija BUENA VISTA ne odgovara za eventualne promjene u satnici leta.
 • Za ovaj program važe OPSTI USLOVI PUTOVANJA Turističke agencije BUENA VISTA od 01.04.2008.

VAŽNO – OBAVEZNO PROČITATI
IZVOD IZ OPSTIH USLOVA PUTOVANJA (CHARTER LETOVI):
ČLAN 4.

“…Datum početka i završetka aranžmana utvrđen programom putovanja ne podrazumjeva cjelodnevni boravak putnika u smještajnom objektu, odnosno, destinaciji. Vrijeme–sat polaska ili dolaska putnika i ulaska putnika u smještajni objekat, uslovljen je procedurama na graničnim prelazima, stanju na putevima, dozvolama nadležnih vlasti, tehničkim i vremenskim uslovima ili višom silom, koje mogu da utiču na vrijeme polijetanja aviona i dr., na koje organizator ne može uticati, te zbog toga navedeni razlozi ne mogu biti osnov prigovora-reklamacije putnika. Prvi i poslednji dan iz programa putovanja su predviđeni za putovanje (a kada je u pitanju drugi vid prevoza, putovanje može trajati i više dana) i ne podrazumjevaju boravak u hotelu ili mjestu opredjeljenja - već samo označavaju kalendarski dan početka i završetka putovanja, radi čega putnik nema pravo na prigovor-reklamaciju, zbog večernjeg, noćnog ili ranog jutarnjeg leta, ulaska u sobu u kasnim večernjim časovima, napuštanja hotela u ranim jutarnjim časovima, i slično.

Za avio aranžmane ugovoreno vrijeme početka putovanja je sastanak putnika na aerodromu, koji je najmanje 2 sata ranije, u odnosu na prvo objavljeno vreme polijetanja od strane avio-kompanije. U slučaju pomjeranja navedenog vremena polijetanja aviona, organizator ne snosi nikakvu odgovornost, već se primjenjuju nacionalni i međunarodni propisi iz oblasti avio-saobraćaja. Po pravilu odlazak – dolazak, polijetanje-slijetanje aviona, kod čarter letova je u kasnim večernjim ili ranim jutarnjim satim, i ako je npr. obezbjeđen ugovoreni početni ili završni obrok u vidu tzv. “hladnog obroka”, van ili u smještajnom objektu, smatra se da je program putovanja u cijelosti izvršen.
Usluge turističkog vodiča, turističkog pratioca, lokalnog turističkog vodiča i turističkog animatora ili lokalnog predstavnika organizatora, predviđene programom putovanja, ne podrazumjeva njihovo cjelodnevno i kontinuirano prisustvo, već samo kontakt i neophodnu-nužnu pomoć putniku, po unaprijed utvrđenim terminima periodičnog dežurstva, objavljenih na oglasnoj tabli ili na drugi prikladan način. Instrukcije i uputstva turističkog vodiča, turističkog pratioca ili predstavnika organizatora (posebno u vezi sa vremenom polazaka, prevozom, smještajem, zakonskim i drugim propisima, i dr.) obavezuju putnika, a nepridržavanje pomenutih instrukcija predstavlja povredu ovih opštih uslova, i sve eventualne posljedice i štetu u takvom slučaju, snosi putnik u cjelosti.
Usmene i bilo koje druge vrste informacija, koje se razlikuju od onih koje su sadržane u pisanom programu putovanja ili posebnom pisanom ugovoru, ne obavezuju organizatora i ne mogu biti osnov za isticanje prigovora ili reklamacije putnika…”

DALEKE DESTINACIJE

GRUZIJA - JERMENIJA

GRUZIJA - JERMENIJA

23.05.2018. – 05.06.2018.

IZRAEL + JORDAN

od 2160 KM

IZRAEL + JORDAN

20.06.2018 - 04.07.2018.

LIBAN

LIBAN

10.04.2018 - 17.04.2018.